USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Довідка лікаря і ПЛР-тест: коли школярі можуть повернутися за парти, якщо у класі виявили коронавірус

18 Вересня 2020 08:29
Школярі, які потрапили у коло контактних осіб, мають провести на самоізоляції 14 днів, потім здати ПЛР-тест і лише після цього можуть повернутись за парти. Заклади освіти вимагають довідку від лікаря та результати негативного тесту, але на його очікування може піти ще два тижні. Якщо швидше, за тест доведеться заплатити.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Два тижні тому увесь клас однієї зі столичних шкіл разом із вчителькою пішли на самоізоляцію після того, як одна з їхніх учениць захворіла на коронавірус. Повернутися до навчання діти мали вчора, 17 вересня. Але на уроки прийшли лише чотири учні.

Адміністрація школи батьків заздалегідь попередила, що на уроки дозволить повернутися тільки з довідкою лікаря, в якій буде вказано, що учень здоровий та має негативний результат ПЛР-тесту. Тож дітей вранці відправили до поліклініки здавати ПЛР-тести.

Отримати ПЛР-результат можна двома способами: зробити аналіз в приватній лабораторії або в державній поліклініці. У першому варіанті – результат буде готовий за добу, але ціни стартують від 700 гривень, а в другому – безкоштовно, але довше.

«Я не вважаю, що треба робити платний тест, тому що ситуація із самоізоляцією може повторитись найближчим часом», – каже мама Ярослави, учениці 4-б класу.

Для дітей, які будуть чекати на самоізоляції тесту, розробили дистанційне навчання. Але Ярослава зізнається, що поки була на ізоляції, у попередні 14 днів, вже мала проблеми з англійською мовою.

«У нас в школі немає інтернету, тому коли були уроки англійської мови, вчителька була в школі, зв’язок був поганий (ред.), вона виходила з конференції декілька разів», – пригадує Ярослава.

Загалом від 1 вересня в Україні на коронавірус захворіли 800 школярів і тому на самоізоляцію відправили майже тисячу вчителів та понад тисячу класів.

У Сумах в одній зі шкіл останній день карантину відбувають третій та дев’ятий класи. Але директорка вже розуміє, що до навчання повернеться завтра лише половина учнів, оскільки не всі діти встигають отримати результати аналізів.

«У мене на сьогодні інформація, що не встигають проходити ці тести. Не всі діти мають результати і батьки говорять, що сімейний лікар не дає довідку без результату», – розповідає директорка Сумська загальноосвітньої школи № 27 .

Водночас головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснює, що після самоізоляції діти повинні зробити ПЛР-тест, але такі рекомендації раніше були ВООЗ, проте в організації змінили підходи І тепер, якщо впродовж 14 днів симптомів немає, тест робити не обов’язково. У МОЗ кажуть, що нині теж працюють над змінами.

«Сьогодні вони (школярі, – ред.) повинні здати тест на полімеразну реакцію (ПЛР-тест, – ред.). А вже завтра вона, можливо, не треба буде. Це зміни до законодавства, як внесуть і буде наказ. Наприкінці тижня він буде опублікований і ми чітко розумітимемо. Немає симптомів у дітей, за 14 днів повертаються до школи», – каже Віктор Ляшко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus