USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

€200 на місяць: студенти факультету іноземної філології ВНУ отримуватимуть стипендії від німецького університету

21 Липня 2022 15:57
Протягом зимового семестру 60 студентів факультету іноземної філології, які під час навчання у ВНУ перебуватимуть в Україні, отримуватимуть стипендії від університету Фехти (Німеччина) в розмірі €200.

Проєкт вдалося реалізувати завдяки давній співпраці Волинського національного університету імені Лесі Українки та університету Фехти. Наразі триває відбір заявок від студентів.

Як розповідає декан факультету іноземної філології, доктор філологічних наук, професор Лариса Макарук, співпраця двох вишів триває уже понад 25 років.

«Розпочалася вона саме з візитів німецьких колег та студентів до нашого закладу, а згодом і наші викладачі та студенти здійснили кілька візитів. Це слугувало підґрунтям для довгострокової ефективної співпраці, в рамках якої реалізовано чимало спільних проєктів, частину з них впроваджують і нині», – розповідає вона.

Вже не один рік студенти ВНУ мають можливість семестрового або річного навчання в університеті Фехти. Наприклад, минулого семестру 11 студентів отримали стипендії та навчалися там за програмою академічної мобільності. Ще один студент отримав можливість безплатно навчатися, але без стипендії: проживання і харчування оплачував самостійно.

Читати ще: «Усі побутові питання владнаються, треба їхати і не боятися»: студентки ВНУ з Луцька навчаються у Німеччині

«Орієнтовно така ж кількість навчатиметься й у цьому семестрі. Наразі ми поки що не маємо фіксованої цифри, бо триває процедура відбору. Нею опікуються координатори програми в міжнародному офісі університету Фехти. А студенти, які зголосилися навчатися в Німеччині наступного семестру, готують пакети документів», – додає Лариса Макарук.
Таким чином, частина студентів мають можливість навчатися й перебувати за кордоном у такі складні часи. Водночас у зв’язку з повномасштабними воєнними діями на території України постало питання підтримки тих студентів, які залишаються в країні. Так виникла ідея стипендіальної програми.

«Під час неодноразових розмов з німецькими колегами поставало питання щодо того, як вони можуть нас підтримати. Хотілося, щоб підтримку отримали й студенти, які навчаються в Україні. Так виникла ідея підготувати проєкт у рамках програми DAAD «Україна цифрова», який отримав схвалення та фінансування. У його межах 60 студентів нашого факультету отримуватимуть стипендії в розмірі €200 протягом п’яти місяців. Тому дуже хочу подякувати нашим німецьким колегам. Усвідомлюючи масштабність цього проєкту, складно підібрати слова, які могли б передати відчуття, емоції та вдячність за те, що у ці невимовно складні часи ми маємо такі можливості», – наголошує декан факультету.

Процес подання заявок від студентів триває до 24 липня. Відповідно до вимог проєкту, відбір здійснюють представники університету Фехти. Є й певні критерії того, кому віддаватимуть перевагу під час відбору.

«Передусім це здобувачі нашого факультету, які виявляють активність у сфері волонтерства під час війни (доставка необхідних речей, допомога внутрішньо переміщеним особам, ЗСУ). Також перевагу надаватимуть тим студентам, які мають фінансові труднощі: можливо, їхні батьки втратили роботу або перебувають в ЗСУ. Також підтримку можуть отримати ті студенти, які навчаються у нас, але перебувають в місцях, де зараз тривають активні бойові дії», – пояснює Лариса Макарук.
До слова, скористатися цією можливістю мають студенти, які навчаються за п’ятьма з шести освітньо-професійних програм факультету: «Мова і література (німецька). Переклад»; «Мова і література (англійська). Переклад»; «Прикладна лінгвістика. Переклад і комп’ютерна лінгвістика»; «Середня освіта. Німецька мова»; «Середня освіта. Англійська мова».

Читати ще: «Працювати під час війни погано – злочин»: у ВНУ відкрили лабораторію синхронного перекладу

Щодо вимог, то студенти мають вивчати германські мови, а на період отримання стипендії – перебувати в Україні протягом зимового семестру.

«Ми розуміємо, що ситуація може змінитися, але такі вимоги від наших колег, і ми маємо їх дотримуватися. Студенти мають подати один документ, який включатиме мотиваційний лист. Там має бути інформація про те, скільки студент вчився тут. Що важливо, ця пропозиція діє для тих, хто повністю склав сесію і не має академічної заборгованості. Потрібно також додати інформацію щодо тривалості навчання (кількість завершених семестрів у нашому ЗВО), а також предмети, які вивчатиме в наступному семестрі, зазначити місце проживання під час зимового семестру та вказати аспекти щодо відбору (волонтерство, ситуація з матеріальним забезпеченням, – ВН). Ми видаємо деканатську довідку про те, що заявники є нашими студентами. А відбирати будуть німецькі колеги», – додає вона.

Нині студенти активно готують пропозиції. Крім того, у рамках проєкту підтримку отримають і викладачі факультету.

«Результатом тривалих перемовин із нашими колегами з університету Фехти є надана викладачам факультету можливість провести для наших студентів 30 курсів в онлайн-форматі тривалістю по 20 академічних годин кожен: 15 німецькомовних та 15 англомовних курсів. Зараз викладачі готують документи, щоб мати погодження від міжнародного офісу університету Фехти. Основна вимога: курс не має входити до загального навантаження викладачів, але він може бути дотичний до основних курсів. Цей курс буде вибірковим для студентів. Викладач у вільний від основного навантаження час його читатиме і, відповідно, отримає оплату, а це також хороша підтримка. Також у межах цього проєкту буде запропоновано німецьким колегам онлайн-курси на тему цифрової освіти», – резюмує декан факультету.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
вова Показати IP 21 Липня 2022 21:00
Danke shon

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus