USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Дати ще один шанс: у Ковелі презентували оновлений офіс пробації

15 Травня 2021 12:48
Запобігти новим злочинам та дати ще один шанс тим, хто оступився – головне завдання пробації: покарання порушників без ізоляції від суспільства.

У Ковелі презентували оновлений офіс пробації, де злочинцям, нарко- та алкозалежним допомагатимуть стати на правильний шлях ще ефективніше, йдеться в сюеті телеканалу «Аверс».

Ковельчанин Олександр Антонюк стоїть на обліку в Ковельському міськрайонному відділі пробації. Розповідає: виріс в інтернаті, без батьків, довелось натерпітися всякого. Зловживав алкоголем, мав проблеми з законом, бо крав. Олександру навіть доводилося не раз ночувати на вулиці.

Нині чоловік працює будівельником і готується до весілля, а дітей майбутньої дружини любить як рідних. Чоловік каже: повернутися на правильний шлях йому допомогли в Ковельському відділі пробації.

«Мені тут добре. Дуже порядні люди. Вони допомагають. І психологи працювали, – зазначає він. – Зараз я не курю, не п’ю ве третій рік, не ходжу з компаніями. Я став на правильний шлях, не хочу ні красти, нічого».

Людям, які оступились і перебувають на іспитовому терміні, крім працівників відділу пробації, допомагають волонтери. Едуард Аскеров знає, як порушникам закону потрібна підтримка, бо сам був наркозалежним майже 10 років. Чоловік вважає: залежність можна побороти, на це потрібно приблизно півроку, але найголовніше – усвідомлення проблеми та підтримка фахівців і рідних.

«Найперший етап, щоб людина потрапила на реабілітацію, – потрібно провести консультацію з батьками. Вона має бути скерована на те, щоб пояснити правильність поведінки з боку батьків, тому що в більшості випадків сама людина не вважає себе залежною, бо батьки не обізнані з цією проблемою, з цією хворобою, – каже він. – Консультації з батьками такі: я пояснюю, який вони мають виконати комплекс дій і обрати правильну позицію, щоб показати залежній людині, що всі проблеми, які виникли в її житті, – через вживання, через стиль життя».

Щодня Едуард Аскеров консультує по п’ять-сім пацієнтів.

Нині в Ковелі відкрили оновлений модернізований офіс пробації, де надаватимуть допомогу порушникам і людям із залежністю ще ефективніше. На обліку Ковельського відділу – майже дві сотні осіб. Тут є відкрита і закрита зони, кабінет психолога, кімнати прийому громадян, кабінет групової роботи і навіть інтерактивна кімната, де дбатимуть про альтернативну освіту клієнтів. Камери відеонагляду допомагають стежити за порядком, а зчитувач відбитків пальців дозволятиме розпізнати суб’єктів пробації за біометричними даними.

«Зараз його апробовують на працівниках. Ми моніторимо прихід і вихід персоналу, – пояснює начальник Ковельського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області Ірина Смоляр. – Для зручності ведення моніторять кількість робочих годин. У подальшому ми напрацьовуємо клієнтську базу, треба дозвіл кожного клієнта нашої пробації».

Пробацію в Україні запровадили з 2005 року, переймаючи світовий досвід ефективної системи покарань без ізоляції від суспільства. Всього в державі діє шість сотень підрозділів пробації, і на Волині вони працюють ефективно. Зараз на обліку у відділах області – понад тисяча осіб.
«Є 16 підрозділів – в кожному колишньому районі, – розповідає начальник філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області Юрій Перик. – Де є суди – там є наші підрозділи. В такому стані, як ви бачите, – приблизно відсотків 50 підрозділів, просто є кількість людей менша, більша в підрозділах, є відділи, є сектори. Ті напрацювання, які втілили тут: відкрита, закрита зони, індивідуальна робота, робота з психологом. Це більш потрібно у великих містах, де є міськрайонні відділи: Володимир-Волинський, Нововолинськ, Ковель і Луцьк».

Оглянув оновлений ковельській офіс пробації голова Луцької районної ради

Олександр Омельчук. Він переконаний, що порушникам закону буде простіше повернутись до нормального життя, відвідуючи такий центр.

«Колосальну роботу роблять ці люди: дають шанс тим, хто умовно засуджений, знову не потрапити за ґрати, – зазначає він. – Працюють з ними психологи, вони стоять на обліку, різноманітні тренінги для них проводять. Ми побачили сучасні умови, як фахівці працюють, викладаються. Держава, яка вкладає в такі центри кошти, має майбутнє».

Робота фахівців підрозділів пробації дає результати. За статистикою, кількість повторних злочинів, які вчинили їхні клієнти, зменшується з кожним роком. Директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук каже: надзвичайно важливо, в яких умовах допомагають суб’єктам пробації.

«Приміщення – це не просто місце розташування наших працівників, де вони складають свої речі і зберігають свої папери. Це – повноцінний інструмент роботи з людьми, яких ми намагаємося примусити замислитись над своїм вчинком і спробувати подумати над тим, як робити по-іншому, – наголошує він. – Коли людина приходить в таке приміщення, вона краще налаштована на спілкування і в нас краще виходить з нею працювати. Крім того, це не просто випадковий набір приміщень – це вже певний досвід роботи, сформований і нашою, і міжнародною практикою».

Наприкінці регіонального форуму нагородили людей, які сприяють розвитку пробації на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus