USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Безготівковий розрахунок у луцьких маршрутках та тролейбусах: як це буде працювати

19 Вересня 2019 19:12
Вже з листопада у Луцьку запустять в роботу систему безготівкової оплати проїзду в маршрутках та тролейбусах, відтак лучани та гості міста не зможуть розрахуватися за поїздку готівковими коштами, а натомість їм потрібно буде купувати електронний квиток, або ж розраховуватися за допомогою банківських карток чи платіжних систем на своїх смартфонах.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило розповісти лучанам, як діятиме система безготівкової оплати проїзду.

Чи залишаться у Луцьку маршрутки та тролейбуси, в яких можна буде розрахуватися готівкою?

Ні, адже на вчорашньому засіданні виконкому до положення внесли зміни про те, що починаючи з листопада ні у маршрутках, ні у тролейбусах не можна буде розрахуватися готівкою, як це передбачалося положенням раніше. Відзначимо, що виконання тристороннього договору між міською радою, оператором електронних систем та перевізником є обов'язковим для перевізників, з якими укладено договори на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, відтак у маршрутках зобов'яжуть встановити валідатори, із допомогою яких з електронних карток лучан списуватимуть кошти за проїзд. У тролейбусах встановлять по два таких пристрої, а в маршрутках – по одному.

Де можна буде купити електронний квиток та скільки він коштуватиме?

До листопада в обласному центрі Волині встановлять спеціальні центри продажу електронних карток. Вартість однієї картки становитиме 35 гривень.

Чи можна буде поповнити картки чи вони будуть одноразовими?

Відповідно до договору оператор електронних систем повинен виготовляти електронні квитки усіх необхідних видів: багаторазових та разових неперсоніфікованих, багаторазових та разових персоніфікованих, службових, пільгових та інших.

Відзначимо, що вид безконтактної картки, зовнішній вигляд, номінальна вартість та інші істотні вимоги визначаються відповідним рішенням виконавчого комітету міської ради.

Оператор також відповідатиме за розповсюдження та забезпечення поповнення електронних квитків в пунктах їх видачі та продажу. Так, картку можна буде поповінити через мережу інтернет, веб-портал та у терміналах самообслуговування.

Чи подорожчає проїзд?

Зміну тарифів на перевезення не планують, тож вони залишаться на нинішньому рівні: 6 гривень – у маршрутці, 4 гривні – в тролейбусі.

Що буде, якщо валідатор у маршруці чи тролейбусі зламається?

Якщо валідатор зламається, то водій маршрутки чи тролейбуса буде зобов’язаний викликати службу технічної підтримки та зійти з рейсу, не змінюючи місця розташування. Натомість до місця локації транспортного засобу не менш, ніж за 30 хвилин повинен прибути технічний працівник.

Які покращення очікують лучан?

Системи автоматичного сповіщення пасажирів передбачатиме забезпечення автоматичного зовнішнього та внутрішнього візуального та звукового оголошення зупинок громадського транспорту, в тому числі при зміні маршруту, без участі водія. Також пасажирам громадського транспорту відображатиметься інформація про час прибуття маршрутних транспортних засобів на вибрану зупинку громадського транспорту.

ПІСЛЯ P.S.

Вже в листопаді у луцькому громадському траснспорті запрацює електронна ситема оплати проїзду, роботу якої забезпечуватиме турецьке підприємство «KENT KART EGE ELEKTRONIK» спільно з «PAYNET SERVICES, яка, як сподіваються у місті, повністю змінить тарнспортну галузь.

Зокрема, система просто унеможливить зловживання готівкою, оскільки всі гроші будуть проходити через електронний контроль, тож жоден водій не зможе скористатися коштами, якими оплачується проїзд.

Розраховують і на те, що впровадження системи дозволить точно вирахувати пасажиропотік і кількість пільговиків, а відтак полегшить спосіб розрахунків за проїзд і в майбутньому дасть можливість лучанам економити на кожній поїздці.

Система допоможе й у розрахунку вартості проїзду, адже буде чітка цифра пасажиропотоку та скільки заробляють перевізники. До того ж, вона допоможе визначити, які маршрути потрібні лучанам більше, а які менше, і де їх не вистачає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 55
Анонім Показати IP 19 Вересня 2019 19:31
Як ви собі уявляєте розрахунок в тролейбусі в годину пік?Лізти по головам пенсіонерів і оплачувати,чи передавати в інший кінець,де хтось візьме і з твоїм квитком вийде?Пів години чекати на спеціаліста,а я впевнений що буде ломатись,а потім ще пів години поки поремонтує,якщо ні то скажуть"виходьте" після години очікування?Буде на що подивитись.Хотілося б щоб самі проїхались в годині 8-9 ранку і заплатили за проїзд,відчули всі переваги...
К.лучанин до Анонім Показати IP 19 Вересня 2019 20:31
А ви не передавайте електронний квиток чи приміром банківську карту бо це не передається в чужі руки!!! І ви не зобовязані його передавати ! Квиток же ж буде мати грошове наповнення і це ваші кошти. Ось і все. При виході може оплатити. Я не бачу тут проблем. А незручності на перших порах будуть. Це 100%!
Анонім до К.лучанин Показати IP 20 Вересня 2019 00:20
При виході можна оплатити?А можна і не оплатити,це хтось буде контролювати?.Поживемо побачимо,а то багато шуму,а вийде як завжди пшик.
Отакої... до Анонім Показати IP 19 Вересня 2019 20:59
Заходити будете у передні двері,водій буде контролювати проплату карткою.От з візочками більше ніхто не впретця...
Лучанин до Отакої... Показати IP 20 Вересня 2019 08:46
От Ви і вийшли на глобальну проблему - візочки або торби. За умови що валідатори будуть стояти відразу в дверях (на кожній) посадка буде довгою, а якщо тільки 1 валідатор, як пишуть, то оплатити в деяких випадках буде практично неможливо, особливо в години пік.
Andrew до Анонім Показати IP 20 Вересня 2019 18:11
Я думаю, що термінали будуть при вході, а не десь сховані в салоні
бритва оккама Показати IP 19 Вересня 2019 19:41
вже з листопада у Луцьку запустять...Транспортний коллапс...
Василь Показати IP 19 Вересня 2019 19:53
Питань все одно ще дуже багато. Чи буде валідатор видавати (друкувати) квитки? Якщо не буде, то як контролери ловитимуть зайців? Якщо моя мама - пенсіонер, то чи треба їй крім пільгової карти для проїзду в тролейбусі ще одна звичайна картка для проїзду у маршрутці? Цитата: "якщо валідатор зламається, то водій маршрутки чи тролейбуса буде зобов’язаний викликати службу технічної підтримки та зійти з рейсу, не змінюючи місця розташування". Як в такому випадку діяти пасажиру? Чекати, доки валідатор полагадять? Чи пересідати на інший транспорт? Тоді як компенсують вартість квитка?
Водій Показати IP 19 Вересня 2019 20:02
Буде повний хаос!Повно зайців ,а ті хто на початках і захочуть оплатити з часом зрозуміють що можна й так...
123. Показати IP 19 Вересня 2019 20:07
То як на кобилу JPS надіти...вже бачу як то рупєття з валідаторами їздить....згідно з графіком...старе , брудне і смердюче !
скептик до 123. Показати IP 19 Вересня 2019 21:04
СУПЕР !!!!!!
Лучанин Показати IP 19 Вересня 2019 20:26
В маршрутках зможуть їздити чуваки і чувіхи...Чи може навчитесь нарешті маршрутки називати "маршрутними таксі"??? До речі, автобуси колись з'являться в Луцьку чи вже можна про них забути???
Лучанин до Лучанин Показати IP 19 Вересня 2019 21:03
По факту у Луцьку немає маршрутних таксі, лише автобуси!
Я поруч! до Лучанин Показати IP 20 Вересня 2019 10:04
Оті старі корита ви називаєте ТАКСІ ? Маршрутним таксі вони були, коли зупинялись на вимогу, а тепер на визначених зупинках, правильніше називати маршрутний транспортний засіб або автобус.
а я - ні до Я поруч! Показати IP 20 Вересня 2019 12:18
Не ганьбіть слово "автобус" подібними порівняннями.
Сергій до Лучанин Показати IP 21 Вересня 2019 19:46
Звичайно з'являться ;) Після таких нововведень приватники підуть з ринка, і тоді прийдеться запускати муніципальний транспорт, котрий буде висіти на шиї міського бюджету.
123 Показати IP 19 Вересня 2019 20:30
Для чого купувати картку за 35 грн.?????знову дурять лучан. А звичайною карткою (дебетною/кредитною) не можна просто розрахуватися????Тільки створюєте людям проблеми на рівному місці.
Ага до 123 Показати IP 19 Вересня 2019 22:25
кожен раз придумують все нові способи щоб витягнути побільше грошей з простих людей!
321 до 123 Показати IP 20 Вересня 2019 15:36
Ви новину взагалі-то читали? То ж написали, що розрахуватися можна ел. квитком, банківською карткою або смартфоном. Картку в банку роблять безкоштовно ))))
Таня Строцюк Показати IP 19 Вересня 2019 20:39
цікаво коли маршрутка зламалась і ти не можеш доїхали до кінця маршруту то водій повинен повернути кошти незалежно чи ти проїхав декілька зупинок чи ні. Як тут має бути? Заламалась маршрутка і прощавайте грошики ?
Andrew до Таня Строцюк Показати IP 20 Вересня 2019 21:08
За моє життя, ніразу не ламалась... Коли я їхав.
Лучанин Показати IP 19 Вересня 2019 20:40
Валідатор має бути на кожні двері, тобто в автобусі 2 валідатори, а в тролейбусі має бути 3 щоб пасажири розраховувалися при вході відразу. Якщо мені необхідно проїхати лише одну зупинку, ну запізнююся дуже, то як мені встинути заплатити? Інше питання що до вартості проїзду додасться ще вартість картки та відсотки від банку за поповнення. Витрати на обслуговування карток має нести оператор і пасажир повинен сплачувати лише вартість проїзду, а виходить що проїзд для пасажирів по факту здорожчає. Тобто все як завжди.
Олександр до Лучанин Показати IP 20 Вересня 2019 21:01
Розраховуйтесь кредиткою, щоб уникнути відсотків за поповнення.
Коля Показати IP 19 Вересня 2019 21:14
Нічого для людей толкового чи полегшуючого не зроблять а тільки проблеми шукай ті картки потім стій в черзі там і тд ?!!!! непортібство!!!!!
Макс Показати IP 19 Вересня 2019 23:00
Краще б зробили б як в Чехії - квитки, а не картки. І з екологічного паперу який швидко розкладається.. А то з цими картками геморой якийсь. Хоча я за такі введення, це правильний курс! Особливо про точний час приїзду - великий плюс!
блоха до Макс Показати IP 20 Вересня 2019 00:26
"точний час приїзду" - насмішив. Електрокари з автопілотом так не можуть, а тут занедбані тарантайки.
!!! Показати IP 19 Вересня 2019 23:25
Від читання коментарів складається враження, що поділені на групи: у яких все погано і це фігня, у яких це повна дурня і буде бидлам і - що робити якщо щось не так. І це нормально, правильно. Ви хочете змін, але так щоб гладенько все. Дійсно для більшості людей, особливо старших це буде хаос. І по пунктах: оплатити, як писали в інших новинах, можна і телефоном і банківською карткою і карткою для транспорту - побачимо як на ділі. З приводу транспорт поламався, хто відшкодує: повірте, за кордоном де діє подібніна система, немаж поняття відшкодування "на місці": можна звертатись до перевізника про відшкодування. Поломка ж буде зафіксована. Але хто це буде робити, скажете. А хто його зна. З приводу дрування білетиків: для чого? Ще більше сміття. Оплачуєте електронно - є спеціальні зчитувачі. З приводу" зайців": а немає чого плодитись тим зайцям - після якогось випробувального періоду встановити такі штрафи, щоб неповадно було. За все потрібно платити, як Вам платять за Вашу роботу. Хоча б ця система покаже реальний стан речей. Може й зламки, які їздять, попропадають. Реально потрібні автобуси
Анонім до !!! Показати IP 20 Вересня 2019 00:23
Ти це комусь писав,чи сам з собою спілкуєшся?Буває.
!!! до Анонім Показати IP 20 Вересня 2019 09:04
І особисто до Вас, Шановний!
Лучанин до !!! Показати IP 20 Вересня 2019 08:42
Шановний, якщо Ви вже заговорили про зміни, то не автобуси потрібні (а зараз що?), а тролейбуси нормальні, в крайньому випадку електробуси. Треба ж трохи розвиватися, а не деградувати,як зараз в більшості випадків нажаль виходить. Автобуси - це вже не для міста.
??? до !!! Показати IP 20 Вересня 2019 08:55
З приводу "зайців": питання в тому, як їх визначати будуть. Яка різниця, який штраф за порушення, якщо його не можна визначити?
!!! до ??? Показати IP 21 Вересня 2019 08:56
Так конкролери в будь-яуому випадку мають залишитись. не від кожного перевізника по своїм маршрутах. А, наприклад, від того ж тролейбусного депо. аби звільнених кондукторів не залишати без роботи
Андрій Показати IP 20 Вересня 2019 00:08
Електр. картки це дуже правильно та зручно! Дуже багато залежить від місцевої влади. Пунктів поповнення карток або придбання повинно бути достатньо. Загалом вони мають бути передбачені на кожній облаштованій зупинці громадського транспорту. Не беру до уваги зупинки для незрозумілого транспорту "маршрутка". На мою думку у місті доцільно існування прибуткового комунального та габаритного транспорту, як у Європі. З часом ліквідувати "маршрутні таксі,які вже давно не таксі", як явище та атавізм. Був в серпні в країнах Скандінавії. Брати та сестри волиняни. Це просто супер. Ти купуєш квиток. Заходиш через передні двері нормального чистого та охайного автобуса з моніторами, які показують зупинки та фото останніх, а тобі залишається легким рухом руки прикласти квиток на 1 секунду до пристрою біля водія. Уявіть, що ніхто не залітає в біду на колесах типу "маршрутка" з метою негайно зайняти місце. а згодом половина пасажирів лупасить по плечам сусіда передаючи кошти.
Тор до Андрій Показати IP 20 Вересня 2019 09:39
У Скандинавії не бував, але у нас якщо навіть на пів секунди прикласти квиток до зчитувальних пристроїв, а друга рука зайнята якоюсь валізою, пасажир ризикує стати інвалідом, тому що наші автобуси раптово тормозять, на ямах підпригують на пів метра, через відсутність доріг, триматись бажано двома руками, а квитки прикладати зубами поки вони ще є.
Swed до Андрій Показати IP 20 Вересня 2019 14:07
Дописувачам зверху і знизу цього не зрозуміти! Звикли жити як би...о, так і хочуть продовжувати, а аргументи інших про цівілізацію в інших країнах на них не діють! А от коли самі туди потрапляють, то по приїзду вихваляються - як це зручно, а самі цього тут змінювати не хочуть - парадокс цієї нації :(
паніка-зомбі Показати IP 20 Вересня 2019 00:20
Згадав щойно, скільки часу займає коли знімає пенсію в банкоматі, а значить погрузка в "рогатий" чи маршрутну скотовозку займатиме хвилин 5-10. I ніяких "передайте", PIN-код також передавати чи що? Турнікети працюють на обидві сторони: вихід-безплатно а за вхід плати. Погрузка у битком набитий транспортний засіб класу "скотовоз" буде вигдядати феєрично, чи може буде лічильник, що рахує поточну кількість пасажирів і не допустить перегрузки. А хто буде контролювати яким е-квитком користується пасажир, адже завжди знайдуться особливо хитрож*пі, які і нарішають собі пільгових-дитячих-пенсіонерських-чорнобильських (потрібне підкреслити, недостаюче вписати), посвідчення хоч шофер міг перевірити, а як зараз?
Колишній водій автоб Показати IP 20 Вересня 2019 04:12
Водії "гавкали" щоб пасажири передавали за проїзд. А тепер їм буде до одного місця чи ти оплатив,чи ні. Буде пів автобуса "зайців". Акція почнеться в листопаді.
ммм Показати IP 20 Вересня 2019 09:29
дуже багато питань ,як це все вийде на практиці?як контрольвати точно скільки поїдок в тебе вже зняло з картки, а скіль ще є. . чи, буде квиток? як котролери перевірять хто заплатив? .буває інколи спішиш вскакуєш в маршрутку ( бо знаєш що якісь гроші в кишені є) , а тепер та картка буде найцінніше - бо без неї через све місто додомку пішки?. І ЩЕ багато -багато питань.!
Заєць Показати IP 20 Вересня 2019 09:38
Це не для вас праведні пасажири... Це перевізників заганяють в стойло... А де візьмуть водіїв на чисту зарплату? І багато ще???????
не заєць до Заєць Показати IP 20 Вересня 2019 12:20
"Це перевізників заганяють в стойло" - чудова новина, давно пора
луцьк Показати IP 20 Вересня 2019 09:56
тут є один цікавий момент "Вартість однієї картки становитиме 35 гривень.", це буде ціна картки чи на рахунку будуть ці кошти.? як що це ціна картки то якого х-на я маю за неї платити хай платить міська рада, а якщо вже там залиті кошти тоді інша справа.( проце чомусь всі мовчать.)
33ій Показати IP 20 Вересня 2019 10:34
Круто!!!
Лучанка Показати IP 20 Вересня 2019 11:01
На жаль, ми, українці, не привчені до порядку та будь-яких встановлених правил. Якщо в будь-якому європейському місті не оплатив за проїзд, ти сплатиш такий штраф, що виверне тобі всі кишені. А у нас привикли на халяву їздити! Стадний рефлекс також прижився в генах. Ми всі обурюємось, що автобусники мають чорний нал, однак при цьому проти впровадження безготівкової оплати за проїзд. Може нарешті потрібно міняти психологію і жити по правилах сучасного світу, а не джунглів?!
Сергій до Лучанка Показати IP 21 Вересня 2019 19:50
Звичайно, на халяву краще їздити ;) Бо де в нас гроші на європейський сервіс?
Андрій Показати IP 20 Вересня 2019 11:43
ПРоблема в головах чиновників... І половини вищенаведених коментарів тут би не було якби все по пунктах було б описано та сплановано а так питань справді багато а відповідь для всіх одна чекайте листопада....
111 Показати IP 20 Вересня 2019 14:57
не уявляю як це 11 листопада стане не можливо розрахуватись готівкою... транспорт то окрема держава де не діють Закони України? гривня тепер не ліквід? навіть не запланований перехідний період коли 2 системи працювали б паралельно? а де турбота про лучан? а якщо хтось приїхав до Луцька на 1 день йому теж одразу "податок" 35 грн прилетить за бажання рухатись по місту? сомніваюсь, що кіоски з картками працюватимутьз 5ї до 22-23ї години. коротше - хотіли як краще, а виде як завжди, тільки звільнять купу кондукторів з тролейбусного і поставлять купу будок без туалетів на зупинках. бо не вірю що поставлять антивандальні термінали по поповненню і видачі карток на проїзд.
Житель міста Показати IP 20 Вересня 2019 15:16
А як учні будуть оплачувати,теж 6 грн? Щось мені здається,що ще будуть шукати водіїв,бо не захочуть їздити:)
Лучанка Показати IP 20 Вересня 2019 16:04
Водії порозраховуються і будемо ходити пішки. Тоді валідатори не знадобляться. Це буде повний дурдом. А ще зі студентами та школярами, і особливо з пенсіонерами..... Це додасть людям нервів і проблем. І як водії, прослухавши всі емоції, спокійно зможуть керувати транспортним засобом? З нашим хамовитим народом і переповненістю людьми на окремих рейсах, що не можна втиснутись в салон, як же це запрацює???
Людмила Показати IP 20 Вересня 2019 20:12
А гості міста як будуть?
Пасажир Показати IP 21 Вересня 2019 09:23
Ну не пристосовані ці "богданчики"для перевезення в містах.Всі це знають,а розвели тут якусь дискусію.На Заході?Хіба там є таке чудо,як ці тата чи "богданчики".Там нормальні "людські"автобуси,просторі,чисті і їздять по графіку і все працює.У нас не буде,на жаль.
Сергій Васильович до Пасажир Показати IP 21 Вересня 2019 19:55
Нагадаю, що "богданчики" в Луцьку з'явились завдяки Богдану Шибі :/ Так що тут тільки на владу можна нарікати, котра впроваджує чергове "покращення".
Сергей Супрунович Показати IP 21 Вересня 2019 20:14
Навіщо ламати систему, як і так працює? Кілька людей і турецька компанія будуть заробляти, а всі інші страждати. Пасажири будуть тратити додатковий час на покупку білетів. А якщо не купив, пункт продажу закритий, забув, загубив? Шофери будуть менше заробляти (так як ділитися вже треба). Найдуть собі іншу роботу. Хто людей возити буде? Перевізники втратять прибуток - переключаться на інші галузі. Автобуси продадуть чи в металолом. На чому людей возити будуть? Ще й додаткове сміття в автобусах з'явиться - електронні білети. Ще треба контролери, їм теж треба платити. З чийого кармана? З нашого! Так що наступний крок - подорожчання проїзду.
Ігор до Сергей Супрунович Показати IP 28 Жовтня 2019 14:52
Вас не обтяжує їздити у переповнених маршрутках? За кордоном я ніразу не потрапляв у настільки переповнений громадський транспорт. І перевізники чомусь дотримуються порядку, частоти, і транспотр не димить.
Лучанка Показати IP 21 Вересня 2019 23:53
Щось мені здається, що і з цим нововведенням вийде ПШИК. Вже систему МАК так анонсували... І що, вона працює??? У більшості маршуток вона відключена. Прослідкувати на сайті рух не можна. То хай би краще щось одне до толку довели.
Наталка Показати IP 23 Вересня 2019 09:27
купують картку на 8 поїздок, заходять в транспорт, прикладають до валідатора і на табло показують залишок поїздок 7, знов заходять і інший транспорт и знов вісвічується залишок вже 6...так громадянин бачить скільки лишилось поїздок і чи слід йому купувати нову картку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus