USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

17 серпня: свята, події, факти. День чорного кота та День секондхенду

17 Серпня 2022 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день чорного кота, День картоплі та День магазинів секондхенду.

У цей день у США відзначають День індонезійської-американської дружби, День визнання бебі-бумерів, День подяки чорним котам, День ванільного заварного крему, в Колумбії – День інженера, в Таджикистані – День працівників служби надзвичайних ситуацій та цивільного захисту, в Габоні – День незалежності, в Болівії – День прапора, в Індонезії – День незалежності, на Ямайці – День Маркуса Гарві, в Канаді – День відкриття, в Аргентині – День пам’яті генерала Сан-Мартіна.

Православна церква відзначає День пам'яті преподобномучениці Ії Перської. Також це День пам'яті святих семи отроків Ефеських і Пензенсько-Казанської ікони Божої Матері.

Сьогодні іменини святкують Костянтин, Антон, Денис, Євдокія, Іван, Максиміліан.

Народилися:

Цього дня народилися французький математик, творець аналітичної геометрії й теорії чисел П’єр Ферма, польсько-український князь, великий магнат на українських землях Єремія Вишневецький, американський кіноактор, режисер, продюсер Роберт Де Ніро, міністр внутрішніх справ України в 2001-2003 роках Юрій Смирнов, американський кіноактор Шон Пенн, український футболіст Євген Яровенко, український футболіст Сергій Закарлюка, а також співак і шоумен, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма).

Події:

1245 – у битві поблизу галицького міста Ярослава Данило Романович розгромив угорське військо і покінчив з боярським спротивом у Галицько-Волинському князівстві.

1502 – Христофор Колумб проголосив Гондурас іспанською територією.

1771 – британський хімік Джозеф Прістлі встановив, що рослини виділяють кисень (фотосинтез).

1896 – початок золотовидобування на Клондайку: Джордж Кармак закріпив за собою права на ділянку Кролячого струмка, дрібну притоку річки Клондайк, перейменувавши його в струмок Удачі (Bonanza Creek).

1908 – вийшов на екрани перший анімаційний фільм «Фантасмагорія» (Fantasmagorie) французького художника-карикатуриста Еміля Коля.

1914 – у Львові створено українську національну військову формацію – легіон «Українських Січових Стрільців»

1918 – гетьман Павло Скоропадський встановив в Українській Державі 8-годинний робочий день

1920 – закінчилася Варшавська битва, на фронті стався перелом і Червона армія під ударами польсько-українського війська покотилася на схід.

1933 – випробувана перша радянська ракета на рідинному паливі.

1940 – Адольф Гітлер проголошує повну блокаду Великої Британії.

1941 – розпочалася депортація жителів Кримського півострова німецької національності, до 20 серпня було виселено 50 тисяч осіб.

1958 – китайський політичний лідер Мао Цзедун проголосив початок політики «великого стрибка».

1969 – львівські «Карпати» стали володарями кубку СРСР.

1982 – Royal Philips Electronics (PHG) створило перший компакт диск.

1991 – відзнято відеокліп на пісню гурту Nirvana «Smells Like Teen Spirit».

2009 – англійська Вікіпедія перетнула рубіж у 3 мільйони статей.

2011 – на навколоземну орбіту вивели український супутник «Січ-2» (супутник оптико-електронного спостереження Землі; 3-й із серії супутників «Січ»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus