USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Держрезерв стягує з луцького хлібокомбінату 320 мільйонів старого боргу

17 Лютого 2023 23:15
Державне агентство резерву України хоче стягнути зі свого підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2» старі борги. Йдеться про майже 320 мільйонів гривень, які КХП боргує ще з 2015 року.

Незважаючи на те, що історію розкрадання КХП і мільйонних боргів активно висвітлювали в пресі, цього разу учасники судового процесу бажали, аби справу розглядали без представників ЗМІ, інформує ТРК «Аверс».

У Господарському суді держрезерв вимагає стягнути з Луцького комбінату хлібопродуктів №2 майже 320 мільйонів гривень боргу.

«Не розумію доцільності присутності журналістів... Державні підприємства бувають різні, а зараз ідеться про держпідприємство критичної інфраструктури. Ба більше, йдеться про збереження матеріального резерву. Взагалі це питання може бути з обмеженим доступом», – наголошував представник КХП №2 Юрій Ілларіонов.

Питання стягнення коштів тягнеться з 2015 року. Про цю справу є чимало інформації у пресі. Йдеться про суди за заявою директора СГПП «Рать» Віктора Шумського до КХП про банкрутство. Тоді виявилося, що комбінат боргує загалом майже пів мільярда гривень підприємствам різних форм власності.

Історія заборгованості перед держрезервом розпочалася в 2004 році, коли між агентством і Луцьким КХП №2 було укладено договір на зберігання зерна. У вересні 2010 року під час позапланової перевірки виявили нестачу зерна держрезерву в понад 47 тисяч тонн вартістю майже 195 мільйонів гривень. Решта суми боргу – штраф і пеня.
Читати ще: Держмайно хлібокомбінату в центрі Луцька хочуть продати

«Отже, розмір кредиторських грошових вимог держрезерву України до ДП «Луцький КХП №2» становить 319 888 169 гривень: 194 808 468 гривень – основного боргу, 125 079 701 гривні – штрафних санкцій», – вказано в реєстрі судових рішень.

Хлібокомбінат заперечував суму боргу, виставлену держрезервом. Після довгих судових розглядів у судах різних інстацій провадження про банкрутство КХП закрили у 2018 році.

У 2019 році Кабмін передав КХП №2 як найбільшого боржника держрезерву йому ж у підпорядкування. Нині з комбінату хлібопродуктів знову намагаються стягнути борги. Ініціатор провадження – не СГПП «Рать», а держрезерв. Зараз заперечень щодо суми боргу від КХП №2 немає.

До слова, торік уряд заявив, що запланував до 2025 року ліквідувати держрезерв. Замість нього обіцяють створити нову структуру. Відповідно до цього плану, збиткові підприємства передадуть на реалізацію до фонду держмайна. І якщо розвалені елеватори не дуже приваблива покупка, то можливість купити землю під ними, до того ж, за невеликі гроші, напевно зацікавить інвесторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus