USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Фінансова піраміда? Чому український стартап Nimses не може розрахуватися з працівниками

6 Жовтня 2021 17:13
2019 року редакція Vector випустила низку матеріалів про фінансові труднощі найбільш таємничої української соціальної мережі Nimses. Тоді представники компанії запевнили, що борги з зарплат реструктуризували. Згідно з планом, 15 квітня 2020 року компанія повинна була повністю розрахуватися зі своїми працівниками.

Минуло півтора року. Керівництво Nimses спочатку перенесло дедлайн із виплат на кінець 2020 року. Пізніше воно зовсім перестало відповідати.

Як справи у стартапу і що буде далі – у матеріалі Vector.

«Жалюгідний салат із капусти»

У листопаді 2018 року Сергій Рафальський став частиною команди Nimses. На той час українська соціальна мережа перебувала на хвилі хайпу. Популярності ресурсу додавав ореол загадковості.

З одного боку, його можна було використовувати як дейтинг-застосунок, з іншого – у Nimses були всі шанси зарекомендувати себе як криптостартап із власною валютою.

Як згадує Сергій, тоді він щойно пішов зі своєї попередньої роботи й не хотів одразу з головою занурюватися в щось нове. Стати частиною команди Nimses його вмовила давня подруга-рекрутерка.

«Я йшов на позицію UX-райтера – все ще рідкісного птаха в наших компаніях – тому був натхненний перспективами, які могли відкритися під час роботи з продуктовими мікрокопіями», – каже Сергій.

У команді Nimses було 120–150 осіб. Більшість, як і Сергій, потрапили туди за знайомством. Співробітників оформляли як ФОП.

У грудні 2018-го до команди на позицію розробника внутрішніх API приєднався Ігор Ходжаніязов. Перше, що відзначили обидва співробітники, – хороший колектив і високий рівень команди з hard і soft skills. Друге – райдужні перспективи стартапу, в яких співробітників запевняло керівництво.

Топменеджерів у компанії в той час було троє:

Давид Миронівський – співзасновник, СЕО і головний ідеолог проєкту;

Віктор Стрельбицький – СОО;

Володимир Мільман – CFO.

Сергій вчасно отримав зарплату за листопад і грудень. Про конкретні суми ексспівробітник вважав за краще не говорити. Тільки зазначив: зарплати були вищі за середні по ринку. Виплати почали затримувати з початку 2019 року.

«Це пояснювали тим, що інвестори ось-ось дадуть гроші, компанія вийде на новий раунд або IPO – вже погано пам’ятаю. Загалом, класично годували обіцянками. У результаті в один прекрасний день компанія, я так розумію, не змогла навіть платити за рахунками кейтерингу. У кухонних холодильниках залишився один жалюгідний салат із капусти – запаморочливе видовище», – згадує Рафальський.

На цьому тлі назрівали конфлікти всередині менеджменту. За три роки після запуску проєкту керівники Nimses не могли пояснити співробітникам, про що цей майданчик. Тому концепція продукту часто змінювалася разом із завданнями.

Сергій покинув компанію в березні 2019-го, Ігор – у квітні. Протягом року Nimses стали залишати й інші співробітники. На питання про зарплати керівництво компанії відповідало: «Новин немає». У липні 2019 року в Telegram з’явилася група "Мільман подзвонить«, присвячена обіцянкам CFO компанії Володимира Мільмана. Тоді ж співробітники думали подати на компанію до суду.

«Я дізнався думку колишніх колег. Один із них нагадав, що в контракті був пункт, де я погоджуюся не подавати групові позови проти компанії. Тільки індивідуальні. А подавати індивідуальний позов проти компанії, зареєстрованої в США, може бути дуже затратно. На цьому все і закінчилося», – розповів Ігор Ходжаніязов
.

Новини з’явилися в листопаді 2019-го. Тоді на пошту прийшов лист, оригінал якого нам передали співробітники. У ньому компанія обіцяє закрити раунд фінансування до 1 березня і розрахуватися з боргами до 15 квітня 2020 року.
Head of Marketing and Communications Андрій Боборикін покинув проєкт у січні 2020 року. Він підтвердив Vector, що компанія також має перед ним фінансову заборгованість.

У березні 2020-го замість грошей співробітників чекав черговий лист. У ньому керівництво Nimses знову нагадало про складний інвестиційний процес. Дедлайн із виплат перенісся на 31 грудня 2020 року.
Як повідомили Vector колишні співробітники, до березня 2020 року Nimses усе ж частково виплатила обіцяні зарплати.

«Вони виплатили мені приблизно 50% боргу в червні 2019-го, а потім я чекав від них ще платіж, але так і не дочекався. У серпні або вересні 2019-го я забирав у них свою книгу обліку ФОП. Вся сума боргу становила майже 3000 євро», – повідомив Сергій Рафальський.

Після цього все завмерло. Сьогодні сума заборгованості варіюється від декількох тисяч до сотень тисяч євро.

А чи були гроші?

У листопаді 2019-го видання AIN.UA з’ясувало, що одним з інвесторів проєкту на ранніх стадіях був підприємець, творець компанії «Квазар-Микро», мультимільйонер Євген Уткін. Крім нього, у Nimses було два приватні інвестори. Також у стартап вклався співробітник фонду ICU. Водночас суми інвестицій у проєкт залишилися таємницею.

За словами Євгена Уткіна, він інвестував в проєкт в червні 2017-го. Тоді ж Уткін організував засновникам тур по США і допоміг їм познайомитися з «найкрутішими фондами». «Один із таких фондів у Менло-Парку запропонував $20 млн за 20%», – розповів Уткін.

Підприємець додав, що на той момент проєкт фінансувався власними коштами творців. Також вони отримали кредит.


«Капіталізації у Nimses немає. Капіталізацію визначає ринок. Ми готуємо раунд, який, я сподіваюся, буде в першому кварталі наступного року. Ми цілимося на сотні мільйонів доларів», – заявив в інтерв’ю 2020 року Євген Уткін.


Гроші у Nimses були. Наприклад, 2019 року на сторінці популярного блогера (110 млн передплатників) PewDiePie вийшла хвилинна реклама Nimses. У ній блогер розповів про суть проєкту, порівняв його з серіалом «Чорне дзеркало», а також повідомив передплатникам, що завів там аккаунт. За даними Insider, хвилина на його каналі 2019 року коштувала $3319.

Інша історія – офіс. Він розташовувався в самому центрі Києва між станціями «Хрещатик» і «Золоті ворота» – на вулиці Пушкінська, 14. Як згадують колишні співробітники, в офісі було постійно темно через зачинені ролетами вікна. На вході чергували суворі качки-охоронці.
Зараз колишній офіс Nimses можна орендувати за $13 000.

Чи є шанс у співробітників Nimses отримати обіцяні гроші

Компанія з назвою Nimses зареєстрована в штаті Делавер, США (1209 N Orange ST, Wilmington, DE 19801, USA). За цією адресою також зареєстровано як мінімум 300 000 інших компаній. Серед них – Apple, eBay, Walmart, Verizon, American Airlines.
Один зі співробітників поділився з нами екземплярами договорів про реструктуризацію боргів, які компанія розсилала співробітникам у листопаді 2019-го та березні 2020 року.

«В одному з документів зазначено, що угода регулюється правом штату Делавер. Після такого перспективи захисту здаються примарними. Якщо виконавець піде в український суд, то замовник буде наполягати на необхідності розгляду справи в США. Спори про юрисдикцію можуть тривати роками», – коментує юрист Віталій Дудін.
За його словами, реєстрація в США фактично допомогла компанії безкарно позбавити колишніх співробітників зарплат. Із урахуванням всіх обставин, уточнює Дудін, шанс повернути гроші законним шляхом зводиться до нуля.

«Цей випадок яскраво демонструє, наскільки незахищеними є люди, що працюють на підставі цивільно-правових договорів. У кризовій ситуації компанія може зняти з себе відповідальність, не боячись проблем із законом. Тому робота через ФОП вкрай невигідна. Фактично єдиний спосіб захисту – звернення до суду на підставі цивільного або господарського законодавства. Причому позивач позбавляється низки прав, передбачених для найманих працівників. Наприклад, його зобов’яжуть сплачувати судовий збір під час звернення до суду», – підсумовує Віталій Дудін.

Що стало з Nimses?

Як експеримент редакція Vector місяць провела в Nimses. Із останнього оновлення у 2019-му мало що змінилося. Дізнатися, що це за соціальна мережа і як вона працює, можна в нашому гайді.

Життя в Nimses, попри все, вирує: німи накопичуються, пости постять, рейтинг користувача підвищується. Більшість користувачів все ще погано розуміють, що робити в Nimses. Багато хто побачив у застосунку альтернативу Instagram з перспективами монетизації контенту. Інші – Facebook з можливістю висловитися.

Водночас у соціальній мережі досить жорстка політика конфіденційності. Наприклад, якщо користувач не надасть доступ до свого місця розташування, Nimses не працюватиме. Щоби повноцінно користуватися застосунком (заробляти німи, обмінювати на гроші, підвищувати свій рівень), потрібна face-верифікація.

Також Nimses збирає інформацію про:

- місцезнаходження користувача через GPS і IP-адреси. Зберігає дані про територію, де користувач проводить більше часу;

- пристрій, з якого користувач створив акаунт і/або заходить у сервіси Nimses. Зокрема дані про модель, версії операційної системи, про мову, формат екрану й унікальний ідентифікатор пристрою;

– обсяг пам’яті, встановлені програми, тип браузера, підключення інших пристроїв, часовий пояс й рівень заряду;

– про контакти з телефонної книги користувача;

– дані про расове або етнічне походження, політичні, релігійні або філософські погляди, участі в профспілках, відомості про здоров’я, сексуальну орієнтацію та статеве життя.

Ці дані можуть передаватися третім особам: рекламодавцям, дочірнім і афільованим компаніям. За запитом – правоохоронним органам.

«Nimses – це онлайн-еквівалент продажу власної душі. Приймаючи умови використання, користувач передає права на власну присутність в інтернеті на користь компанії. Подібно Google, Facebook або Apple, цей застосунок вимагає доступ до певної інформації й постійно запитує дані. На відміну від відомих застосунків, Nimses не дає користувачеві вибору, надавати дані чи ні», – повідомив політичний директор німецької Піратської партії Даніель Мьонч (Daniel Mönch).

Тим самим він дорікнув знаменитому блогеру PewDiePie в рекламі потенційно небезпечного застосунку.

Завдяки чому продовжує існувати Nimses?

Точної відповіді на це питання у колишніх співробітників немає. Сьогодні Nimses можна розглядати як базу даних. У ній зареєстровано 6 млн користувачів, активні 2391 темплів (районів). Застосунок працює в 70 країнах. З іншого боку, поточна структура соціальної мережі більше нагадує фінансову піраміду. Кошти надходять завдяки постійному залученню нових учасників.

За відповіддю журналісти звернулися до керівників Давида Мироновського, Віктора Стрельбицького, а також до Володимира Мільмана. Також через соціальні мережі ми намагалися зв’язатися з інвестором проєкту Євгеном Уткіним. На момент публікації статті відповіді від них так і не надійшли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2021 20:43
лох не мамонт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus