USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 лютого: події, факти, дні народження

15 Лютого 2019 00:00
Християни східного обряду відзначають 15 лютого одне із 12 найголовніших церковних свят року — Стрітення Господнє.

Назва Стрітення у старослов’янській мові означає «зустріч» або ж «радість». І отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симонеоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

Історія святкування цього дня сягає III і IV століть — саме тоді згадки про Стрітення вперше зустрічаються у творах християнських святих. А офіційно у всій Візантійській імперії цей день було визнано святом у 542 році за правління імператора Юстиніана.

Сьогодні день народження відзначає начальник відділу прес-служби Волинської обласної ради Оксана Лукашук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинницю та зичить їй благополуччя, невичерпного натхнення, нових професійних та особистих звершень, успіхів у всіх починаннях. Нехай рідні завжди оточують Вас любов'ю та розумінням, а колеги - повагою.
Оксана Лукашук
Оксана Лукашук
День народження 15 лютого відзначають екс-керівник прес-служби Луцького прикордонного загону Олег Личковський, доцент кафедри філософії Луцького національного технічного університету, голова Волинської обласної громадської організації «Християнський рух за життя» Антоніна Євтодюк, колишній старший тренер ФК «Волинь» Володимир Дикий.
Олег Личковський
Олег Личковський
Антоніна Євтодюк
Антоніна Євтодюк
Володимир Дикий
Володимир Дикий
Іменини 15 лютого відзначають ті, кого назвали Василь та Михайло.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає всіх, хто народився у цей день, хто святкує день ангела. Бажаємо успіхів у всіх починаннях, натхнення, віри в себе, усіляких гараздів та щирих людей навколо.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

15 лютого православні святкують Стрітення Господнє. Старцю Симеону було обіцяно від Бога, що він не покине цей світ до тих пір, поки не побачить Христа Господнього. Це стрітення Симеоном і святкує щорічно Православна Церква.

Цього дня відзначають Міжнародний день онкохворої дитини і День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

28 років тому, 15 лютого 1989 року завершилося виведення «обмеженого контингенту радянських військ» з території Афганістану, яке розпочалося 15 травня 1988 року.

Наша хроніка:

Ляльки, вироби з дерева, ниток, глини, вишивка та багато іншого можна було побачити на виставці робіт декоративно-прикладного мистецтва в обласній бібліотеці для юнацтва минулого року.

У 2017 редакція писала про те, що волинська метальниця молота, учасниця Олімпіади в Ріо-Де-Жанейро Ірина Климець виграла чемпіонат України серед дорослих, здобувши таким чином путівку на Кубок Європи.

2016 року ми розповідали, як лучани зиму проводжали, а весну зустрічали театралізованим дійством.

У 2015 році цього дня майже партизанський флешмоб відбувся у центрі Нововолинська напередодні Стрітення. Активісти й троє депутатів міськради врочисто спалили агресора — Путіна.

2014 року у цей день видання писало про розумних дівчат з Луцька. Тоді лучанка Олена Васіна перемогла у чемпіонаті України з шахів серед юнаків і дівчат до 20 років.

Також цього дня Волинські Новини публікували опитування до Дня Св. Валентина. Що думають волиняни про це свято, дивіться ТУТ.

Найкраще місто для студентів у світі вирахували у 2012 році. У першому всесвітньому рейтингу кращих студентських міст світу перше місце посів Париж.

У 2011 році видання писало про «Епідемію доброти». Детальніше про це читайте ТУТ.

Народилися:

Цього дня народилися італійський філософ, фізик та астроном Ґалілео Ґалілей, татарський поет Муса Джаліль, зірка єгипетського й американського кіно Омар Шариф, українська кіноакторка Катерина Крупенникова, перший президент Чеченської республіки Ічкерія Джохар Дудаєв, американська кінозірка Джейн Сеймур, народний артист України, актор Національного академічного драмтеатру імені Івана Франка Анатолій Хостікоєв, ректор Національного авіаційного університету Віталій Бабак, мультиплікатор, творець, творчий консультант і продюсер культових мультсеріалів «Сімпсони» і «Футурама» Мет Ґрейнінґ, австрійський автогонщик, пілот Формули-1 Александр Вюрц, радянська кіноакторка, відома як виконавиця ролі Аліси у фільмі «Гостя з майбутнього» Наталія Гусєва.

Сталося:

399 до н.е. – грецького філософа Сократа засудили до смертної кари.

1855 – французький астроном Урбен Левер'є представив першу в історії синоптичну карту.

1903 – у США випустили першого плюшевого ведмедика.

1919 – Українська Національна Рада ухвалила закон про вживання української мови у державних установах.

1926 – було виголошено найдовшу в історії парламентську промову: депутат Мартінсон у парламенті Естоні виступав 11 годин.

1931 – вийшов перший фільм про Дракулу.

1947 – спеціальною постановою уряду СРСР в Радянському Союзі заборонено шлюби між радянськими громадянами та іноземцями.

1969 – Роберт Едвардс із Фізіологічної лабораторії Кембриджського університету вперше здійснив штучне запліднення людської яйцеклітини.

1970 — компанія IBM пропонує гнучкий магнітний диск для зберігання інформації – дискету.

1989 – завершено виведення «обмеженого контингенту радянських військ» з території Афганістану, яке розпочато 15 травня 1988 року. Генерал-лейтенант Борис Громов, згідно з офіційною версією, став останнім радянським військовослужбовцем, який переступив по Мосту Дружби кордон двох країн.

1989 – у Києві утворили «Ініціативний комітет відновлення Української автокефальної православної церкви в Україні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus