USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сьогодення Торчинського музею: справа Григорія Гуртового живе-виживає

16 Травня 2021 19:21
Цьогоріч Торчинському народному історичному музею імені Григорія Гуртового – 64.

Уже дев’ять років цей заклад – без свого творця й натхненника, який відійшов у засвіти у 2012-му. Майже стільки ж його очолював продовжувач справи Григорія Олександровича – науковець Олександр Мельник.

Нині обов’язки директора тут виконує Алла Сахнюк. Разом зі своєю багаторічною колегою Ніною Фесенко вона активно організовує тематичні заходи, аби, як і раніше, залучити сюди відвідувачів, щоби музей жив.
Григорій Гуртовий, Олександр Мельник, Ніна Фесенко, 27.03.2012 р.
Григорій Гуртовий, Олександр Мельник, Ніна Фесенко, 27.03.2012 р.
На яких умовах працюють сьогодні, в часи децентралізації, ці невтомні хранительки історичних реліквій Гуртового, повідомили у Торчинській громаді.

Як йдеться у відповіді, наприкінці грудня 2019 року цей заклад культури був прийнятий безоплатно в комунальну власність місцевої територіальної громади. А на цей рік у бюджеті Торчинської селищної ради на утримання музею передбачено 507 тис. грн. Із них, зокрема, на заробітну плату – 337 тис. грн і нарахування на неї – 74 тис. грн.

Решту коштів спрямовано на предмети, обладнання, матеріали та інвентар для закладу, на оплату послуг (крім комунальних), а також – за спожиті електроенергію та природний газ.
85 років Гуртовому. Алла Сахнюк, Ніна Фесенко, Григорій Гуртовий, 26.12.2009 р.
85 років Гуртовому. Алла Сахнюк, Ніна Фесенко, Григорій Гуртовий, 26.12.2009 р.
До слова, питання ефективної роботи музею Гуртового в сучасних умовах нещодавно розглянула постійна комісія з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Волинської обласної ради.

Читати ще: Унікальний музей на Волині потребує допомоги для розвитку

Комісія рекомендувала управлінню культури, з питань релігії та національностей Волинської ОДА внести Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового до переліку туристичних маршрутів Волині. Тоді як постійна комісія облради з питань бюджету, фінансів та цінової політики має розглянути можливість співфінансування закладу з обласного бюджету.
Григорій Гуртовий
Григорій Гуртовий
Читати ще: Григорій Гуртовий: «Навіть собаки не чіпали мертвих. Не було собак – їх поїли»

Тема туристичної привабливості музею лишається акутальною. Є сподівання, що за підтримки місцевої громади сюди не заростуть стежки-доріжки не тільки для істориків і краєзнавців, а й взагалі для усіх нас.

Світлана ЗОЗУЛЯ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus