USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Володимир Бондар: Українській еліті необхідно ставати єдиною і… українською

Історично склалося, що «постсовкова» еліта не асоціює себе з державою Україна. Політикум в кращому випадку бачить себе представником неіснуючого радянського простору, в гіршому, – відверто сповідує імперську ідеологію сусідньої і, на жаль, недружньої держави. Погано те, що, навіть в нинішній ситуації, коли недружність російської влади сформувалась в ідеологему, частина нашої владної еліти без вагань знехтувала національними інтересами. 
Хоча все це погано маскується під соусом політичної боротьби з «тиранією Ющенка». Або, як у випадку з головною трудівницею країни, ховається за маскою показної дипломатичності. 
На відміну від нашого політикуму у російського немає вагань. Ми, - скаже переважна частина російської еліти, - профільна нація східноєвропейського регіону. То ж прагнення «дрібних» народів до самовизначення «профільною» нацією сприймається, як замах на життєві інтереси Росії. І – крапка. 
На жаль, життєві інтереси сусідньої держави значною частиною української еліти користуються куди більшою повагою ніж національні інтереси. Іншою частиною тієї ж еліти завищені претензії сусідньої держави сприймаються як даність. 
Найсмішніше те, що на побутовому рівні практично усі невдоволені зростаючими апетитами російських колег. Навіть так звані «проросійські» політики розуміють, що цікаві російським неоімперіалістам тільки як витратний матеріал, тому і не бажають потрапити «під крило» «старшої сестри» не менше за ультра націоналістів. Щоправда мотивація одних – ідеологічна, інших – економічна. Адже майже усі, навіть проросійськи налаштовані політики воліють бути першими в невеликій державі, ніж десятими в великій імперії.
Чому ж досі панує розкол щодо питання україно-російських взаємин у політикумі?
Тому що він панує загалом в Україні. Тому що третина громадян України навідріз відмовляється ідентифікувати себе українцями. При цьому ці люди залишаються електоратом, беруть участь у виборах, а отже створюють нішу для «проросійських» політиків. 
Коло замкнулося. Еліта прагне до влади. Української влади. І для цього готова назватися хоч рогатим, якщо третина населення, крий Боже, оголосить себе відьмаками. 
За даними останнього спільного опитування (український КМІС та російська Левада-Центр) думку про об‘єднання України та Росії в єдину державу підтримують 23,1% українців, і… 11,8% росіян.
Простіше кажучи преважній більшості росіян ми взагалі не цікаві. Ні як держава, ні як нація. За цим же опитуванням, половина росіян вороже ставляться до України. 
Неважко здогадатися, що неприємні для нас усіх дані соцопитувань – результат роботи потужної пропагандистської машини авторитарної за своїм характером російської влади. Втім грунт для пропаганди є. За сотні років існування Російської імперії вже сформувалася нація, яка переконала у своєму домінуванні. І це просто історичний факт.
Росія сьогодні, як ніколи, впевнена в своєму історичному призначенні покровительки «малих» народів. Агресивні заяви російського президента, які сприймаються частиною наших політиків, як вияв нелюбові до нинішнього українського Президента, насправді замаскований випад проти України як такої.
Політичні розбіжності можуть призвести лише до одного – втрати незалежності. Або, як показав сумний приклад Грузії, – до втрати частини територій. До слова, грузини зрештою об‘єдналися, не зважаючи на політичне забарвлення. Щоправда пізно – коли російські танки підійшли до околиць Тбілісі…
Окрім того, еліта не може бути елітою без вкоріненості в суспільство, щоденного сприйняття, розуміння і втілення бажань та прагнень свого народу. Адже еліта не самодостатня суспільна верства, тим більше еліта в громадянському суспільстві не спадкова, належність до неї не купується і не продається.
Нинішня криза в україно-російських стосунках, як ніколи, вимагає консолідації української еліти поміж собою і головно з народом. Нехай на ситуативних засадах: економічного інтересу з одного боку та національної самосвідомості - з іншого. Але негайної консолідації, яка б виключала різночитання переконань українського істеблішменту з російського боку. 
Така консолідація неминуча. Якщо тільки в наших політиків залишився інстинкт самозбереження…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
На сьогодні в діяльності політиків відсутня об’єднуюча фундаментальна складова, яка б приводила українську політику до спільного знаменника, який називається національним…
Луцькому міському голові Шибі Б.П. Начальнику Луцького міськрайонного відділу ДАІ УМВС у Волинській області Віскунову Ю.М. Депутатський запит До мене,…
(народна приказка)   Розкішне життя не за можливостями, бум незабезпечених кредитів, підняті до небес ціни на нерухомість, невиправдано високий ріст…
Коментарів: 18
Анонім Показати IP 2 Вересня 2009 09:33
"Тому що третина жителів України навідріз відмовляються ідентифікувати себе українцями." Це не лише українська проблема. Он один знайомий єврей розповів мені, що вся єврейська громада ображена на Цуценюка за те, що той навідріз відмовився ідентифікувати себе євреєм. І вони теж не знають, що робити. Проблема однако.
Анонім Показати IP 2 Вересня 2009 11:51
Вообще-то это не проблема, вернее, проблема не это. Дом начинают строить с фундамента и подвода коммуникаций. Потом возводят стены. Потом - ставят крышу, окна, наводят гламур. Страна начинается с порядка в сфере собственности! Земля, жилье, предприятия - это не эфемерные "права человека", "демократия", "свобода слова", "патриотизм" и прочая лапша на обывательские уши. Западная демократия началась с уважения к собственности и упорядочивания оной! Сначала надо установить правила игры в сфере собственности, упорядочить ее, создать механизм, который заставляет более-менее придерживаться этих правил. Только после этого имеет смысл говорить о "стенах", то есть политических вопросах и отношениях с соседями. ТОЛЬКО ПОСЛЕ ЭТОГО!!! И лишь когда стены возведены, дырки для окон оставлены, на дом ставится "крыша", то есть обсасываются абстрактные темы "отдам душу за Родину" и "якою мовою заповнювати бланки". Потом речь может идти о гламуре на тему "какой национальности и сексуальной ориентации наш Президент и кандидаты на оного". У нас пока все через ж...у. Дружно обсуждаем гламурррр, какого цвета черепица и как ее лучше закреплять на крыше, а также что соседи пишут на наших стенах... которых пока нет. И фундамента нет. Крышу держим, соответственно, на плечах и не знаем, куда ее присобачить... гуманитарии хреновы... на стройку бы вас попрактиковаться, кирпичи потаскать ))) Еврей- не еврей, какая, на ..., разница? Ну, обрезан-не обрезан... что это меняет по сути? ))) нашли проблему ))) вот что 90 % русских наплевать, присоединят к ним Украину или нет - чистая правда ))) пардон, но после этого рассуждения о войне РФ и Украины - ковыряние пальцем в носу или еще в чем-нибудь )))
Анонім Показати IP 2 Вересня 2009 12:42
Мудрі слова: "еліта не може бути елітою без вкоріненості в суспільство, щоденного сприйняття, розуміння і втілення бажань та прагнень свого народу." але ж сам Бондар, отримавши певну посаду після Пом.революції - відгородився від народу, а коли пішов до Києва, той поготів... випадкові статті в "Волині" - то не втілення прагнень народу - то всього лише зегравання із електоратом... на жаль, по іншому на нас ніхто з еліти чи влади, в т.ч. і шановний блогер, не дивиться - тільки б галочку в бюлетені в потрібномі місці поставили б...
Анонім Показати IP 2 Вересня 2009 13:33
Дивна постановка питання. Питання не по суті й актуальності, а по доцільності... Один з претендентів на посаду міського голови включається в обговорення зовніполітичних та міжнародних проблем крізь призму самоідентифікації!? Чи це спроба зіграти на патріотичних почуттях і спробувати отримати додаткові голоси на місцевих виборах? Але ж місту та громаді потрібен господар, а не гуманітарій-политикан...
Юстас Показати IP 2 Вересня 2009 15:56
Мабуть, під час головування в ОДА Бондарю почали складати кандидатську дисертацію чи то з політичної історії, чи то з історичної політики, але не встигли захистити. Оце уривок з неї!
хз Показати IP 3 Вересня 2009 12:38
... і кому оця писанина потрібна на голодний шлунок??? ...
Критик Показати IP 3 Вересня 2009 15:28
Володимире Нальковичу! Як же ж треба ненавидіти Шибу і хотіти стати мером щоб заспівати про якусь консолідацію політиків, про інстинкт самозбереження. Чому ми не чули цієї пісні від Бондаря-губернатора, а почули від, по суті, Бондаря-лузера? І про яку консолідацію з Ваших вуст може йти мова, коли Ви тут же містечково, що властиво всім Нальковичам, Ізідоровичам, Емануїловичам і іже з ними, поливаєте брудом тих, хто по вашому мусить консолідуватися. Чи основна Ваша ідея полягає в тому, що місцеві політики мусять консолідуватися навколо Вас як кандидата в мери. Можна було б, але хто Вам, який зрадив свою рідну партію Нашу Україну, вже повірить. Зрадивший раз - зрадить і у друге.
Луцьk Показати IP 3 Вересня 2009 19:22
А кто они - эта треть!? руские штоли? В Украини все украинци! Русь никогда не была руской - это БРЕД!Волынь всегда была украиной и жили здесь всегда украинци. Нашей истории 140 000 лет, а кому ненравится валите в росию Ющенко наш президент, слава Украини!
Анонім Показати IP 4 Вересня 2009 15:30
"...На жаль, життєві інтереси сусідньої держави значною частиною української еліти користуються куди більшою повагою ніж національні інтереси..." - что ж это за "украинская элита" ? Может , это и не элита вовсе ? Вы же сами себе противоречите в определении устремлений так называемой элиты.Не называйте тех , о ком пишете,украинской элитой.Придумайте им другое название .Получается - по аналогии с геометрией - эта прямая какая - то кривоватая ... С УКРАИНСКОЙ ЭЛИТОЙ ,думаю , все в порядке или почти.Другое дело , что ее , элиту , уже пора заносить в красную книгу вместе с соколами и снежными барсами. "...третина громадян України навідріз відмовляється ідентифікувати себе українцями..." - Ну да! Имея такую элиту , как Вы описали !!!Если определять элиту по основному признаку - положению во власти (а мне показалось , что этот критерий - основной в Ваших рассуждениях ), то избави Бог от такой элиты . Мы уж как - нибудь сами ...без нее... Это луцкая ЭЛИТА терпит национальный позор - огромную афишу с "Бутыркой" на фасаде единственного кинотеатра ? Вот интересно - луцкие градоначальники пойдут слушать песни для лагерных петухов ? А преподаватели луцких ВИШІВ? Думаю - да. Думаю , там будут большинство наших "бизнесменов" - в первых рядах.Вы про эту элиту говорите ?Элита эта - по большей части - несчастные , обездоленные люди , которые в борьбе за власть и в зарабатывании денег совершенно ополоумели и живут как бомжи. Нет , жрут они вкусно и ездят на курорты и телки и СПА , и все такое ...Но - в культурном отношении - бомжи.Смотрят и слушают всякое говно ... Деньги можно заработать быстро и во власть воткнуться , а мозги ж нужно выращивать...И на корпоративы зовут всяких мАсковских пидоров , потому что сами живут в этой культуре и о существовании настоящей даже нге подозревают . Потому - такое огромное полотнище для луцкой ЭЛИТЫ вывесили на самом видном месте . Вот ЭЛИТА сходит на "Бутырку" , оттопырится под любимую элитарную музыку , а потом - снова можно московских попов ругать , и русский язык и жидов и москалей...И как такой унизительный для нашего западноукраинского города плакат терпит господин Вітів - даже удивительно . Или он уже с билетами ? Когда я вижу по ящику , как самая высшая наша государственная элита , разрывая юбки , выдирается на сцену , чтобы постоять с Примадонной да еще спеть ей ! , как "первые люди" плачут на концертах Поплавского или переживают за "певицу" Лободу , не стесняясь своего менее образованного народа ...то вспоминаются мудрые народные поговорки про хама из которого не сделаешь пана и другие ... И что Вас так обеспокоила наша ЭЛИТА ? К себе не пускают ?
Анонім Показати IP 4 Вересня 2009 15:58
P.S. Вот дословно - реклама кафе АВЕРС , транслируемая неоднократно и ЕЖЕДНЕВНО : "...Найкращі пісні РОСІЙСЬКІХ та ЗАРУБІЖНИХ виконавців на ваш вибір..." А Вы про элиту пишете , считаете укрраинцев и неукраинцев ...и кто кем себя считает ... Информационно мы все - в России . Как правильно проговариваются друзья с "Аверса". Но наша ЭЛИТА - и культурно - там , Причем - в самых грязных , вонючих слоях культуры . И не стесняются этого. Сернет на голову такого "элитария" ворона , так он себе места не найдет от брезгливости и позора , а на "БУТЫРКУ" - с укдовольствием , на "Пающие трусы " - с радостью... На свежего пидора Бориса Апреля - вообще - сломя голову и вприпрыжку ... Элита , блин ! В субботу и воскресенье по всему Луцку гремят свадьбы . Гремят в буквальном смысле - практически на улицах , в наспех открытых с разрешения местной элиты кафе на первых этажах жилых домов.(пр.Відродження) Вот бы пройтись и послушать - что играется и поется на свадьбах ...А потом издать диск с этими песнями под названием "Правдиві українці відпочивають". Это было бы "посильнее , чем Фауст Гете". Народ от своей элиты не отстает. Да ЭЛИТА , в общем , и нужна для того , чтобы вести за собой трудящихся на всякую бутырку со стюардессой жанной. Вперед , к национальной идее !
Анонім Показати IP 4 Вересня 2009 17:09
карди мають роститись, а не виникати випадково, просто покричавши на масовках! Звідки взявся Бондар? До Пом.революції він був тільки відомий фальсифікаціями за Шибу від Турійська
Анонім Показати IP 4 Вересня 2009 21:05
як то добре коло корита...елітного, а думка про народ тільки під час виборчих кампаній.
Анонім Показати IP 4 Вересня 2009 22:15
Волинська ЕЛІТА вже давно єдина (бондар+кривицький) бондар-за Ющенка. кривицький-за януковича. бондар-губернатор. кривицький-начальник управління у нього. А може бути навпаки?! Ось вся ваша ідеологія-ВЛАДА.
Анонім Показати IP 5 Вересня 2009 10:59
На даному єтапі альтернативі Богдану Шибі просто нема. Всі хто хоче на місце мера- це поліпарті, безробітні, які хочуть залізти на облаштоване Шибою місце, і потім звинувачувати лучан у їх неспроможності розвивата життеве серидовище громади. Як що мова вже пішла про вибори мера, то голосуйте тільки за містобудівника Богдана Шибу. При тому, що він зробив позитивного для Лучан і збираеться ще зробити, іншим, навіть, соромно буде виставляти свою кандидатуру на місце мера Луцька. І їм треба врахувати,що люди громади самі попросить Богдана Шибу продовжити і надалі головувати.
Анонім Показати IP 5 Вересня 2009 16:39
Аноніму 5 вересня, 10:59 Таке відчуття, що Ви у Луцьку не живете! Посміявся, за що Вам і спасибі, особливо над містобудівником Шибою!
Анонім Показати IP 6 Вересня 2009 13:30
Елітні бички бувають. Тих .хто служить своєму народу. називають АРИСТОКРАТАМИ!!! Але. що візьмеш з биків.? Черговий раз перед виборами думають -як обманути НАРОД.
Олександр Показати IP 21 Вересня 2009 09:28
Аноніму 5 вересня, 10:59. Да-а... "містобудівник Шиба" - це жжжесть :)) А Бондару скажу тільки ось що (ненависною москальською): Володя, ты неправ! Нам с тобой не по пути!
БУВШИЙ Показати IP 17 Жовтня 2009 13:07
Особливо сподобалось там,де один елітний бик підозрює другого елітного бика Нальковича в тому,що він близький до Ізідоровичів, Емануїловичів і Рабіновичів.Ха-Ха-Ха!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus