USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через зупинку заводу «Артемсіль» у Луцьку знезаражують воду сіллю з-за кордону

14 Червня 2022 09:06
У Луцьку щодня використовують тонну звичайної кухонної солі на те, аби знезаразити воду. Спеціальне обладнання переробляє сіль в гіпохлорид натрію. І він вже знезаражує питну воду.

Через зупинку заводу «Артемсіль» тепер у місті знезаражують воду сіллю з Румунії. Про це розповів директор «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк в ефірі програми «Актуально» на 12 каналі.

«Ще на початку війни ми зрозуміли масштаб проблеми. В нас був створений запас майже на 4 місяці. Ми ще встигли її купити. Коли в травні вирішили поповнити запас – на зводі «Артемсіль» сказали, що вже не можуть забезпечити необхідну кількість», – пояснює Віктор Гуменюк.

Він каже, що Луцьк був близький до проблеми нестачі солі, проте паралельно почали пропрацьовувати інші канали доставки. Загалом, каже Віктор Гуменюк, проблеми з сіллю немає, у світі її дуже багато. Зараз везуть з-за кордону, зокрема, з Румунії. Звичайно, є різниця в ціні.

За словами очільника водоканалу, кілограм солі виріс в ціні в 2-3 рази. Проте здорожчала не лише вона.

«Тариф на воду ще у грудні 2021 був економічно необґрунтованим. Але це була не критична різниця, не було враховано лише енергонорсії. Але це робилося з розрахунком, що з 1 квітня тариф на водопостачання мав піднятися. Позиція була така: виходимо з опалювального сезону і тоді трошки піднімаємо ціну на воду. Це була така умовна домовленість. Керівників водоканалів зібрали, сказали, що треба протриматися три місяці. Далі нам мали відкоригувати тариф. До кінця року все мало стабілізуватися. Вже 21 лютого від нацкомісії ми отримали запит на розрахунків під економічний тариф. Але 24 числа все призупинилося», – розповідає керівник «Луцькводоканалу».

Тож з 1 квітня вода в ціні не піднялася.

«Зараз ситуація така: крім того, що ми недоотримували ці місяці і так за певними складовими, так тепер ще отримали дуже дорогий бензин, в рази виросла ціна на реагенти і сіль. Здорожчали і матеріали, і логістика», – каже Віктор Гуменюк.

Віктор Гуменюк каже, що проблема є, але критичного ризику немає. Підприємство і надалі забезпечує якісну очистку води. Проте закликав лучан відповідальніше ставитися до оплати за послуги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Луцько Лучаненко Показати IP 14 Червня 2022 10:03
А куди зникло обладнання, що працювало на озоні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus