USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

10 травня: свята, події, факти. Черчілль став прем'єром Великої Британії та відкриття Кайманових островів

10 Травня 2021 00:00
Сьогодні відзначають День Єрусалима. В Єрусалимі налічується більш ніж 2 000 археологічних пам’яток, діють понад 60 музеїв, є 1 578 громадських парків, понад 70 культурних центрів, 26 винних заводів.

Єрусалим є центром трьох єврейських свят Суккот, Песах і Шавуот.

28-го числа єврейського місяця іяра, єврейський народ святкує об’єднання Єрусалиму, яке відбулося 7 червня 1967 року. 14 травня 1948 року було проголошено існування держави Ізраїль. Єрусалим був її столицею. Тим не менш, протягом перших 19 років становлення незалежності Ізраїлю Єрусалим був розділений, і його східна частина, де розташована головна іудейська святиня, знаходилася під контролем Йорданії.

У 2021 році День Єрусалима припадає на 10 травня.

У сівіті також відзначають День кактуса, День вітряка, День захисту дітей на Мальдівах, День книги в Німеччині та День прибирання в своїй кімнаті.

10 травня іменини за православним календарем святкують Микола, Іван, Павло, Семен, Петро, Сергій, Степан та Анастасія.

Народилися:

10 травня народилися французький поет і композитор, автор «Марсельєзи» Клод Руже де Лілль; американський актор, убивця президента Лінкольна Джон Бут; англійський лорд, сер, відомий яхтсмен, засновник чайної компанії «Ліптон» Томас Ліптон; засновник французької кінокомпанії Gaumont – першої у світі кіностудії Леон Гомон; американський кінопродюсер, творець «Віднесених вітром» Девід Селзнік; французький та американський режисер українсько-єврейського походження Анатоль Литвак; азербайджанський і радянський політичний та державний діяч, президент Азербайджану у 1993-2003 роках Гейдар Алієв; український і радянський інженер, творець ракетної техніки Володимир Січовий; актор, кінорежисер Борис Яшин («Дев'ять днів одного року», «Борги наші»); український радянський актор Леонід Бакштаєв (ролі другого плану у фільмах «Бумбараш», «Ати-бати, йшли солдати», «Убити шакала»); український радіожурналіст, публіцист Емма Бабчук.

Сталося:

1503 – Христофор Колумб відкрив Кайманові острови.

1844 – столиця Канади перенесена з Кінгстона до Монреаля.

1913 – перший політ літака С-9 («Великий Балтійський» або «Гранд») конструктора Ігоря Сікорського.

1933 – демонстративне спалення книжок націонал-соціалістичними студентами та есесівцями у Берліні, що поклало початок масовому знищенню літератури, неприйнятної для німецького духу.

1940 – Вінстон Черчілль став прем'єр-міністром Великої Британії, змінивши на посаді Невілла Чемберлена, який відзначався політикою умиротворення гітлерівської Німеччини та був змушений піти у відставку після військових невдач Британії.

1941 – німецький реактивний винищувач «Мессершмітт» Me-163 вперше подолав рубіж швидкості 1000 кілометрів за годину. Точна швидкість літака становила 1003,9 кіллметра за годину. Рекорд протримався до 1947 року.

1967 – розрив СРСР дипломатичних відносин з Ізраїлем.

1978 – в Одесі почалися зйомки фільму «Місце зустрічі змінити не можна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus