USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

8 травня: свята, події, факти. День пам’яті і примирення та народження напою «Coca-Cola»

8 Травня 2021 00:00
8 травня українці відзначають День пам’яті і примирення. У цей день вшановуємо пам’ять загиблих і постраждалих у Другій світовій війні.

У світі також святкують День народження напою «Кока-Кола», Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та День Білого Лотоса.

У Норвегії відзначають Ніч жінок, у Канаді – Фестиваль тюльпанів, у США – День подяки подружжю військовослужбовців, День студентської медсестри, День громадських парків, День кокосового кремового пирога, у Південній Кореї – День батьків, у Таїланді – Фестиваль ракет, у Вірменії – День Еркрапа, у Мексиці – День Ідальго.

Іменини за православним календарем святкують Марк та Сильвестр.

Народилися:

8 травня народилися білоруський учений-мовознавець, громадський діяч, ініціатор створення Інституту білоруської культури Степан Некрашевич, президент США в 1945-1953 роках Гаррі Трумен, український письменник Олесь Ульяненко, іспанський поп-співак Енріке Іглесіас, український поп- і реп-співак, шоумен, телеведучий Олексій Потапенко (Потап).

Сталося:

1541 – іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкрив річку Міссісіпі, яку він назвав Річка Святого Духа.

1713 – указом Петра I столицю Московського царства перенесено з Москви до Санкт-Петербурга.

1847 – шотландський винахідник зі Стонгейвена Роберт Томсон (1822–1873) отримав патент на гумову камеру для коліс.

1886 – доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продав свій лікувальний еліксир. Цей засіб, що продавався через аптеку, мав такий попит, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів – сьогодні його продають по всьому світу під назвою «Coca-Cola».

1892 – введена заборона на природні багатства Конго, яка не дозволяла розраховуватись каучуком і слоновою кісткою з іншими державами.

1902 – під час виверження вулкана Пеле (montagne Pelée) палаюча хмара зруйнувала місто Сен-П’єр на острові Мартиніка. Загинули близько 26 тисяч мешканців, вціліли лише двоє чи троє.

1903 – перший справжній дирижабль «Лебоді» здійснив свій перший політ на 37 км.

1926 – відбувся перший авіапереліт над північним полюсом.

1945 – у передмісті Берліна Карлсгорсті представники німецького командування на чолі з фельдмаршалом Кейтелем вдруге підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини, що набрав чинності о 23:01

1962 – у Лондоні перестали ходити останні тролейбуси.

1970 – вийшов диск «Let It Be».

1976 – шведська група «ABBA» втретє піднялась на першу сходинку британського хіт-параду з піснею «Fernando», яку утримувала протягом місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus