USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Екс-консул, який насмерть збив волинянку, не з’являється в суді

16 Травня 2017 14:31
Колишній польський консул, який вчинив ДТП на Волині і збив велосипедистку, уникнув криміналу. Родичі загиблої відсудили гроші в страхової компанії для діток жінки, чиє життя так трагічно обірвалося. А ось судовий розгляд в частині позову до консула щодо стягнення з нього моральних збитків призупинений – майже рік з сусідньої держави немає відповіді про отримання чоловіком повістки.

Про це розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини керівник Ковельської місцевої прокуратури Олександр Бабенков.

Нагадаємо, 26 серпня 2012 року поблизу селища Голоби трапилася дорожньо-транспортна пригода за участю одного з консулів Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та велосипедистки.

Іноземець на особистому автомобілі допустив наїзд на водія малого транспортного засобу, жінку 1985 року народження. За кермом автомобіля Тойота RAV-4 перебував консул візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Єжи Юзеф Зімни. Під колеса автомобіля потрапила 27-річна мешканка Ковельського району Анастасія Байда.

Удар був такої сили, що від старенького велосипеда відлетіло переднє колесо. Внаслідок зіткнення жінка отримала відкриту черепно-мозкову травму, перелом тазу, травми рук та ніг. У стані клінічної смерті її оперативно доставили машиною «швидкої» в реанімаційне відділення Ковельської центральної районної лікарні. Від отриманих травм жінка померла, не приходячи до тями 4 вересня 2012 року, залишивши напівсиротами двох своїх малолітніх синів.

Слідче управлінням обласної міліції порушило кримінальну справу згідно з частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України - порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, справу передали до Польщі. І з тих пір рідні фактично не знали про долю розслідування і судових засідань. Однак вони до останнього сподівалися на справедливість.

Та у 2015 році рідні загиблої Анатстасії довідалися, що районна прокуратура Варшава-Мокотув закрила кримінальну справу проти консула. Мовляв, ймовірне перевищення дозволеної швидкості автомобілем консула не є причиною смертельної аварії.

Однак, родина загиблої жінки не здалася: родичі подали цивільний позов до страхової і консула про стягнення компенсації та моральної школи. Прокуратура долучилася до позову, захищаючи інтереси малолітніх дітей Анастасії Байди про відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника.

Справу розглядали протягом 2015-2016 років. Засідання неодноразово відкладалися, коментує Олександр Бабенков. Лише 1 квітня минулого року суд задовольнив позов в частині претензій до страхової компанії PZUУкраїна, в результаті чого дітям загиблої жінки мали виплатити 83,6 тисячі гривень.

Але в частині позову до Єжи Юзефа Зімни, який збив Анатасію Байду про стягнення з нього моральної шкоди, судовий розгляд зупинений до відповіді Міністерства Юстиції Республіки Польща про вручення повістки колишньому консулу. Досі відповіді на запити від сусідньої держави немає, що дозволяє чоловікові уникати засідань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Травня 2017 19:45
Україна повинна вжити адекватних заходів: повідомити Раду Європи про невиконання Польщею конвенції про надання правової допомоги.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus