USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чому у волинян досі не працюють українські телеканали

26 Травня 2020 21:59
Після вимкнення аналогового телебачення значна частина населення Волині залишилася без доступу до українських каналів. Ще більше погіршило ситуацію кодування українських супутникових каналів. Єдиною можливість для перегляду рейтингових українських каналів залишилося ефірне цифрове телевізійне мовлення в стандарті DVB-T2, оператором якого є ТОВ «Зеонбуд». Однак, з 2011 року «Зеонбуд» не займався питанням розбудови мережі. В результаті кількість передавачів оператора недостатня для забезпечення покриття усієї території Волинської області.

Про це у відповіді на депутатський запит народної депутатки, членкині групи «За майбутнє» Ірини Констанкевич повідомляє Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

За інформацією Концерну РРТ, лише на дев’ятому році експлуатації мережі ТОВ «Зеонбуд» на виконання рішень Міжвідомчої координаційної групи з питань упровадження цифрового телерадіомовлення заявило про наміри розшири покриття мультиплексу МХ-1 в 41 населеному пункті. Однак, на Волині встановлювати додаткові передачі «Зеонбуд» не планує. Тобто Маневицький, Ратнівський, частина Камінь-Каширського, Любомльського, Ківерцівського районів й далі залишатимуться без належного доступу до українських телеканалів.
У Концерні РРТ зазначають, що неодноразово звертались до державних регуляторних органів з пропозицією розглянути можливість розбудови мережі багатопрограмного цифрового мовлення на базі Конценрну РРТ. Це дало б можливість забезпечити доступним телесигналом 95 % населення.

Врешті у грудні 2019 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення ухвалила рішення про створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної мережі (МХ-7) у діапазоні частот 174-230 Мгц в стандарті DVD-T2, що передбачає покриття 158 населених пунктів. Оператором мережі визначили Концерн РРТ.

Для розбудови телекомунікаційний інфраструктури наразі необхідне державне фінансування – близько 300 мільйонів гривень. У разі виділення грошей Концерн РРТ зобов’язується упродовж року завершити необхідні роботи. За умови позитивного вирішення питання потужні передавачі будуть встановлені у Горохові, Ковелі, Луцьку, Камінь-Каширському, Цумані, Любешові та Шацьку.

Зазначимо, що Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, у складі якого працює Ірина Констанкевич, визнав роботу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення незадовільною.

Нагадаємо, з 28 січня з ефірного простору зникло кілька телеканалів супутникової трансляції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 27 Травня 2020 07:50
Там все одно нема що дивитися.
Всезнайко Показати IP 27 Травня 2020 08:50
Щасливчики

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus