USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.72 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Чи дає здобуття другої вищої освіти право на відстрочку від мобілізації в Україні

8 Серпня 2023 06:42
В Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років призивають до армії. Однак низка законних підстав дає право на відстрочку.

До них належать, у тому числі, здобуття вищої освіти, повідомляє OBOZREVATEL.

При цьому немає різниці, яку саме за рахунком освіту отримує людина. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Згідно з документом, вищий навчальний заклад має вести персональний військовий облік працівників та студентів. Отже, при вступі до вузу військовозобов’язані мають надавати, зокрема, документи про військовий облік.

При цьому в Міністерстві освіти уточнили, що військово-облікові документи мають надавати всі абітурієнти, а не лише вступники 2007 року народження або молодші. Водночас вступники, яким виповнилося 27 років на день початку вступної кампанії, є військовозобов’язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного, а не посвідчення про приписку.

Читати ще: Перехворів на туберкульоз та відмовився служити: лучанина судять за ухилення від мобілізації

У свою чергу юристи пояснили, що для отримання відстрочки від мобілізації слід надати витяг з наказу або копію наказу вишу про зарахування людини на денну форму навчання. При цьому рівень освіти та кількість отриманих раніше дипломів про закінчення освіти не впливає на право отримати відстрочку. Такі обмеження не передбачені ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Проте слід зважати на те, що студенти, які отримали диплом бакалавра, але ще не зараховані до магістратури, можуть бути мобілізовані. Формально у період між завершенням бакалаврату та вступом до магістратури або між магістратурою та аспірантурою вони не є студентами, тому право на відстрочку немає.

Нагадаємо, Верховна Рада подовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 діб – до 15 листопада 2023 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Нема на то ради ! Показати IP 8 Серпня 2023 14:21
Скоро з'являться в Україні вічні студенти ! Дешевше, просто, в штунди записатися !
Джек до Нема на то ради ! Показати IP 8 Серпня 2023 21:12
Якби всі були штунди-то ніхто на кого не нападав і ні від кого не захищався Краще бути штундою чи студентом,ніж мертвим
!! до Нема на то ради ! Показати IP 10 Серпня 2023 04:03
З канпи пишеш скотиняко, не з окопу ж правда?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus