USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Азов» відзначає в Україні антисемітські свята, започатковані в Росії

5 Липня 2017 13:40
Урочисте святкування «Дня перемоги Святослава над хозарами» провів батальйон «Азов» попри те, що це «свято» започаткували у 2005-2007 роках російські ультраправі та неоязичники зі змістом антисемітизму. В той же час, на думку істориків, «свято» може не мати під собою історичного підґрунтя.

Як повідомляє прес-служба батальйону, святкові заходи відбулися 3-го липня.

Під час них командир полку АЗОВ друг Мосе наголосив, що це була грандіозна перемога над іудейською державою та одна із найбільш значущих подій світової історії.

Втім, онлайн-енциклопедія «Вікіпедія» про «День перемоги Святослава над хозарами» пише, що це не свято героїзму, а штучна історична міфологія росіян із підтекстом антисемітизму.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЦК «АЗОВ» ВИМАГАЄ СПІВПРАЦІ З ВЛАДОЮ, АЛЕ ІГНОРУЄ НАРАДИ

«У період Перебудови російськими ультраправими націоналістами та неоязичниками була створена історична міфологія «русько-хазарського протистояння», з образом Святослава Хороброго в центрі, в якій хозари символізували «світове єврейство». Підґрунтям для такої міфології стали ідеї Льва Гумільова про Хазарський каганат. У 2005-2007 роках російськими ультраправими та неоязичниками було започатковано святкування «Дня перемоги Святослава над хозарами», дату якого поступово почали відзначати 3 липня. Витворена історична міфологія поступово імпортувалася з Росії до України проросійськими організаціями, зокрема організацією Віктора Медведчука «Український вибір»», - йдеться в історичній довідці.

Більше того, згадане «свято» є недотичне до героїчних подвигів українського народу, вважає історик, політолог Тарас Літковець.

«Як відомо, Святослав Ігорович це руський княз-варяг із династії Рюриковичів. Він був не те, що не українцем, а, навіть, і не слов’янином. Тому робити з нього великого українця можна хіба що з великою натяжкою. Як на мене, це перебільшення та роздмухування. Якщо ж ми говоримо про те, що він розгромив Хозарський каганат, а перед тим волзьких булгар, аланів, радимичів, в'ятичів, то чи варто святкувати загарбання – навряд, адже це не те, чим варто гордитися. Звісно, на той час це була норма та стандарт. Зауважу, що в нас достатньо інших реальних подій, які можемо святкувати та якими можемо гордитися», - розповідає Тарас Літковець.

Та додає, що похід Святослава – історично сумнівне питання, адже є думки, що цього взагалі не було.

«Святослав здійснив похід 965 року на Хозарський каганат відповідно до літопису Повість временних літ. Але більше немає жодного джерела, яке б про цей факт говорило. Так, наука історичне джерелознавство має головний постулат, що про подію чи явище має бути багато джерел, щоб провести наукову експертизу, бо різні згадки можуть суперечити одна одній. Щодо мусульманських джерела, то є факт про похід русів на Хозарський каганат, але імені ватажка не називають і датують це 969 роком. У той час Святослав був на Дунаї. Із цього приводу, на думку історика Олексія Толочка, найімовірніше, що Святослав не має жодного відношення до цього походу, але це одна із версій», - розповідає історик Тарас Літковець.

Нагадаємо, що в 2014-му році говорили про те, що Україна на крок відстає від ворожої Росії у плані ведення інформаційної війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Ігор луцький Показати IP 5 Липня 2017 15:50
Тож вони патріоти!Що ви від них хочете?
! Показати IP 5 Липня 2017 15:51
А ви що хотіли, що б "Азов" відзнача семітські свята, а бійці собі пейси відрощували ?
polishuk Показати IP 5 Липня 2017 16:08
A чом би Hi ?!
Атовець Показати IP 5 Липня 2017 17:58
Я щось не розумію, ця стаття це якийсь докір "Азову"? Перун був богом війни у давніх слов'ян, молоді хлопці захоплюються міфологією предків і культувають воїнський дух, та й добре.
Правда Показати IP 11 Липня 2017 12:34
Защита сионизма преступление из етого вывод Украина как и Россия сионистские государства
ігор. Показати IP 11 Липня 2017 14:33
Тарас Літковець, сам єврей, подивіться на його лице. Жінку мав в росії, покинув, і став "псевдопрофессором", що трактує український націоналізм, хвороба "вічного студента" А в звичайному житті бабнік надзвичайний.
Ігор Показати IP 12 Липня 2017 10:02
коли русичі - укранці розгромили хозарський каганат, угро-фінські антропофаги ще з хвостами по тайгє та болотам бігали
АЛЕКСЕЙ Показати IP 16 Липня 2017 09:53
ТО ХАЙ ВОНИ ТОДИ знов идуть до язичникив !
олександр Показати IP 17 Липня 2017 08:03
В Хазарському каганаті державною релігіею був іудаізм, самі хазари до іудеїв не відносилися. До походу Святослава слов'янські племена платили данину Хазарському каганату. Святослав, як представник нових загарбників - варягів лише прогнав попередників.
Серж Показати IP 17 Липня 2017 15:21
Молодцы Азовцы. Как насчёт установки памятника Святославу в Украине?
galyzhka Показати IP 26 Липня 2017 20:39
когда Святослав разгромил хазар,оказалось,что хазары были буфером между Киевской Русью и печенегами. Печенеги словили Святослава,отрубили ему голову и сделали из нее кубок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus