USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Доля Торчинського музею залежить від місцевої влади

13 Грудня 2019 11:22
Історичний народний музей у Торчині успішно функціонує з 1957 року. Протягом 63 років були різні періоди в його діяльності, однак питання про закриття ніколи не поставало. Та після створення Торчинської ОТГ, коли громаді передали на утримання заклади культури, освіти і соціальної сфери, існування згаданого музею опинилося під знаком питання.

Наприкінці листопада на Волині відбулося виїзне засідання комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики. Заступник міністра культури, молоді і спорту Ірина Подоляк підтвердила, що внаслідок реформи децентралізації у багатьох громадах виникли проблеми подальшого існування закладів культури, освіти та соціальної інфраструктури. Тому нині важливо не втратити те, що уже напрацьовано раніше.
Чиновниця наголосила: «Якщо громаді потрібні освічені розвинуті люди, поряд з якими ми живемо, то це ‒ завдання громади. Гроші в держави є. Проблеми в тому, що часто працівники на місцях не мають відповідних навиків, знань, умінь та інтелектуальної спроможності отримати ці кошти. У ДФРР передбачено 9 мільйонів гривень на тверді проєкти, які треба подати і захистити, показати, як створення того чи того мультицентру в ОТГ сприяє розвитку цієї громади».

Нині Торчинський музей перебуває на балансі районного бюджету. Подальшу долю закладу владці вирішують понад рік. Навіть розглядали питання передання музею в обласну комунальну власність, зробивши його філією Волинського краєзнавчого музею.

Зазначимо, що Торчинську ОТГ створено у квітні 2018 року. Вже тоді стало зрозуміло, що на утримання окремих районних об‘єктів, розташованих на території громади, забракне бюджетних коштів. З цієї причини припинив діяльність Будинок школяра.
Річ у тім, пояснює директор Торчинського історичного народного музею, кандидат історичних наук Олександр Мельник, що нині в державі не випрацюваний єдиний механізм, як має відбуватися передання на ОТГ закладів культури. Тому вони залишені на волю тих керівників громад, куди вони переходять або не переходять.

Колектив музею наразі чекає сесії Торчинської селищної ради, яка відбудеться в середині грудня і вирішить їхню долю. Щоб забезпечити діяльність музею, треба передбачити в бюджеті ОТГ до 500 тисяч гривень.

Зауважимо, що Торчинський музей постав завдяки старанням народознавця та вчителя місцевої школи Григорія Гуртового. Невтомний історик роками формував фонд музею, залучав до краєзнавчої діяльності учнів. Нині в експозиції представлено 96 тематичних блоків, кожен із яких присвячений певному періоду історії Торчина й Волині. У 2009 році експозицію відзначили першим місцем у Всеукраїнському конкурсі на найкращий громадський музей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лу Ча Нин Показати IP 13 Грудня 2019 11:35
І що в тому Торчинському музеї є? Майонези і кетчупи?
Фу!!! до Лу Ча Нин Показати IP 13 Грудня 2019 13:17
Видно, що облуда не був там, а звик шастати лише по каламутним кав'ярням...
нік Показати IP 13 Грудня 2019 12:38
"Народ, не знаючи або забув своє минуле, не має майбутнього" (ПЛАТОН)
до Лу Ча Нин Показати IP 13 Грудня 2019 16:40
Біда в тому, що такі невігласи, як ти, вирішують долю цього музею. Географія вашого пересування зводиться до гастрономічних і розважальних закладів.
житель селища Показати IP 14 Грудня 2019 01:14
Так ,теперішній селищний голова все занепастив та довів до вкрай ганебного стану.Закривши Будинок школяра відкрили "приватний" на певним людям вигідних умовах ,і всі про це знають , і таких прикладів багато... "Проблеми в тому, що часто працівники на місцях не мають відповідних навиків, знань, умінь та інтелектуальної спроможності отримати кошти для утримання таких закладів "--це влучно сказано про працівників ОТГ , що засідають у селищній раді .Вже півтора року як з бюджету ОТГ оплачуються зарплати збільшеному штату керівництва ОТГ, де майже у всіх посади звучать начальник, а кому начальник,хто у начальника в підпорядкуванні,сам собі начальник, аби зарплату отримувати вище 20тис?Але що тут говорити про працівників,де або пенсіонери ,або селищному голові "потрібні люди", які "розкручують спільні проекти" якщо ними керує такий недолугий хлопчина ,якого свого часу витягнули з спортивних штанів....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus