USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Чи можуть примусово звільнити з роботи через карантин

1 Квітня 2020 12:09
На думку експертів кожен 30 українець під час карантину може втратити роботу.

Чи дозволяє запровадження карантину та надзвичайної ситуації примусово звільняти працівників, повідомляє 24 канал.

Кого можуть звільнити «за статтею»

Через COVID-19 багато українських бізнесменів змушені закривати свою справу. Якщо ще тиждень тому вони сподівались, що карантин завершиться 3 квітня і якось вдасться надолужити згаяне, то після його подовження ці надії розвіялись.

Як наслідок, керівництву компаній доводиться приймати непопулярні рішення, зокрема, звільняти працівників. Хтось із підприємців просить написати заяву за власним бажанням чи за згодою сторін, ну а тим, хто не бажає цього робити погрожують звільненням за статтею. Щоправда, не пояснюють за якою саме. Мовляв, таке право вони отримали після запровадження в Україні карантину і режиму надзвичайної ситуації.

Адвокат Андрій Мазалов зауважує, що в Кодексі законів про працю (КЗпП) прописані випадки, коли працівника можуть звільнити з ініціативи власника підприємства.

Йдеться про такі випадки:

зміни в організації виробництва і праці, зокрема, ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі через недостатню кваліфікацію або стан здоров’я, які перешкоджають продовженню цієї роботи. Також у разі відмови у наданні допуску до держтаємниці або скасування допуску до неї, якщо виконання покладених на працівника обов’язків вимагає такого доступу;

систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

прогулу (в тому числі за відсутності на роботі понад 3 години протягом робочого дня) без поважних причин;

відсутність на роботі понад чотири місяці підряд через тимчасову непрацездатність, не рахуючи відпустки по вагітності й родах.

поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

розкрадання за місцем роботи, зокрема, дрібного майна власника. В такому випадку має бути рішення суду, яке набрало законної сили, чи постанова органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу;

встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування тощо.

Тож звільнити працівника за ініціативою роботодавця можна лише за зазначених у законі підстав.

Карантин – не є підставою для звільнення, це лише адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. Це передбачено в законі «Про захист населення від інфекційних хвороб», – наголошує Андрій Мазалов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 1 Квітня 2020 13:09
Смішні люди... Ви не знаєте, де ви живете? Україна! Тут звільнять не кожного 30го, а кожного 3го... і без різниці чи є «законні підстави».

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus