USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

24 травня: свята, події, факти. Кримський хан вщент спалив Москву, а в Україні відкрили новий Бескидський тунель

24 Травня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Європейський день парків, Міжнародний день тіари та Всесвітній день шизофренії.

В Україні святкують День слов’янської писемності та культури, у США – День ескарго, День полювання сміттяра, День братів, День сонцезахисного крему, у Белізі – День Співдружності, в Еритреї – День незалежності, в Еквадорі – День Пичинчи.

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності.

Іменини за православним календарем святкують Осип, Кирило, Олександр, Мефодій, Ростислав та Никодим.

Народилися

24 травня народилися польсько-німецький хімік і фізик Габріель Фаренгейт, французький революціонер, лікар і публіцист Жан Поль Марат, визначний український і радянський лікар-патофізіолог, президент Академії наук України Олександр Богомолець, український композитор, хоровий диригент і музично-громадський діяч Кирило Стеценко, американський мільярдер, засновник однієї з найбільших газетних імперій Семюель Ньюхауз, письменник, лауреат Нобелівської премії Михайло Шолохов, український радянський поет, прозаїк, журналіст Іван Нехода, український письменник Михайло Стельмах («Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Правда й кривда»), український поет-шістдесятник, художник Кость Шишко, поет, лауреат Нобелівської премії Йосип Бродський, український рок-музикант Олег Скрипка, українська гімнастка Оксана Скалдіна, українська співачка, переможниця «Євробачення-2004» Руслана Лижичко, український спортсмен – стрілець із лука Віктор Рубан.

Події

1571 — війська кримського хана Девлет-Ґерая спалили Москву.

1626 – директор Нових Нідерландів Петер Мінейт купив у індіанців острів Манхеттен за 60 гульденів.

1798 — Товариство об'єднаних ірландців розпочало повстання з метою повалення британського правління і створення незалежної Ірландської республіки.

1822 — Еквадор здобув незалежність від Іспанії.

1844 – із Вашингтона в Балтімор відправлена перша телеграма азбукою Морзе, яка була названа на честь американського винахідника, котрий запропонував її в 1838.

1928 – експедиція Умберто Нобіле на дирижаблі «Італія» досягла Північного полюсу. Цей політ протяжністю 5300 кілометрів над незнаними просторами Льодовитого океану став одним з найбільш значних досягнень в історії повітроплавання.

1936 — створено ФК «Шахтар».

1956 – у Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи.

1964 – заворушення через футбольний матч Перу – Аргентина в Лімі. Загинули 328 осіб, постраждало понад 4 тисячі.

1993 – Ерітрея отримала незалежність від Ефіопії.

1999 – унаслідок вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку загинули 39 людей.

2003 — Україна дебютувала на 48-му конкурсі «Євробачення», що відбувся в Ризі. Олександр Пономарьов із піснею «Аста ла віста» посів 14-те місце.

2018 — відкрито новий Бескидський тунель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus