USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Володимир Данилюк: Мавпування від журналістики

Чи можна мавпі розтлумачити суть високого балетного мистецтва? Думаю, що навіть якщо б знаменита циркова школа Дурових узялася б за цю справу, то вона, звичайно, спромоглася б навчити мавпу виконувати певні па, проте ніколи б навіть вишколені \"брати наші менші\" не виконали б \"Лебединого озера\" так, як це притаманно людям. Зрозуміло, що якби мавпі доручили оцінити балетну постановку класичного театру, то вона б, напевно, зробила б головний висновок: \"В антрактів не давали бананів, і це погано\".
 
Мавпування від журналістики – це хвороба, яка стає все агресивнішою і поширенішою. Так, корифеї вітчизняних мас-медіа з НСЖУ бідкаються, що мас-медійний простір заполоняє орда недовчених або ненавчених \"професіоналів\", які, вміючи лише тримати в руках мікрофон чи опанувавши комп\'ютерну клавіатуру, не поважаючи старших і не належачи до жодної журналістської школи, нав\'язують суспільству чужу думку, ігноруючи основним постулатом: не можна змішувати інформацію з коментарем!
 
Проте далі бідкання справа не йде, а чинне законодавство скоріше дозволяє приятгнути до відповідальності представників легальної журналістики, аніж вхопити за \"хвоста\" і витягнути з нори тих, хто забув, що таке, честь, совість, гідність і мораль. Це відбувається тому, що насправді і \"верхам\", і \"низам\" вигідно, аби ЗМІ були підкронтрольними або великому бізнесові, або безмежній владі, або низькопробним запитам далеко не найкращих прошарків населення.
 
Звичайно, були проблеми в цьому плані й раніше. Хто встиг попрацювати бодай день в умовах \"розвинутого соціалізму\", той прекрасно знає: держава позбавляла редакційні колективи від клопотів із передплатою, придбаням паперу, вона часом давала обраним квартири, а начальству – машини з-під обкомівської сідниці, проте натомість вимагала неухильної слухняності. Було на Волині дві газети (партійна і комсомольська, та ще обласне радіо). І на цьому плюралізм закінчувався, хоча, поклавши руку на серце, велика когорта колег навіть у таких антитворчих умовах примудрялася служити Слову і Людині, а не Вождю чи Рублю.
 
Тільки ж не для того спочатку Перебудова, а потім здобуття Незалежності намагалися змінити життя на краще, щоб зараз ми всі опинилися в великому інформаційному нужнику, куди гадять всі, кому не ліньки. Особливо це стосується деяких інтернет-проектів, яким законодавець дозволив оприлюднювати що завгодно, про кого завгодно і коли завгодно, й при цьому не відповідати за жодне слово.
 
Ті, хто має сильну психіку, вони, як кажуть, \"на дурних\" не ображаються. Хто вразливіший, той переживає душевні страждання. А от замовники і виконавці брудних піар-технологій, на жаль, й досі продовжують знаходитися в комфортних умовах. Хоча, чесно кажучи, який комфорт може відчувати писака, який за тридцять срібняків може біле назвати чорним, а чорне – білим, той, хто діє за принципом формальної логіки: \"Правда, що ви вже не б\'єте свого батька? Ні!! Значить, ви його били раніше!!!\"?
 
Комфорту немає. Є страх, що рано чи пізно все відкриється, і колеги показуватимуть пальцем на того, хто робить свою чорну справу, заховавшись за псевдонімом.
 
До речі, варто, мабуть, нагадати, що це таке.
Як стверджує \"Великий тлумачний словник сучасної української мови\", \"Псевдонім: 1. Прибране ім\'я, прізвище або авторський знак, яким користується письменник, журналіст, актор та ін. Замість власного прізвища. 2. Людина, що виступає під прибраним псевдонімом\".
 
Історія знає чимало прикладів, коли знамениті на весь світ автори виступали під псевдонімами. Наприклад – Леся Українка. Проте весь світ знав, що насправді Леся Українка – це Леся з родини Косачів. А той же ж Тарас Шевченко обійшовся без псевдоніму, проте й так весь світ вклоняється перед його літературним та мистецьким талантом. Тому наявність чи відсутність псевдоніму – це не головне. Як наявність у людини верхніх кінцівок: їх можна використовувати і для рукостискання, і для кулачного бою.
 
Тому той, хто є членом НСЖУ, без сумніву, прекрасно знає, що в обліковій картці треба вказати не лише ім\'я та прізвище, а й псевдонім. Бо історично так склалося, що не в усіх редакціях схвалюється, коли на одній і тій же ж сторінці з\'являється кілька матеріалів, підписаних одним і тим же ж прізвищем. Тоді й використовується псевдонім. Причому, один і той самий.
 
У варіанті мавпування журналістики псевдонім виступає способом уникнути відповідальності за паплюження інших і засобом вираження найхимерніших фантазій в процесі виконання завдання,я ке формулюється дуже просто: \"Так треба\"!
 
Тому доки це триватиме, доти людям все важче буде розібратися, де правда, а де брехня. Бо напівправда – це також неправда…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
  Уеф, ти коли-небудь бачив, щоб такий маленький пацак був таким меркантильним кю!? З фільму „Кін-дза-дза”   Вища людина щира…
Агресивна розбудова партії «Єдиний центр» не призведе до створення політичної сили, що користуватиметься народною підтримкою. Єдине, що можна стверджувати –…
Лукавство і цинізм у верхівці української влади вже стали неодмінним атрибутом нашого суспільного життя. Зроблена сьогодні заява повністю нівелюється заявою…
Коментарів: 27
Анонім Показати IP 31 Липня 2008 11:25
Справді, краще бути підконтрольним благодійному фонду "Останній солдат"!!!!!!!!!!!
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 11:38
За великим рахунком (і за невеликим винятком, що тільки підтверджує правило) хто працюють в друкованих та інтерет-ЗМІ, діляться на два види: 1. Ті, кого залюбки узяли б на роботу у "Волинь" і "Віче" плюс ті, кому крупно пощастило пройти школу цих видань; 2. Усі інші. Ото таке.:)
Яворська Показати IP 31 Липня 2008 11:42
Кажете, Тарас Шевченко обійшовся без псевдоніма? А я думала, його справжнє прізвище Грушівський... Ба, таки справді молодих журналістів нині нічого не вчать :(
Дядечко Показати IP 31 Липня 2008 11:44
А Ви, пане Данилюк, значить і є той корифей, якій вміє танцювати "лебедине озеро" від журналістики, і якому не надає належної вам поваги орда недовчених?
Яворська Показати IP 31 Липня 2008 13:01
А можна трохи відвертості, якщо так голосно розкидаєтесь високими словами?.. Кого вважаєте мавпою у волинській журналістиці?..
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 13:02
Людочка, от дивна річ - батька Тараса Шевченка звали Григорій Шевченко, а син раптом став Грушівським)))))) А от рід, що дав життя Тарасу та його батьку - матері, дійсно Шевченків та Грушівських)
Яворська Показати IP 31 Липня 2008 13:07
Коли я вчилась в ЛГУ, Ви для нас - безтолокових студентів безтолокового вузу - були одним із небагатьох волинських журналістів, кого ми відносили не до "монстрів", а до гарного прикладу журналістської сміливості, відвертості, таланту і т.д. Вами захоплювались - Ви не підозрювали?.. Та скажіть, що Ви зробили за останні п"ять років, аби зберегти свій авторитет?..
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 14:16
Людочка, от дивна річ - батька Тараса Шевченка звали Григорій Шевченко, а син раптом став Грушівським)))))) А от рід, що дав життя Тарасу та його батьку - матері, дійсно Шевченків та Грушівських)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 15:00
Олю, а що це в тебе модератор по два рази одне й те ж закидує?:) Я, звичайно, заїкаюся трохи, але ж не настільки)))
Олексій ДУДИЧ Показати IP 31 Липня 2008 15:12
З власних спостережень: буваю на форумах, читаю блоги. Перевагу віддаю спеціалізованим рубрикам. Чи то ресурс для лікарів, чи менеджерів, космонавтів чи маркетологів, завжди характеризується обговоренням по темі, люди порушують важливі, для тої чи іншої сфери, питання. Вони спілкуються відкрито, часто без ніків, або просто знають, хто за ніком. Але як тільки на відгуках з'являються журналісти, розмова спливає в площину звинувачень, чорнухи, екскрементів і т.д... Не помічали? :)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 16:08
Розумієш, Олексію, у чім ситуація... це "журналісти" плодяться, як кролі під хороший харч, а голова адміністрації... чи голова ради... чи міський голова - він же ж один.:) І всім же ж кортить поближче до нього: "Я! Я найкорифейніший! Я найкрутіший! Дайте саме я вам лизну!!!" От і відбувається (навіть в інтернеті) природній відбір за право лизнути:). Кількість сідниць діаметрально протилежна кількості язиків. От і вся любов:)
Яворська Ігорю Показати IP 31 Липня 2008 16:39
Ну, Вашу місію тут Ви самі озвучили, а я - про своїх баранів. Поділюся жіночою логікою. Значить так, жив-був дід Іван. Грушівський з діда-прадіда. Одружився він із дівчиною з сім"ї Шевченків. Стали вони жити-поживати і хто зна, чого Шевченками називатися. певно, сусідам так легше було... паспорти були у них? Думаю, ні. То чого б раптом Григорій Шевченком став? Так, клікуха це його була. а за людськими законами - Грушівським лишався. А от чого син його Тарас Шевченком назвався - вже зрозуміліше. Іміджмейкерів тоді не було, та сам не дурнем був. Український письменник з народу прізвище повинен яке мати? Правильно - просте, холопське. То й виходить, що Шевченко - це його псевдо, взяте з прізвища бабусі. Така моя думка. Бо нас, безтолкових, вчили САМИХ мислити і жити творчо, креативно, а не за підручниками :)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 17:00
пані Яворській. Цитую: "Вашу місію тут Ви самі озвучили". Охоче прочитаю, що ви не хотіли переходити на особистості:) Правда?:) Я у тій черзі не стою.
Ричук Показати IP 31 Липня 2008 17:01
Якщо матеріал написаний тим, хто ховається за псевдо (всякі там Семени Прямі чи Галини Поліщуки наприклад) - чогось і без псевдо читаючи розумієш, що в кінці справжнього прізвища не побачиш. А буде там псевдо чи ні - справа десята. А журналістика завжди використовувалася і використовуватиметься для нав"язування всяких різних потрідних думок. Як ліки - для умертвіння, а колготки - для сушіння цибулі. Дуже зручно, знаєте. Причому обом сторонам.
Яворська Ігорю Показати IP 31 Липня 2008 17:23
А я хочу перед Вами вибачитись :) Простіть за грубість. Мені щиро соромно. Справді :)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 17:31
А, зрештою, не треба нічиїх вибачень:) Каравани все одно йдуть:)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 17:48
Багато у чому Данилюк правий. Журналісти - це мусила б бути каста, багато у чому закрита каста. Водій - і той не має права сідати за кермо без посвідчення водія, тобто без спеціальної освіти. У нас же навчився тицяти на клавіатуру - все, журналіст. Як там у чувака с клікухою Шева? "І ми не ми, і я не я, І все те бачив, і все знаю. Нема ні пекла ані раю! Немає й Бога, тілько я..." Вибачте, але ми щодня роками буханку хліба на цілий поверх у гуртожитку ділили, щоб мати спеціальні теоретичні знання. А оте "косноязычие", що на "Аверсі"? Я не кажу професію - навіть Національну спілку журналістів дійсно перетворили на... я слова не підберу. Багато тут можна писати на цю тему, багато. Не буду. Чому? Та бо все одно плюнуть. Бачу, майстрині відповідні тут є. Та й, знаєте, бісеру я не маю, щоб метати... Постскриптум. Булковська, як я тобі трафік підняв?:)
Олексій ДУДИЧ Показати IP 31 Липня 2008 18:05
Юра, про цибулю в колготках - файне порівняння. Але біда в тім, що через оту суб'єктивність, підхалимність і часто упередженість багатьох журналістів простий споживач преси, в т.ч. і я, не знаю, що читати. Інтернет ніколи не замінить друковану пресу (в інтернет й сала не загорнеш:)), але шляк би їх трафив із такою пресою... хоч би хто опитування серед волинян провів, чи що, бо враження, що в різних світах живемо
Яворська Показати IP 31 Липня 2008 18:15
А шкода, що ви всіх під одну гребінку... Я Галі сьогодні казала: а хто винен, що я не мала можливості хліб в гуртожитку з кимось ділити?.. Що не могла освіту отримати таку, як ваше покоління?.. Я винна? Вчилась, як могла і де могла. А мене: ти з ЛГУ, ти не зі Львова... Це правильно?.. Чи, може, в Спілку треба, щоб "зауважали"?.. Брєд. Не можна журналістську професійність вимірювати винятково кількістю прожитих років.
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 18:24
Оля, роби щось з модеруванням. Якщо взялися за премодерацію - виконуйте її миттєво. Бо цей Баден-Баден, коли одне й те ж двічі повторюється, вже дістав.:)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 18:50
Знаєш, я ніколи не шкодував і не шкодую, що у період свого працевлаштування потрапив під Данилюкову руку:) Так, можливо, Володимир Олексійович нині не той... та й я далеко не той, гірший, звичайно, гірший, аніж півтора десятка літ тому. Людина від народження - чиста дошка, і хто зна, Людо, якою Ви будете на 43-му році життя... у яких морях ці 15 - 18 років вас топитиме і через які пень-колоди кидатиме... І ще одне. Данилюк як редактор ме-не-джер. А це десяток - півтора робочих місць. І передусім від нього залежить, наскільки вчасно ці півтора десятка, що у нього працюють, отримають зарплату. І часто доводиться переступати через себе і, можливо, через моральну цнотливість, щоб гроші в редакції були. Але заради отих 15 чоловік це треба робити, нікуди не дінешся. Заходьте з Галею, поговоримо:) НІчого тут Булковській трафік піднімати:) Все одно не оцінить:)
Ігор:) Показати IP 31 Липня 2008 19:12
І насамкінець. Ну навіщо людям ота журналістика??? Є ж багато інших, значно дохідніших, професій. Саджайте, випускайте, заробляйте, діліть бюджет, беріть мито, махайте даішним жезлом, воюйте за контрактом, словом заробляйте! А нам залиште хоча б журналістику, га?:)
Hаtаhаmа77 Показати IP 31 Липня 2008 21:28
Нарешті прочитав таки блоґ.автор правий.повторю його ж слова: ''що краще-вчений дурень чи невчений?'' якщо дурень, то i львівський журфак не поможе
Місько Показати IP 1 Серпня 2008 15:30
Ігоресмайлику, Ваші слова про закриту касту журналістів — це прекрасно. Так і постають перед очима таємні сходини, посвяти горобиними ночами біля могили Здоровеги важким бронзовим пером, змоченим у крові нещирих держслужбовців... аж потім я побачив, що Ви себе не вважаєте людиною (бо для людей є інші професії). Шкода. Володимире Олексійовичу, мавпи,між іншим, в норах не живуть.
Криштоф Показати IP 1 Серпня 2008 16:06
Ох, як зачепило... Треба також когось мавпою обізвати! Не насмілюсь коментувати допис, у якому єдина експертна оцінка - думка автора. Хоча завжди думав, що "мудра волинська журналістика" - це рубрика в газеті "Ювілеї і ювіляри"!
Анонім Показати IP 3 Серпня 2008 10:29
Люди добрі, можна бути трішки толерантнішими!
журналіст з філологічною освітою Показати IP 11 Серпня 2008 13:40
Якщо Володимир Олексійович так бореться за фахових журналістів, то чому не почне з колективу "Волинської газети"? Це по-перше. По-друге, дозволю зробити порівняння. До якого медика ви підете лікуватися - до чиновника з облздороввідділу чи до приктикуючого фельдшера?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus