USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

21 вересня: події, факти, дні народження

21 Вересня 2018 00:00
День народження 21 вересня святкує ректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Олешко.

Колеги, рідні та близькі вітають іменинника та бажають йому здоров’я, оптимізму, реалізації ідей і задуманих планів, посмішок фортуни, сімейного благополуччя і щастя. А ще бадьорості духу, стабільності, позитиву, яскравих подій, незабутніх вражень і тільки приємних новин.

День народження сьогодні відзначає й начальник відділу фінансів соціально-культурної сфери Департаменту фінансів Волинської ОДА Юрій Фредюк.

Колеги та рідні вітають його та бажають творчих злетів та кар’єрного росту, сімейного благополуччя та звичайного людського щастя.
Юрій Фредюк
Юрій Фредюк


Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом та бажає міцного здоров’я, радості, миру і добра, енергійності, цілеспрямованості у досягненні мети. Нехай життя буде наповнене лише дивовижними хвилинами, прекрасними спогадами і сміливими планами.


Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні православні відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, або Малу Пречисту, – релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа.

Також 21 вересня – Міжнародний день миру, що встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН від 30 листопада 1982 року.

Наші події:

Минулого року повідомлялося, що експозиція Луцького художнього музею поповнилася картиною XVI століття, вартість якої оцінюють у півмільйона доларів.

У 2016 році редакція показала яскраві фотоемоції легкоатлетів, які змагалися на Чемпіонаті України у Луцьку.

У 2015 волинські веслувальники показали «вражаючі результати». З чемпіонату Європи серед молоді та юніорів вони привезли чотири золотих медалі.

У 2014 українська стрічка перемогла на міжнародному фестивалі. Так, найкращим повнометражним фільмом на міжнародному Міланському кінофестивалі, який днями завершився в Італії, визнано стрічку «Плем'я» українського режисера Мирослава Слабошпицького.

Також тоді ми розповідали про волинянина Романа Бандзюха. «Покличуть знову - піду захищати Вас Всіх. 4 місяці Війни - 2 місяці полону. - Я постарів за вас усіх», - з такими словами на Волинь до родини повернувся військовослужбовець 51 бригади.

Крім того, стало відомо, що Романа Ланового звільнили з полону бойовиків разом з іншими військовими з 51-ї, 92-ї та 93-ї бригад 20 вересня.

У 2013 році ми писали, як серце та розум вирішив поєднати у картинах художник Кость Борисюк, який презентував проект «Ритуальні танці» у Луцьку.

Народилися:

Цього дня народилися російський поет-сатирик Антіох Кантемир, російський фізик та електротехнік німецького походження, винахідник електродвигуна Борис (Моріц фон) Якобі, англійський письменник-фантаст Герберт Уеллс, російський радянський кіноактор, популярний виконавець пісень Марк Бернес (Нейман), радянський актор театру й кіно Зиновій Гердт, український актор Сергій Петров, український історик-джерелознавець і архівіст Іван Бутич, український художник-графік Володимир Пінігін, український поет Леонід Кисельов, російська акторка театру й кіно Ольга Остроумова, американський письменник, автор численних бестселерів, «король жахів» Стівен Кінг, чеченський військовий і державний діяч, польовий командир, президент Республіки Ічкерія у 1997-2005 роках Аслан Масхадов, український політик Юрій Кармазін, російський актор театру й кіно Віктор Вержбицький («Нічна варта», «Турецький гамбіт», серіал «Бідна Настя»), український бізнесмен, олігарх, народний депутатРинат Ахметов.

Сталося:

1940 — Відкритий Львівський театр опери і балету.

Будівництво театру розпочалось у червні 1897 року за проектом архітектора Зигмунта Горголевського— автора багатьох монументальних споруд Польщі і Німеччини. Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 р. прем'єрою лірико-драматичної опери «Янек» Владислава Желенського — про життя карпатських верховинців. Головну партію співав український тенор Олександр Мишуга.

В урочистому відкритті взяли участь художник Генрик Семирадський, письменник Генрик Сенкевич, композитор Ігнацій Ян Падеревський та делегації з різних європейських театрів. У 1934 році театр був закритий через фінансову скруту. У грудні 1939 року із входженням львівського воєводства до складу СРСР Великий міський театр було перейменовано на Львівський державний театр опери та балету з підпорядкуванням його Міністерству культури України.

Реорганізовано оркестр, хор, балетну трупу, серед солістів опери появилися нові імена — випускники Київської, Харківської та Одеської консерваторій. У кінці 70-х років театр закрився на реставрацію. В ньому було зміцнено фундаменти, переплановано підвальні приміщення. Здійснено реконструкцію сценічних механізмів, що дало можливість встановити на сцені 4 плунжери для спорудження декорацій на різних рівнях. У нішах фойє було встановлено погруддя Т. Шевченка, І. Франка, А. Міцкевича, О. Пушкіна, а в нішах дзеркального залу — М. Лисенка, С. Гулака-Артемовського, М. Глінки, П. Чайковського, виконані скульпторами Е. Миськом, Я. Чайкою, Й. Садовським, О. Пилєвим.

Оновлений театр відкрився у 1984 році. Сьогодні в оперному театрі працюють понад 40 солістів, балетна трупа (60 артистів), хор (60 артистів), симфонічний оркестр (90 музикантів). Зараз у репертуарі театру 22 опери, 3 оперети та близько 20 балетів. Всі опери йдуть мовою оригіналу (італійською, французькою, російською, польською). Для зручності глядачів над сценою розміщене табло з рухомим рядком, що подає переклад змісту вистави українською мовою. У театрі проводиться міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької.

1949 — Мао Цзе Дун проголосив створення Китайської Народної Республіки.

Перші дії нового уряду були спрямовані на відновлення економіки і створення соціалістичного ладу. Відповідно до Пакту про радянсько-китайську дружбу, укладеного у лютому 1950, китайцям у цьому допомагав Радянський Союз. У країну прибували радянські фахівці, Китай одержував устаткування, необхідне для відновлення економіки. У жовтні 1950 Китай вступив у Корейську війну. У той же час в країні були проведені аграрні реформи, щоб забезпечити справедливіший розподіл землі, але вони супроводжувалися стратами колишніх землевласників і заможних селян. Крім того, почали вживатися заходи проти політичної й економічної корупції.

1998 — По американському телебаченню показаний запис допиту президента США Білла Клінтона в справі Моніки Левінскі. Моніка народилася в заможній родині, провела дитинство в південній Каліфорнії в м. Беверлі-Хіллз та Лос-Анджелесі, виросла в єврейській родині — батько — лікар походженням із Сальвадору і Німеччини, а мати з Білорусі. Відвідувала приватну школу, закінчила коледж Луїса і Кларка в м. Портланд, штат Орегон, а в 1995 році переїхала у Вашингтон; у листопаді того ж року стала практиканткою в Білому Домі де й познайомилася з тодішнім президентом США — Біллом Клінтоном.

За власним визнанням між 15 листопада 1995 року й 29 березня 1997 року з ним займалася сексом, в тому числі оральним сексом. Надалі була переведена у Пентагон. Коли Моніка по секрету розповіла про свій зв'язок із Клітоном своїй співробітниці Лінді Тріпп, та почала записувати їхні телефонні розмови, в якіх вони обговорювали цю тему, і надалі використала ці плівки як докази. Коли у січні 1998 вона дізналася, що Моніка брала участь як свідок у судовому позові Поли Джонс проти Клінтона (за сексуальні домагання), і свідчила на користь Клінтона, Тріпп передала плівки із записом телефонних розмов Кеннету Старру — він розслідував інші скандали за участю президента.

Із поширенням відомостей про позашлюбні відносини президента з нею, у Вашінгтоні було створено спеціальну розслідувальну комісію, очолену Кеннетом Старром. За її свідченням, статеві стосунки між нею і Біллом Клінтоном мали місце в Овальному Офісі Білого Дому. Білл Клінтон спочатку заперечував сексуальні відносини із Левінскі та дав клятву під присягою в тому, що «ніколи не був у сексуальних відносинах із цією жінкою». Однак пізніше, після признань Левінскі й обнародування доказів їхніх відносин, він все-таки зізнався та вибачився перед Монікою та дружиною Гілларі Клінтон. Через це він був обвинувачений в лжесвідченні.

Вибухнув скандал, що призвів до процедури імпічменту Білла Клінтона, хоча йому й удалося залишитися надалі при владі. У результаті скандалу Моніка Левінскі стала знаменитістю в США та об'єктом, як численних жартів, так і надзвичайної уваги ЗМІ. Після скандалу вона неодноразово з'являлася на телебаченні — в тому числі в складі комічного шоу, яке ґрунтувалося на її відносинах з президентом Клінтоном.

Опісля, уникаючи уваги ЗМІ, у грудні 2006 року отримала ступінь магістра психології від Лондонської Школи Економіки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus