USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Б’ють на сполох через безлад у Старому місті. ФОТО

20 Березня 2012 13:08
У старій частині Луцька розташовано багато старовинних будинків, які потребують уваги і реконструкції.

Про це стало відомо під час експедиції лучан у Старе місто.

Активісти Громадської ради Волині провели вже шосту таку експедицію. Її суть – виявити всі унікальні споруди, які є в місті.

«Є багато будинків, які є архітектурно цікавими, історично цікавими, а про них ніхто не знає. Навіть ті люди, які живуть в тих будинках, поняття не мають, що це за будинки. І що такий будинок лише один може бути в місті з такими елементами декору чи архітектури», - розповідає член експедиції, виконувач обов’язків голови Комітету захисту національної спадщини Громадської ради Волині Іван Шворак.

«Старе місто – це найбільш болюча точка, яка є на території Волині, що стосується не лише національної спадщини, але і судочинного законодавства. Ми бачимо самочинні забудови. Їхній рівень просто жахає. Пам’ятки національного і місцевого значення просто знищуються», - певен голова Громадської ради Волині Ігор Левчук.


Виявляють активісти під час своїх мандрів Старим містом і багато різноманітних порушень чи добудов поруч із пам’ятками архітектури. Трапляється таке, що будова входить до переліку пам’яток архітектури, а її насправді вже практично не існує.



«Отут, на вулиці Данила Галицького, є будинки 20 і 22. Це – колишні єврейські садиби. Тут був великий єврейський квартал, і всередині кварталу стояли такі невеличкі будиночки бідних євреїв, а понад дорогою Головною стояли великі садиби заможних євреїв. Лише дві садиби з цього всього кварталу залишилося. І обидва цих будинки – в жахливому стані. 20-тий просто падає на дорогу, в нього тріщина на всю стіну», - розповів Іван Шворак.

«Так само є будинок на Плитниці,7, що біля замку. Який так само – пам’ятка архітектури. Він руйнується і руйнується. Там вже немає вікон і немає дверей. Якщо старенькі церковні пам’ятки ще трохи реставрують, то житлові будинки вже дуже занедбані. Чи той же будинок Пузини біля замку. Це – найстаріший будинок у місті, але він – у жахливому стані. Він просто розвалюється, він просто розсовується. І ніхто його не збирається реставрувати, зате збираються реставрувати якісь вежі замку, якусь Покровську церкву вже вкотре», - зазначив він.

Коли такі порушення знаходять, то звертаються до відповідних органів: влади, служби охорони культурної спадщини, до прокуратури, повідомляючи про порушення. Проте члени експедиції переконують, що чиновники, які мають займатися доглядом культурної спадщини, не належним чином виконують свою роботу.

«Прямих своїх обов’язків – збереження, дослідження, - не виконують, на жаль. В першу чергу – дирекція заповідника (державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», - «ВН»). А це ж прямі його обов’язки, він цим всім керує, і це на території заповідника все це діється», - розповів виконувач обов’язків голови комітету захисту національної спадщини Громадської ради Волині.

«Питання несанкціонованої забудови піднімається багато років і, на жаль, даремно, тому що ті посадові особи, які фактично мали б контролювати всі ці речі, вони самі задіяні в цих всіх сферах», - каже Ігор Левчук.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
LutskMan Показати IP 20 Березня 2012 13:21
Последнее фото классное! А остальное...?! :(
Житель Старого міста до LutskMan Показати IP 21 Березня 2012 06:00
А шо, давно у нас гуляли? ...ото до чого довели із цим гадським Рабаном, то такі і фото! Хочете красу - купляйте старі откритки!! ...а на вулицях Старого міста, як чума пронеслась, - один замок бліщіть і хати ваших нових хазяїв-злодіїв! ...то ж радійте "послєдньому фото" і кажіть що наш Луцьк є "найгавніший" :((
Знавець Показати IP 20 Березня 2012 13:55
"Якусь Покровську церкву вже вкотре"? реконструюють. Шворак, ти, за своїім язиком-мітлою слідкуй. Очі протирай після перепою, уважніший будь! В такому віці кумекати вже треба. Реставрація відбувалась тільки Братської церкви !, на яку планово виділялись бюджетні кошти.
kotyk до Знавець Показати IP 20 Березня 2012 14:20
говорив зі священиком Братської церкви, який розповів, що ні копійки не виділялося на ремонт церкви впродовж останніх кількох років.
Мовчу Показати IP 20 Березня 2012 14:39
Не говоріть краще нічого про Покровську церкву. Можуть і анафему гундяєвську накласти
kotyk до Мовчу Показати IP 20 Березня 2012 17:59
о, Ви напевно також з цим зіткнулися)) чиста правда...
Георгій П. до Мовчу Показати IP 21 Березня 2012 05:28
...попівська енафема то благословіння для чистих серцем! Такі кволі на дух, щирість і розум перебрані лицедії лише й те можуть що анафеми у простір посилати ...і очікувати коли люд пошле їх на звалище історії.
Є Показати IP 20 Березня 2012 14:55
У старій частині Луцька розташовано багато старовинних будинків, які потребують уваги і реконструкції. Про це стало відомо під час експедиції лучан у Старе місто. Активісти Громадської ради Волині провели вже шосту таку експедицію. А ДО ШОСТОЇ ЕКСПЕДИЦІЇ ЦЕ БУЛО НЕ ВІДОМО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Юлія до Є Показати IP 20 Березня 2012 15:25
+ 10500!
Перший Показати IP 20 Березня 2012 16:43
вийшло, що перші 5-ть експедицій вони золото шукали, а потім вирішили хвости собакам накрутити!,
Петрович до Перший Показати IP 21 Березня 2012 06:26
як "золото шукали" і що знайшли можете самі почитати, якщо грамотою володієте (http://volyntimes.com.ua/news/629), а от "собаку" Рабана певно скоро за хвоста чіплятимуть його господярі ;) ...слідкуйте за новинами, товаріщі!
Мовчіть Показати IP 20 Березня 2012 17:33
Тролям - попередні експедиції не пролягали по території нашого "чудовим" старим містом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus