USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.92

Тридцять років історії Windows в скріншотах. ФОТО

29 Жовтня 2012 16:58
Напередодні виходу Windows 8, чи не найрадикальнішого оновлення операційної системи Microsoft за всю її історію, на сайті «Інтернетні штучки» вирішили пригадати всю історію Windows та те, як з роками мінявся інтерфейс найпопулярнішої операційної системи.

Windows 1.0

Розробляти Windows почали в 1982 році, а перша версія з’явилася на світ в 1985-му. Білл Гейтс назвав її «унікальною програмою для ПК, призначеною для досвідчених користувачів».

Унікальність полягала в можливості запускати декілька програм одночасно і перемикатися між ними. Хоч у цій системі і були вікна, вони сильно відрізнялися від тих, що Windows використовував протягом довшого періоду свого існування.



Windows 2.0

Windows 2.0 вийшла через два роки після появи першої версії. Новинками стали вікна, які перекривалися, і гарячі клавіші, що дозволяли швидко перемикатися між додатками і виконувати деякі команди.



Windows 3.0

Windows 3.0, що вийшла в 1990-му році, – перша по-справжньому успішна версія Windows. Підтримка графічного режиму VGA, перша реалізація багатозадачності та інтерфейс, завдяки яким нарешті вдалося наздогнати Macintosh, робили систему дуже привабливою.



Windows 3.1 і 3.11

Windows 3.1 (1992 рік) і Windows 3.11 (1993) мали важливі оновлення порівняно з Windows 3.0. Зокрема, у версії 3.1 з’явилися масштабовані векторні шрифти, а також підтримка мультимедіа – саме так стали називати поєднання CD-ROM і звукової карти.



Windows NT 3.1

Перша в історії редакція Windows NT з’явилася в 1993 році. Вона працювала на новому ядрі і була більш вимогливою до апаратного забезпечення. Windows вперше стала 32-розрядною системою, а підтримка локальної мережі вбудували на системному рівні.



Windows 95

Мабуть, найважливішим роком в історії Microsoft став 1995 рік, коли Windows перетворилася на повноцінну операційну систему. У Windows 95 з’явилися багато елементів інтерфейсу, що стали уже звичними: наприклад, кнопка «Пуск» і панель завдань. Всі версії Windows, що виходили з тих пір, аж до Windows 8, – духовні спадкоємці Windows 95.



Windows NT 4.0

Поки Windows 95 завойовувала комп’ютери звичайних користувачів, NT продовжувала існувати в рідному для себе корпоративному середовищі. Четверта версія успадкувала багато рис інтерфейсу Windows 95, але як і раніше мала досконаліше ядро і більше мережевих можливостей. Тим не менш, як і у версії 3.1, в четвертій NT все ще не вистачало драйверів пристроїв, а вимоги до обладнання залишалися високими.



Windows 98

Через три роки після появи Windows 95 систему оновили. У ті роки широкого розповсюдження набував Інтернет, тож, до Windows 98 вперше увійшов браузер.



Windows 2000

Вихід Windows 2000 став початком зближення професійної Windows NT і користувацької Windows 95. А об’єднала обидві гілки Windows XP, яка з’явилася через півтора року.

Загалом, випустили чотири основні версії Windows 2000: Professional, Server, Advanced Server і Datacenter Server.



Windows ME

Millenium Edition - остання версія гілки, що почалася з Windows 95. ME вийшла майже одночасно з Windows 2000 і повинна була замінити Windows 98 на тих комп'ютерах, які не годилися для запуску Windows 2000. Сюди вперше увійшов механізм відновлення системи, а також – всі апдейти, випущені для Windows 98. Однак, система виявилася менш стабільною, ніж Windows 98, за що користувачі її не любили і жорстко критикували.



Windows XP

В кінці 2001 року після Windows 2000 з’явилася його допрацьована версія з більш дружнім інтерфейсом. Вона здобула популярність, і навіть зараз, у 2012 році, її використовують і намагаються встановлювати на нові комп’ютери. Останній комплект оновлень Service Pack 3 випустили в 2008 році.



Windows Vista

Історію багатостраждального проекту Windows Longhorn, що так і не побачив світ, знає багато хто. Ця версія повинна була стати воістину революційною, але до 2006 року чекати її стало вже неможливо, і в Microsoft вирішили випустити хоч щось. «Чимось» стала Windows Vista, і хоч революційні ідеї до неї не увійшли, але звичайні поліпшення все-таки були. Серед них – куди більш досконала і складна система безпеки, повнотекстовий пошук файлами і інтерфейс Aero, зроблений з урахуванням апаратного прискорення тривимірної графіки. Однак, вимоги до системи виявилися занадто високими, щоб виправдати апгрейд, і масове розчарування в Vista принесло цій версії славу майже такої ж невдалої, як Windows ME.



Windows 7

Наскільки покупцям не сподобалася Vista, настільки ж добре вони відреагували на появу Windows 7. Вимоги до «заліза» знизилися, до того ж на дворі був 2009 рік – зберігати металобрухт, не здатний до запуску чогось краще, ніж XP, стало зовсім вже дивно. У «сімці» з’явилися такі функції, як швидке завантаження, оновлений командний рядок, підтримка мультитач і перероблена панель задач.



Windows 8

Сьогодні, напередодні виходу Windows 8, про цю систему відомо майже все. У ній буде новий інтерфейс і практично жодних запозичень з минулих версій Windows. Цікавим є те, що вона віддалено перекликається з Windows 1.0, де вікна не перекривалися, а екран можна було розділити між програмами. Розробники зберегли класичний робочий стіл, однак, додали йому функцій командного рядка, що включається в Windows для сумісності. Утім, і з інтерфейсом Aero, і з кнопкою «Пуск» доведеться розпрощатися. Єдине, що поки є не відомим, – наскільки популярною виявиться система.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Anonymous Показати IP 29 Жовтня 2012 18:12
гггг .. начал работу на Windows 95 ... это были лихие 90e .....
Fantom Показати IP 30 Жовтня 2012 12:23
гг, а я почина в на Win 3.1... після системи MS-DOS це була просто фантастика )

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus