USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.88

2 березня: свята, події, факти. День компакт-диска та відкриття першого у світі McDonald's

2 Березня 2023 00:00
2 березня у світі святкують Міжнародний день сірників та День компакт-диска.

Саме цього дня у 1983 році у Великій Британії компанії Polygram, Philips й Sony продемонстрували світові перший компакт-диск з програвачем. Для прикладу роботи диска запустили Дев’яту симфонію Бетховена. Перші компакт-диски мали діаметр 12 сантиметрів та мали змогу відтворювати лише аудіо.

У США – День Корпусу Миру, День вершково-бананового пирога, День старих речей, День незалежності Техасу, День читання по всій Америці, День спортивної майстерності, у Хорватії – День інженера, в Шрі-Ланці – День Військово-повітряних сил, в Ірані, Пакистані – День белудзької культури, у Пуерто-Ріко – День американського громадянства, в Ефіопії – День перемоги в битві при Адуа, у Бангладеш – День прапора, в М’янмі – День селян.

Православна церква 2 березня вшановує пам’ять святого Феодора Тирона. Йому моляться для захисту від злих людей. Інші назви свята: «Федір», «Федір-тиран» і «Ярило з сохою-бороною».

Іменини сьогодні святкують Федір (Феодор), Роман, Мар’яна, Пилип, Мина, Порфирій, Феодосій, Маріанна.

2 березня народилися польський композитор Вітольд Шальонек, єврейський письменник походженням з України, класик літератури мовою ідиш Шолом Алейхем, український історик, публіцист, письменникМирон Кордуба, український письменник Архип Тесленко, народний артист України Федор Балабуха, радянський політик, генсек ЦК КПРС у 1985-1991 роках, перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов, американський журналіст і письменник Томас Вулф, американський письменник Джон Ірвінг, американський письменник і сценарист Джон Ірвінг («Правила виноробів», «Свободу ведмедям», «Готель «Нью-Гемпшир»), радянський актор театру і кіно Юрій Богатирьов («Свій серед чужих, чужий серед своїх», «Два капітани», «Мартін Іден»), український композитор і баяніст Володимир Зубицький, американський рок-співак, композитор Джон Бон Джові, англійський кіноактор, виконавець ролі Джеймса Бонда у фільмах «Казино «Рояль» і «Квант милосердя» Деніел Крейг, український політичний і державний діяч, міністр економіки України в 1998-1999 і 2000-2001 роках, віце-прем’єр-міністр України у 2001-2002 роках Василь Роговий, українська спортсменка-саночниця, бронзова призерка чемпіонату світу 2009 року Наталія Якушенко.

Події

1444 – Скандербег утворив Лезьку лігу для боротьби з турецькими завойовниками.

1767 – король Карл III вигнав єзуїтів з Іспанії.

1791 – в Франції запровадили нову систему зв’язку – семафор.

1796 – французький генерал Наполеон Бонапарт призначений головнокомандувачем так званою Італійською армією.

1807 – Томас Джефферсон підписав закон, що забороняв увезення рабів на територію США, підконтрольні їм порти й території.

1836 – у містечку Вашингтон-на-Бразосі на з’їзді американців Техасу було проголошено незалежність цього штату від Мексики.

1918 – в УНР ухвалено перший закон про громадянство України.

1918 – війська УНР звільнили Київ від більшовиків.

1923 – у США вийшов друком перший номер журналу Time.

1933 – у Нью-Йорку відбулася прем’єра фільму «Кінг Конг».

1943 – Корюківська трагедія: масове вбивство 6700 мешканців українського села Корюківка, здійснене загонами СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни, спровоковане попередніми діями радянських партизанів Олексія Федорова.

1949 – закінчився перший безпосадковий політ на літаку навколо земної кулі. Він тривав 94 години і був здійснений на літаку Lucky Lady II (B-50 Superfortress).

1951 – перший «матч усіх зірок» НБА (Національної баскетбольної асоціації США).

1955 – у США відкрили перший у світі ресторан «МакДоналдс».

1972 – із мису Канаверал стартував космічний апарат «Піонер-10», що першим досяг третьої космічної швидкості та почав досліджувати Юпітер.

1983 – з’явилися перші компакт-диски й CD-програвачі.

1992 – почався збройний конфлікт у Придністров’ї (місцеві керівники виступили проти Молдови).

1993 – засновано Академію медичних наук України.

1995 – двоє американських студентів відкрили в інтернеті пошуковий сайт Yahoo!

2022 – близько двохсот лауреатів Нобелівської премії у різних галузях підписалися під відкритим листом на підтримку українського народу та вільної незалежної української держави перед обличчям російської агресії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus