USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

13 грудня: події, факти, дні народження

13 Грудня 2019 00:00
13 грудня християни відзначають День святого Андрія Первозванного. Андрій був першим з апостолів, хто пішов слідом за Ісусом Христом. Згодом він привів до Спасителя свого рідного брата — святого апостола Петра. Із братом раніше Андрій займався рибальством.

Давня легенда говорить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й у Києві.

День народження сьогодні відзначає журналіст Андрій Соколовський. Друзі та знайомі зичать йому у цей світлий день позитивних емоцій, життєвих успіхів і перемог, цікавих зустрічей, благополуччя, щедрої долі, щастя у житті та творчої наснаги.
Андрій Соколовський
Андрій Соколовський
Також сьогодні свято у директора Рожищенського народного дому «Просвіта» Лідії Романюк, колишнього гравця ФК «Волинь» Олега Федюкова та ексзаступника прокурора Волинської області Андрія Гіля.

ІА Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров'я, взаєморозуміння та щирості, безліч щасливих моментів, іскристої життєвої енергії. Нехай усі дні будуть наповнені натхненням та жагою до життя!
Олег Федюков
Олег Федюков
Андрій Гіль
Андрій Гіль
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Як новорічні ялинки та сосни вирощуються та згодом потрапляють у домівки, як не купити ялинку в браконьєрів, та що може загрожувати за незаконну вирубку, ми розповідали торік.

У 2017 ми писали про те, що мер американського міста став безхатьком, аби побачити, чим живе народ.

У 2016 у цей день Волинські новини розповідали, як у Луцьку ярмакували супермами. Відвідувачі, які не злякались негоди і завітали на ярмарок, мали можливість покуштувати смачні солодощі, зробити зачіску, придбати дитячі речі, прикраси та сувеніри, стати учасниками різноманітних майстер-класів.

У 2015 році у цей день Луцькі прикордонники зупинили двох вихідців з Африки з підробленими та чужими документами. Вихідців з Камеруну та Гвінеї, які намагалась перетнути державний кордон за підробленим та чужим паспортним документом зупинили прикордонники Луцького загону.

Окрім того, благодійний концерт «Збережемо вояку здоров’я», організований Братством Андрія Первозваного, зібрав на ліки для військових 7 тисяч гривень. Гості концерту мали можливість прослухати народних та повстанських пісень.

У 2014 році редакція розповідала про перемогу Дмитра Балховітіна у фотоконкурсі "Вікі любить Землю". Світлина "Вид на Карпатський національний природний парк з Говерли" стала найкращою із понад 70 тисяч світлин, опублікованих на умовах вільної ліцензії.

У 2013 році опублікували уривки з книги «Футбол – це не тільки перемоги» Віталія Кварцяного.

13 грудня 2012 року меморіальну дошку до 70-річчя з дня розстрілу євреїв відкрили у Луцьку. Пам’ятний знак встановили на стіні приміщення Луцького педагогічного коледжу, що на проспекті Волі у Луцьку.

Народилися:

13 грудня народилися німецький поет Генріх Гейне, український етнограф Андрій Димінський, український військовий діяч Віктор Зелінський, український композитор Микола Леонтович, український скульптор Микола Рапай, український історик Ярослав Дашкевич, український письменник Микола Хвильовий, радянський актор, виконавець ролі пастора Шлагга у «Сімнадцяти миттєвостях весни» Ростислав Плятт, німецький електротехнік, винахідник, засновник компанії «Сіменс» Вернер фон Сіменс, американський актор Стів Бушемі, український піаніст, композитор Володимир Бистряков(«Куда уехал цирк», також написав музику до знаменитого мультфільму «Остров сокровищ»).

Сталося:

1577 — англійська ескадра з 5 кораблів (164 члени екіпажу) на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі. Дрейк повернувся на батьківщину через 3 роки і став першим британцем, що здійснив кругосвітнє плавання, і першим капітаном, який очолював кругосвітню експедицію від її початку до завершення.

1577 — частина боярства проголосила Івана Підкову господарем (князем) Молдови. Сформував новий уряд — козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.

1642 — голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, що відвідав групу островів у південній частині Тихого океану, відому сьогодні як Нова Зеландія. При спробі висадитись на берег тубільці вбили трьох матросів-голландців, сприйнявши звуковий сигнал з корабля як заклик до початку бою. Декілька тижнів перед тим Тасман відкрив біля узбережжя Австралії острів, названий ним Землею ван Дімена, а пізніше перейменований на честь мореплавця в Тасманію.

1769 — почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.

1942 — футболіст паризького «Расінга» Стефан Станіс забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі» (світовий рекорд для професійного футболу). Матч закінчився з рахунком 32:0.

1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.

1981 — остерігаючись щораз більшої популярності незалежного профспілкового об'єднання «Солідарність» і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил СРСР, голова Ради Міністрів країни генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан. Він був призупинений в 31 грудня 1982 і скасований 22 липня 1984.

1992 — в Единбурзі завершилась триденна зустріч 12 країн Європейського співтовариства, на котрій було прийнято компромісні рішення з усіх найважливіших спірних питань: сума внесків найбідніших країн — Іспанії, Ірландії, Греції і Португалії — була зменшена з урахуванням їх економічних можливостей, узгоджено ряд економічних заходів для подолання спаду економіки, а відмова Данії увійти у валютний Європейський Союз перестала бути перешкодою для подальшої інтеграції країни в об'єднану Європу.

1994 — у Массачусетському технологічному інституті (США) відбулась перша організаційна зустріч консорціуму World Wide Web (W3C), створеного як міжнародна асоціація для розробки і поширення уніфікованих протоколів передачі даних в інтернеті. Першим директором консорціуму було обрано піонера вебу англійця Тіма Бернерса-Лі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus