USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи варто інвестувати у нерухомість Казахстану? Огляд ринку*

17 Серпня 2022 15:28
Досить значне підвищення попиту на казахстанську нерухомість, що спостерігалося останні 2-3 роки, змінилося помітним гальмуванням з подальшим поворотом у бік здешевлення. Причини тому економічні: девальвація та негативні чинники низької купівельної спроможності, які її супроводжують. Рієлтори, які завмерли в очікуванні лояльного ціноутворення, впевнені, що стрибок вниз, що затягнувся, тимчасовий, тому незабаром нерухомість Казахстану увійде в колишні рамки, а квартири в Алмати та Нур-Султані (Астані) повернуть свій ціновий статус.

Яка ж доля ринку нерухомості Республіки Казахстан? На що нині попит та від чого залежить ціна? Чи можна стати власником нерухомості у Казахстані іноземцю? Які «підводні камені» земельного ринку?

Огляд ринку нерухомості в Казахстані

Складна економічна ситуація, що виникла у більшості країнах колишнього СНД, не оминула й Казахстан. Ціни на житлову та комерційну нерухомість в Астані, Алмати, Караганді, Шимкенті та інших містах суттєво знизилися (що, втім, дало можливість потенційному клієнту придбати омріяні квадратні метри дешевше на 10-30%).

Але масового скуповування дешевих квартир не спостерігається через відсутність на руках потрібної кількості «живих грошей», а також через обмеження в іпотечному кредитуванні. Аналітики впевнені, що «кувати залізо» у тих, кому «гаряче», вийде недовго: падіння цін закономірно циклічне, подібна ситуація вже спостерігалася понад 12 років тому. Тому ринок повернеться на колишні – і навіть нові – позиції, які підживлюватимуться інтересом з боку іноземних громадян, які хочуть і мають можливість придбати нерухомість у країні з великим інвестиційним потенціалом.
Нерухомість у Казахстані порівняно з іншими країнами колишнього СНД є відносно дорогою. Це продиктовано насамперед попитом: Казахстан – держава з більш-менш стабільною політичною та економічною системами, що є позитивним аспектом для капіталовкладень, зокрема у секторі комерційної нерухомості.

Формування цін на квартири залежить від собівартості: у Казахстані поки що недостатньо розвинена галузь виробництва будівельних та оздоблювальних матеріалів, тому для вирішення сучасних архітектурно-інженерних задумів використовується переважно імпортна (дорога) продукція.

Ще одним фактором, який формує ціну на нерухомість (зокрема, в Алмати, Астані), слід назвати розвиток іпотечного кредитування, що дав можливість придбання житла сім’ям як з високим, так і середнім рівнем доходу.

Звичайно, економічні тенденції останніх місяців негативно позначились на ринку нерухомості: деякі об’єкти подешевшали на 30%. Це стосується насамперед елітних, багатокімнатних квартир, яких девальвація буквально не пощадила. Але такий стан справ короткочасний: багато хто намагається купити квартиру саме зараз, на піку спаду ціни, розуміючи, що після здешевлення почнеться подорожчання. Не «стоятиме на місці» і ціна на землю: ділянки за останні 5 років зросли у ціні на 20-40%.

Ціни на житло в новобудовах Казахстану

Найбільше операцій із нерухомістю здійснюється у ключових ділових центрах Казахстану: Алмати та Нур-Султан (Астана). Ціна одного квадратного метра в новобудовах Алмати та новобудовах Нур-Султану становить у середньому $800. Найдешевші квартири в Жезказгані, Таразі, Павлодарі та Кизилорді.

Ціни на первинне житло та «вторинку» станом на зараз практично не відрізняються, кажуть експерти. Вартість залежить більшою мірою від мікрорайону та наявності інфраструктури. Понад 40% збудованого житла в Алмати та Астані становлять об’єкти індивідуального житлобуду, тобто ЖК та приватні будинки.

Чи можна іноземцям купувати нерухомість в Казахстані?

Нерухомість Казахстану все більше привертає увагу іноземців, зокрема деяких країн ЄС. Цікавими з погляду інвестування є великі бізнес-центри РК: Алмати та Астана. Тим часом, процедура придбання об’єкта фізичною та юридичною особою (з іноземною присутністю) – дві різні операції.

Слідкувати за ринком нерухомості Казахстану – і за новобудовами, і за «вторинною» нерухомістю – можна за допомогою сервісу korter.kz. Тут же можна дізнатися актуальні ціни, планування, подивитися фотографії, карту, опис, перебіг будівництва новобудов та багато іншого.

Щоб стати власником нерухомості в Казахстані, іноземцю як фізособі потрібно мати дозвіл на проживання та постійно проживати на території РК. У процедурі підписання права власності з іноземною участю в юридичних осіб таких умов немає, тому купувати нерухомість на території Республіки Казахстан може будь-який іноземець, який є має зареєстровану в країні юрособу.

Дозвільні норми в обох випадках стосуються лише об’єктів нерухомості, але не землі. За законами РК, власниками земельних ділянок сільськогосподарського призначення в Казахстані іноземці бути не можуть (виняток стосується лише ділянок, виведених під забудову або тих, які знаходяться під обслуговуванням житлових та комерційних об’єктів).

Не слід також забувати, що для в’їзду в РК для багатьох іноземців потрібна віза. Сьогодні отримати в’їзну візу можна у консульських установах та паспортно-візових службах, розташованих у майже 70 країнах світу. Для громадян України віза для в’їзду в Казахстан не потрібна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Rex Показати IP 17 Серпня 2022 23:28
Звичайно варто, якраз час вкладати кошти українцям у нерухомість Казахстану

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus