USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Атомний пил на підошвах. Чи безпечно їздити в Чорнобильську зону

16 Червня 2021 07:40
Територія навколо Чорнобильської АЕС має перетворитися із зони відчуження на зону відродження, заявив президент України Володимир Зеленський. За його словами і відповідно до нової концепції, Чорнобиль має стати потужним магнітом для туристів.

Чи безпечно їздити в ЧАЕС і чи варто боятися радіації – у матеріалі hromadske.

Наскільки зона забруднена радіацією?

Радіація згодом зменшується внаслідок природного розпаду, тож із моменту аварії на Чорнобильській АЕС радіаційний фон у зоні знизився приблизно в 10 тисяч разів.

Але радіація поширюється нерівномірно, а на рівень забруднення впливають різні фактори – сезонність, опади, вітер тощо. Тому деякі місця у 10-кілометровій зоні відчуження досі залишаються небезпечними.

Наприклад, у Чорнобилі радіаційний фон становить приблизно 0,29 мікрозіверта (величина випромінювання), а на деяких ділянках біля самої ЧАЕС – сягає 2,79 мкЗв. Водночас у Києві цей показник не перевищує 0,14 мкЗв.

Загалом радіаційне опромінення – часте явище, якого не треба боятися. Радіацію випромінює майже все на світі: сонце, земля, будівлі, люди і навіть банани. Для порівняння, двогодинна подорож на літаку дорівнює 20-30 мкЗв, а флюорографія в лікарні – 0,6 мЗв. Вважається, що шкідливий рівень починається зі 100 мЗв, а смертельний – з 5 000 мЗв.

Через неоднорідність забруднення у Державному агентстві з управління зоною відчуження розробили безпечні маршрути для відвідувачів.

«Якщо ви дотримуєтеся правил перебування і виконуєте – насправді! – нескладні рекомендації провідника, то мандрівка зоною є цілком безпечною», – кажуть у пресслужбі ДАЗВ.

За яких умов можна відвідувати зону?

Офіційно поїхати в зону можна, якщо вам виповнилося 18 років і ви не маєте медичних протипоказань до перебування в умовах іонізувального випромінювання. Робити медичні довідки не треба, достатньо підтвердити ці дані у заявці на відвідування зони.

Також у заявці потрібно зазначити, що ви отримали не більше ніж 0.9 мЗв опромінення за рік та ознайомилися з правилами відвідування зони. Ці умови дають можливість узяти дозвіл на відвідування зони.

В’їжджати та виїжджати необхідно тільки через КПП. При собі обов’язково треба мати паспорт і дозвіл на відвідування.

Якщо плануєте пересуватися туристичними маршрутами, жодні додаткові засоби захисту не потрібні. Надійних туроператорів шукайте тут.

Які є правила для відвідувачів зони відчуження?

У зоні необхідно дотримуватися затвердженої програми та маршруту, вимог попереджувальних і заборонних знаків, плакатів з радіаційної безпеки. Відвідувати її можна лише із супровідником, який має зустріти вас після перетину КПВВ, або з екскурсоводом.

Ваші одяг і взуття повинні максимально закривати тіло, руки та ноги. Речі не можна класти на землю, а будь-які предмети й продукти із зони заборонено вивозити за її межі. Купатися, засмагати, ловити рибу, полювати, збирати фрукти, овочі, ягоди, гриби забороняється.

Харчуватися можна в їдальні, продукти для неї привозять із Києва. Узяти свою їжу також можна, але споживати її треба у приміщенні або в транспорті – у жодному разі не просто неба. Пити лише привізну воду або з водопроводу Чорнобиля. Курити на вулиці заборонено. Перебувати в зоні під дією алкоголю чи наркотиків теж не можна.

Торкатися споруд, дерев і рослин не рекомендують. Також треба бути обережними зі старими будівлями, тому що вони можуть обвалитися. Тож наближатися й заходити до них краще тільки з дозволу супровідника.

Як дізнатися, яку дозу опромінення ви отримали в зоні?

Під час виїзду за межі зони вам доведеться пройти радіаційний контроль одягу, взуття, особистих речей і транспорту. Якщо забруднення перевищить контрольні рівні, речі доведеться помити або залишити в зоні.

Допустимий рівень забруднення під час виїзду із зони відчуження: на одязі – 20 бета-част/хв*см²; на зовнішніх поверхнях транспортних засобів – 100 бета-част/хв*см².

«На практиці за всі роки роботи нам не траплялися випадки забруднення фототехніки. Особливо активні туристи, бувало, забруднювали взуття, але за допомогою щітки та порошку його вдавалося відмити. На виході з дозиметричного контролю взуття було чисте», – зазначено на сайті туроператора «Чорнобиль Тур».

Чому правила поведінки в зоні такі суворі?

Бо вони гарантують безпеку людей, пояснюють у ДАЗВ. Через неоднорідність радіаційного фону та велику територію самої зони неможливо чіткіше контролювати відвідувачів. Це й зумовлює такі суворі правила.

Послаблювати їх найближчим часом не збираються. Єдине – ДАЗВ планує знизити вікове обмеження, щоб зону могли відвідати люди, молодші за 18 років. Але цей проєкт іще має пройти всі низки схвалень у Верховній Раді.

Перетворення зони відчуження на зону відродження теж не означає, що правила послаблюватимуть. Проте це передбачає консервацію аварійних об’єктів, що мають історичну або культурну цінність; внесення радіолокаційної станції «Дуга» до реєстру культурних пам’яток; капітальний ремонт старих чи будівництво нових об’єктів і доріг; перетворення зони відчуження на меморіальний комплекс – музей техногенних катастроф; і запровадження нового наративу зони: Чорнобильська трагедія як головний урок безпеки людства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus