USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.86

«Україна в очах світу, як бананова республіка – тут можна все», – нардеп

14 Вересня 2017 07:00
Народний депутат України від УКРОПу,заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій переконаний, що під час прориву Міхеіла Саакашвілі через український кордон були порушення не тільки зі сторони цього одіозного політика, а й зі сторони органів влади.

Про це нардеп заявив під час ефіру на телеканалі «Аверс», повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Віталій Купрій зазначив, що від самого початку незаконним було надання громадянства України екс-президенту Грузії, а пізніше позбавлення цього громадянства.

«Під час «прориву Саакашвілі» через кордон, я почув таке, що мене дуже обурило. За вказівкою когось там із «Укрзалізниці» зупинили потяг. В інших пасажирів є квитки, можливо, хтось мав пізніше пересісти на літак, але всі пасажири стали заручниками ситуації. Але хто дав вказівку зупиняти потяг? Якщо чесно, то у своїх висновках я дійшов до Адміністрації Президента. Це порушення кваліфікую за статтею 356 ККУ – самоуправство.

А з іншого боку, коли «Укрзалізниця» почала вивозити автобусами людей, були витрачені гроші на пальне, на зарплату водіям за перетин кордону, виникає питання хто за це заплатив? Ми з вами. А хто за це відповідатиме? Тому в цій ситуації є порушення за статтею 191 ККУ – розтрата коштів службовими особами. Вже зробив заяву про те, що буду готувати документи по складу злочину», – наголосив Віталій Купрій.

Саакашвілі сам себе загнав у пастку, каже депутат. Замість того, аби очолити рух протесту, він незаконно перетнув кордон України. І в цьому йому допомогли українські політики.

«Пан Саакашвілі міг вийти до людей, як лідер протестних рухів, він переміг би в цій ситуації. Адже він би показав, що коли він заходить у потяг – потяг зупиняють, заходить в аеропорт – його зупинять. Тоді б він показав, яка влада, що вона його боїться.

Але він зробив дуже неправильну річ – попрямував на Шегині, де і відбувся незаконний перетин кордону. І тепер пана Саакашвілі українська влада може переслідувати на законних для цього підставах – є 332 стаття ККУ – організація незаконного переправлення осіб через державний кордон, – пояснює нардеп. – Він і наша влада порушили закон. Інше питання як ми тепер виглядаємо в очах світової спільноти? Україна, як бананова республіка – у нас можна творити все, що захочеш.

Спочатку даємо громадянство, потім забираємо, пускаємо назад, Саакашвілі проривається. А де поліція, де державні інституції? Твориться таке, що не йде на користь українській державі».

За словами Віталія Купрія, з Міхеілом Саакашвілі він зіткнувся під час його керування Одеською облдержадміністрацією. Нардеп тоді відстоював права ув’язненого в СІЗО поляка, проте губернатор та прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе не зреагували на його численні звернення.

«Я з’ясував, що більше 5 років в Одеському СІЗО без вироку суду знаходиться польський громадянин. Ув’язненого тримали в нелюдських умовах. Це порушення прав людини. Звертався до попередніх прокурорів Одеси, але ніхто не реагував, їздив в Польщу, приїздили сюди польські депутати, я виступав в Сеймі.

Це була дуже серйозна акція, бо це був єдиний іноземний громадянин, якого тримали без суду та слідства. Але Саакашвілі відмовився реагувати та зустрічатися, тікав від мене. Хоча просив його як гаранта, бо голова адміністрації за законом є гарантом дотримання Конституції та законності на цій території.

Він міг зібрати правоохоронні органи, провести нараду, з’ясувати в чому питання. Але ні. Доля простої людини його не цікавить. І я його за це критикував», – пригадав Віталій Купрій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus