USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

12 травня: свята, події, факти. Політ на дирижаблі та перша телетрансляція

12 Травня 2021 00:00
Сьогодні – Всесвітній день медичної сестри. Саме 12 травня 1820 року народилася англійка Флоренс Найнтінгейл, яка під час Кримської війни організувала службу сестер милосердя. Офіційно свято було засноване тільки в 1971 році за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста.

Також у світі відзначають День синдрому хронічної втоми і День обізнаності про фіброміалгії. В США святкують День горіхової помадки, День лімерика, День одометра, у Грузії – День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, у Таджикистані – День Шашмакома, у Канаді – День деніму.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Василь, Федот, Филимон та Артем.

Народилися:

Цього дня народилися радянський інженер, учений-електротехнік, творець літаків, тепловозів Яків Гаккель, американська кіноактриса Кетрін Хепберн, радянський диктор і телеведучий, дядя Володя із передачі «Спокойной ночи, малыши!» Володимир Ухін, радянський поет, прозаїк Андрій Вознесенський, канадський хокеїст українського походження Джонні Буцик, український художник, заслужний художник України Іван Марчук, радянський літератор, дисидент, автор книги «Чи проіснує СРСР до 1984 року?» Андрій Амальрік, український футболіст Юрій Басалик, радянський кінорежисер і сценарист Сергій Ашкеназі («Кримінальний талант», «Заручниця»), український військовий і політик Віктор Палій, американський актор Стівен Болдуїн («Народжений 4 липня», «Мішень»).

Сталося:

996 – у Києві освячена перша в Київській Русі кам’яна церква Десятинна

1364 – у Кракові створений Ягеллонський університет

1926Руал Амундсен і Умберто Нобіле зробили політ на дирижаблі над Північним полюсом.

1927 – у Москві піднявся в повітря перший літак конструкції Яковлєва – АІР-1.

1929 – у Львові створена організація письменників Західної України – «Гроно».

1937 – компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію (була показана церемонія коронації англійського короля Георга VI).

1954 – УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО.

1980 – на екрани вийшов перший радянський фільм-катастрофа «Екіпаж».

2004 – в англіканській церкві введено посаду веб-священика, який опікується приходом, що існує виключно в мережі Інтернет.

2007Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі «Євробачення-2007», поступившись Марії Шерифович із Сербії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus