USD 40.60 40.90
  • USD 40.60 40.90
  • EUR 40.75 41.00
  • PLN 10.12 10.28
Віталій Буряк: Віват «Волинь»! Віват Кварцяний!
Якось у політиканстві стало «доброю» традицією приписувати собі чужі успіхи у будь-якій сфері життя. Кожен чиновник чи політик «без портфеля» намагається за рахунок інших підняти себе – «великого цабе». Зокрема це стосується футбольної команди «Волинь», під керівництвом її не стандартного тренера Віталія Кварцяного. Дифірамби за вихід до «вишки» йому звичайно заспівали: хто до, а хто після розгрому «Прикарпаття». Однак після цього почали піаритися ті, хто до тривалої роботи «з і над» командою немає жодного відношення – наші політики.

Віталій Кварцяний завжди був і залишається тренером, а не дипломатом. Його вислови неоноразово цитували центральні ЗМІ, не кажучи про волинські. Однак саме під його керівництвом перед «Волинню» складали свої прапори на нашому і на своєму полі гранди українського футболу - київське «Динамо» і донецький «Шахтар». Чи хто забув, як в Донецьку «Шахтар» з його «афро-гірниками» пролетів 17 травня 3:0?!! У грі в футбол, а не в підковдряний бізнес.

Коли команда прогнозовано вилетіла з «вишки», саме Кварцяного звинувачували у продажі матчів. «У перемоги батьків багато, а у поразки лише один». І мало хто цікавився, що гравці по кілька місяців не отримували зарплати. Не відшкодовані ПДВ та інші державні борги тоді якось замовчувались. Як нині від тролейбусників вимагають «результату», не питаючи, а чому вони працювали у борг кілька місяців?! Команда розвалиться, якщо їй не платити. Так сталося тоді з футболістами, до такого ж іде і з електротранспортниками.

Після вильоту Віталій Кварцяний почав збирати нову команду і як тренер-професіонал заявив: «Для створення нової команди для вищої ліги потрібно три роки». Тоді багато хто з політиків та «швидких» бізнесменів після такої заяви відвернувся від команди. Крім Василя Столяра – президента футбольного клубу і дійсно фанатів команди. Мало того – було відібрано стадіон, на якому вирішили створити лише легкоатлетичні доріжки. «Футболу - не треба! Легку атлетику давай!». І де та «атлетика»?

Команда першої ліги тренувалася будь-де, тільки не завжди в Луцьку. Віталій Володимирович з пересердя навіть заявляв про зміну дислокації команди з Луцька на волинське містечко, про відставку тощо. Однак футбольна, тренерська душа пережила і це. І він залишився в команді. І створив, як і обіцяв, КОМАНДУ за три роки. Ще в 2009 році «Волинь» потенційно могла потрапити до професійної ліги українського чемпіонату. Але хіба команда була готова грати там і тоді?

«Травля» Кварцяного тривала всі ці роки. Скільки разів він не міг сказати своє «гаряче» слівце гравцям під час матчів, але із-за тимчасової втрати здоров’я не був присутнім на іграх? Скільки гравців починали з «Волині», а нині грають у «вишці», у збірній Україні? І хіба все це було оцінено всіма тими, хто нині «долучається» до успіху команди Віталія Кварцяного?

Попереду – і значний фінансовий внесок у прем’єр-лігу, і начебто обіцяний владцями стадіон «Авангард», який ще треба повністю реконструювати під європейські параметри, і, безумовно, чергові «перли» головного тренера та його «наїзди» на волинських журналістів, і сама «вишка» тощо. Однак не хочеться, щоб за цима всіма проблемами ми знову забули про того, хто створив знову, практично з «нуля» команду «Волинь» прем’єр-ліги українського чемпіонату – Віталія Кварцяного.

А депутатам-політикам варто задуматись не про дерибан волинської землі, а про відзначення Віталія Кварцяного як «почесного громадянина Луцька і Волині» вже зараз, а не потім. В рік 50-річчя команди. Варто цінувати таких Людей при їх житті! 19 липня йому виповниться лише 57 років. А мої думки з цього приводу сприймайте як думки простого вболівальника «Волині»: і в перемогах, і в нічиїх, і в поразках. І «кварцяники» збиратиму – така вже доля.

Віталій Буряк

Примітка з Вікіпедії

Віталій Володимирович Кварцяний (нар. 19 липня 1953 року в Луцьку) — український футбольний тренер, головний тренер і віце-президент футбольного клубу «Волинь», заслужений тренер України.
Народився в Луцьку 19 липня 1953 року. Закінчив середню школу № 15. Пізніше навчався в Київському спортінтернаті. Закінчив факультет фізкультури Луцького педагогічного інституту. Служив у радянській армії. У цей період грав за армійський СКА «Чита». Навчався у Вищій київській школі тренерів.
Грав за луцькі команди «Волинь», «Торпедо», «Прилад». У складі останнього виграв кубок «Юності». У 1973 році був викликаний до молодіжної збірної України. Пізніше працював граючим тренером у команді приладобудівного заводу.
У 1983 р. «Прилад» переміг у всеукраїнському турнірі товариства «Авангард» серед колективів фізкультури. Це дозволило волинянам зустрітись з чемпіоном Болгарії серед робітничих колективів — «Зіркою» (Софія).[1] За підсумком двоматчу «Прилад» переміг за різницею забитих і пропущених м'ячів — (0:1 у Болгарії і 3:0 вдома). Одним з ключових тогочасних нападників волинян був Володимир Кабанов — майбутній дитячий тренер, батько гравця збірної України Тараса Кабанова.
Працював головним тренером у луцькому «Торпедо» (1984—1987), «Волині» (1989—1990, 1994—1997, з 2001), «КШО» (Польща) (1990—1994), «Поділлі» (1997—1998, 2000—2001), тренером-селекціонером у запорізькому «Металурзі» (1998—2000).

      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Я ніколи не йшов «під хвилю влади». І зараз не піду! Я розумію, що багато хто чекає від мене нових…
Моя більш ніж піврічна відсутність на Волині багато кого здивувала. На те були мої столичні, власні, сімейні причини. Але мене…
Чому Дванадцать лицарів Круглого столу відправились на пошуки «Чаши Грааля»? Тим самим прирекли на зникнення Камелоту. Чи зникнення Камелоту прирік…
Коментарів: 3
Андрій Показати IP 11 Червня 2010 14:32
Так до тепер і "дерибанять" "Авангард", доріжок нема, а за лаври "захистника" команди борсаються Шиба, Бондар, Клімчук, Пиза з Кравчуком... Віддайте стадіон команді, а як не хочуть допомогти, то хоч би не заважали. А Кварца дійсно треба сприймати таким, як він є. Недаремно фанатів "Волині" називають "кварцонері". Сьогодні в барах почуємо перші за місяць галасливі переживання за команди ЧМ-2010
Володимир. Показати IP 11 Червня 2010 15:03
Кварц і Столяр молодці. Нарешті дочекалися. І надіюсь, що їх не зіл*ють через сезон Суркіси...
рома Показати IP 15 Травня 2011 20:09
навіщо нам така команда яка продае матчі . вони неповажають своїх вболівальників. розігнати таку команду .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus