USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

18 січня: свята, події, факти. Водохресний святвечір та відкриття Гавайських островів

18 Січня 2022 00:00
Сьогодні у світі відзначають День святкового очікування, День технічного обслуговування.

У США – День штату Мічиган, День Роберта Едварда Лі, День Вінні-Пуха, День кавового гурмана, День качки по-пекінськи, День тлумачного словника, День учителя початкової школи, у Таїланді – День збройних сил, у Греції – Патрський карнавал, у Перу – День заснування Ліми, в Тунісі – День революції, у Новій Зеландії – День провінції Веллінгтон, в Індії – День посту.

Православна церква 18 січня відзначає церковне свято Водохресний святвечір. Так називають вечір, після якого настає Водохреще. Наші предки вважали цю дату розгулом нечисті і злих сил: зло намагається увійти в будинок під виглядом перевертня або незнайомців.

На Водохресний святвечір прийнято постити. У цей день не їдять м’ясо, молочні продукти і яйця. Обов’язково готують кашу, млинці на воді і вареники з капустою. А головною стравою на святковому столі є пісна голодна кутя. Часто їжу не їли до появи першої зірки на небі.

Іменини сьогодні відзначають Григорій, Роман, Аполлінарій, Феона, Поліна, Михайло, Хома.

Народилися:

Цього дня народилися французький правник, філософ, письменник і політичний мислитель Шарль Луї де Монтеск’є, український і радянський художник, письменник, графік, народний художник УРСР Іван Їжакевич, англійський письменник і драматург, автор «Вінні-Пуха» Алан Александр Мілн, видатний український історик, археолог, етнограф Володимир Антонович, лікар-хірург, який першим у світі виконав операцію на відкритому серці, Ґейл Вільямс Деніел, японський актор-режисер і сценарист Кітано Такесі, радянський кінорежисер і сценарист Семен Тимошенко («Три товариші», «Воротар», «Небесний тихохід» і «Запасний гравець»), радянський актор театру й кіно, театральний режисер Борис Бабочкін («Чапаєв»), радянський футболіст і футбольний тренер В’ячеслав Соловйов, український фінансист, банкір, економіст, голова Національного банку України у 2000-2003-му та в 2004-2010 роках Володимир Стельмах, американський кіноактор, режисер і продюсер Кевін Костнер, грузинська співачка, народна артистка Грузії та Росії Тамара Гвердцителі, російський кіноактор Олександр Лимарєв («Помаранчеве небо», «П'ятий ангел», «Солдати», «Повернення Турецького», «Нульовий кілометр»), українська біатлоністка, член національної збірної команди України Валентина Семеренко.

Події:

1535 – іспанський конкістадор Франсіско Пісарро заснував у Перу нинішнє місто Ліма.

1654 – у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила віддати Гетьманщину під протекторат Московського царства зі збереженням прав і вольностей Війська Запорозького.

1778 – британський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, який побачив сучасні Гавайські острови і назвав їх Сандвічевими островами.

1788 – у Ботанічній затоці з’явились перші британські поселенці, які мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

1871 – після закінчення програної французами франко-прусської війни у Версальському палаці проголошено створення Німецької імперії, відомої як Другий Рейх.

1886 – у випуск надійшов перший автомобіль.

1918 – на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців.

1919 – у Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Ліги націй.

1919 – у Лондоні засновано автомобілебудівну компанію «Бентлі Моторз», котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році «Бентлі» була придбана компанією «Роллс-Ройс».

1919 – польський піаніст Ігнацій Ян Падеревський став прем’єр-міністром Польської Республіки.

1934 – британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.

1944 – на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС.

1963 – засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів).

1964 – американські лікарі закликали конгрес зобов’язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку паління для здоров’я.

1964 – «Бітлз» уперше потрапили в американський хіт-парад з піснею «I want to hold your hand», що зайняла 45-е місце. Через два тижні вона вже очолювала список найпопулярніших пісень.

1991 – Бундестаг вчетверте обрав федеральним канцлером лідера партії ХДС Гельмута Коля. Сформований ним новий уряд об’єднаної Німеччини цього дня склав присягу; уперше серед міністрів було чотири жінки.

1995 – під час землетрусу силою 7,2 бала, що стався у місті Кобе (Японія), загинуло 6500 людей.

1996 – на носії нового типу – DVD – вийшло перше програмне забезпечення. Компанія «Digital Directory Assistance» оголосила, що нову версію її електронного телефонного довідника «PhoneDisc PowerFinder USA ONE», буде випущено на новому носії інформації – Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістились на одному диску DVD.

1997 – норвежець Берґ Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року.

2010 – вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті загинуло 16 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus