USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Vivat, Olyka!» На реставрацію замку Радзивіллів виділили перші 10 млн

21 Жовтня 2021 12:25
Десять мільйонів гривень на реставрацію замку Радзивіллів в Олиці надійде вже цьогоріч. Бюджетний комітет погодив виділення коштів.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Констанкевич на своїй сторінці у Фейсбуці

«Друзі, ну дуже гарна новина: Олику включили у бюджетне фінансування і вже в цьому році виділили перші 10 мільйонів на реставрацію замку Радзивіллів. Безмежна подяка усім, хто повірив, працював, допомагав! Не називаю поіменно, наша волинська глибока вдячність - це стало реальністю. Vivat, Olyka! Працюємо далі!» - інформує вона.
Читати ще: Волинський Версаль: Олицький замок 100 років тому

Згодом цю інформацію підтвердив і міністр культури Олександр Ткаченко, який написав, що у списку «Великої Реставрації» є поповнення: 20 жовтня бюджетний комітет погодив виплату субвенцій на комунальні об’єкти.

«Це означає, що найближчим часом ми розпочнемо фінансування цих об’єктів за рахунок бюджету МКІП. Серед поданих об’єктів від ОДА (усі з наявною проектно-кошторисною документацією) Експертною радою при МКІП було обрано 26», - повідомив він.

Тож у списку, який оприлюднив міністр, є волинська пам’ятка, і 10 мільйонів гривень надійде на об’єкт «Реставрація, ремонт та пристосування замку Радзивілів XVI ст. в смт. Олика».
Помічник народної депутатки Ірини Констанкевич, голова бюджетної комісії облради Орест Маховський у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів, що такого результату вдалося досягти, зокрема, й тому, що обласна рада заздалегідь підготувала проектно-кошторисну документацію.

«Комітет з питань бюджету під час засідання 20 жовтня затвердив виділення перших траншів на історичні пам’ятки комунальної власності, в тому числі і на Олицький замок. Це перший такий транш. Облрада профінансували аванс на виготовлення ПКД, що є необхідною умовою участі в цьому проекті. Й такий симбіоз співпраці дозволив, щоб цей об’єкт отримав фінансування. Бо в Україні є багато таких пам’яток, але вони десь не встигають з проектно-кошторисною документацією. Ми ж заздалегідь її підготували, і це дозволило, щоб уже пішов процес», - зазначив він.

Читати ще: Як виглядав зсередини олицький замок Радзивіллів 80 років тому. Фото

З його слів, обласна рада має ще частково дофінансувати завершення проектно-кошторисної документації і тоді, залежно від передбачених ПКД етапів робіт, вирішать, на які першочергові заходи спрямують ці кошти.

«Розраховуємо, що на наступний рік буде більше фінансування, щоб почати повномасштабні роботи», - резюмує він.
До слова, 29-30 жовтня під патронатом народної депутатки Ірини Констанкевич, за підтримки облради, Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку, Почесного Консульства Литовської Республіки та інших відбудеться Міжнародна конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини». Конференція присвячена історичній цінності селища та його пам’яток і покликана згуртувати науковців, громадськість та бізнес, щоб об’єднати зусилля для відродження Олики.

Нагадаємо, на початку року було анонсовано, що у рамках програми «Велика реставрація» в Україні на 2021 рік відновлять та добудують понад 100 культурних пам’яток в усіх регіонах України. Серед них – замок Любарта, будинок Косачів у Луцьку та палац Радзивіллів. Проте в оприлюдненому Міністерством культури переліку пам’яток, які реставруватимуться за кошти державного бюджету, анонсованої реконструкції замку Радзивіллів не опинилося. А все тому, що об’єкт перебуває у комунальній власності, тож потрібно було вносити зміни до урядової постанови. Згодом ці зміни до постанови таки внесли, що дозволило фінансувати реставрацію пам’яток, які перебувають у комунальній, а не державній власності.

Донедавна у замку Радзивіллів в Олиці розташовувалась психіатрична лікарня, проте пацієнтів звідти уже перевели, а сам комплекс передали на баланс Волинського краєзнавчого музею. Палац свого часу мав пишні інтер’єри: кімнати були оформлені в популярних у ХІХ ст. стилях - рококо, бароко та китайському. До нашого часу дійшло небагато зображень внутрішнього оздоблення будівлі.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Він Показати IP 21 Жовтня 2021 12:49
Міністр каже що є ПКД, нардеп що дали аванс на виготовлення ПКД. Поки проведуть закупівлю при наявності ПКД закінчиться рік і 10 млн не освояться. Ще б виділили їх 31 грудня.
ВІРУС Показати IP 21 Жовтня 2021 12:51
А де радзивіл взяв гроші на такий замок....?
АКУС РЕПУС до ВІРУС Показати IP 21 Жовтня 2021 14:09
Подивіться в їхніх деклараціях.
Лучанин Показати IP 21 Жовтня 2021 13:05
За 10 млн там хіба хащі навкруги покрасити!
Лучанин Показати IP 21 Жовтня 2021 13:06
*покосити
Волиняни Показати IP 21 Жовтня 2021 15:07
При озвученій раніше вартості реставраційних робіт у 2,4 міліарда гривень і при відсутній у повному обсязі проектно-кошторисній документації ... ! Ваше покоління буде жити при комунізмі - шось подібне уже переживали !
краєзнавець Показати IP 21 Жовтня 2021 15:11
Гарна новина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus