USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ексміністр енергетики підтвердив, що Порошенко купував вугілля у «ДНР» за готівку

24 Травня 2022 19:44
П’ятий президент України Петро Порошенко сприяв купівлі вугілля з тимчасово окупованих територій. За викопне паливо з «ДНР»/«ЛНР» розраховувалися готівкою.

Про це колишній міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан розповів в ефірі Радіо НВ.

Нагадаємо, нардеп Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розказав про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. Той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

Окрім того, Порошенко у 2014-2015 роках сприяв закупівлі вугілля на тимчасово окупованих територіях («ЛНР»/«ДНР»).

Юрій Продан інформував, що справді схема закупівлі вугілля з Південноафриканської Республіки, яка тоді була єдиним диверсифікованим джерелом постачання не російського вугілля, була зруйнована. І до цього доклав руку тодішній президент.

У той час Петро Порошенко привселюдно заявляв, що вугілля з ПАР низької якості, що воно не буде горіти, а в міністерстві енергетики є корупціонери.

«Контракт був укладений на один мільйон тонн вугілля. Це було єдине джерело диверсифікованого постачання вугілля. Було поставлено лише близько 500 тисяч тонн. Воно мало нормальні показники якості. Воно прекрасно згоріло. Навіть після того, як я був звільнений із посади міністра енергетики та вугільної промисловості, воно продовжувало поступати і жодних нарікань на якість вугілля з боку нового міністра не було.

Я вважав: якщо президента щось не влаштовує, потрібно шукати інші шляхи поставки вугілля, але в жодному випадку вони не мають відбуватися з територій так званих «ЛНР» чи «ДНР» або з територій Російської Федерації. Адже Росія використовує будь-які можливості, особливо в енергетичній сфері, як тиск на Україну», – сказав Юрій Продан.
Він наголосив: контракт на закупівлю вугілля з ПАР укладали максимально публічно. На спільних нарадах, зокрема за участі правоохоронних органів, обговорювали ціни, способи перевезення тощо. Окрім того, дії міністерства підтримував тодішній уряд Арсенія Яценюка.

Ексміністр зізнався, що тоді він вважав, що дії Порошенка зумовлені його бажанням змінити міністра енергетики, а також кампанією проти Яценюка та уряду.

Продан звернув увагу: чому до якості вугілля, яке йшло з «ДНР», не було жодних запитань? Також додав, що після спалювання на ТЕС південноафриканське вугілля показувало кращі результати, ніж вугілля з Донбасу. Окрім того, торік, коли Російська Федерація припинила відвантаження вугілля на територію України, викопне паливо закуповували зі США, Австралії.

Читати ще: Медведчук та Козак у дні захоплення Криму отримали під контроль нафтовий бізнес у Росії, – «Схеми»

Юрій Продан підтвердив, що за вугілля з «ДНР»/«ЛНР» розраховувалися готівкою, оскільки по-іншому на непідконтрольну Україні територію доставити гроші було неможливо.

«Я ніколи не розумів, як можна було відправляти туди кошти, якщо ми не знаємо, хто саме їх отримуватиме? Чи справді вони надходили шахтарям? Думаю: відповідні правоохоронні органи мають докази того, що відбувалося», – акцентував він.

За його словами, звісно, Росія хотіла мати монопольний вплив на Україну. Цього можна було досягти за умови, якби все вугілля до України надходило би з РФ та «ДНР»/«ЛНР».

«Так себе вести з погляду Росії досить логічно. В таких умовах завжди можна диктувати ціну, вимагати якісь політичні речі. Що тут незрозуміло?.. Я пам’ятаю і ті газові угоди, і відключення газу, яке здійснювала Росія для тиску на Україну, в тому числі й політичного», – зауважив ексміністр енергетики та вугільної промисловості.

Читати ще: Медведчук за сприяння СБУ й Порошенка домовлявся про купівлю вугілля з ОРДЛО

Щодо історії з нафтопродуктопроводом, який належав «Прикарпатзахідтранс», то Юрій Продан пригадав, що у 2011 році трубу було передано у Фонд державного майна України.

«Чомусь у 2015 році почалися якісь дивні рухи… Думаю, державне підприємство підіграло в судах, аби було прийнято відповідне рішення і ця труба потім перейшла у приватну власність. Але таких рішень суди не повинні були виносити. Кожен суддя має розуміти, що це труба, яка належить українському народу і повинна бути у Фонді державного майна. Але ніхто не буде заперечувати, який вплив у ті часи мав президент і вся верхівка на рішення суддів», – зазначив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дідо Показати IP 24 Травня 2022 20:11
Продан – несамостійна фігура. І я впевнений, що, як і в минулому, коли Продан був міністром енергетики в уряді Тимошенко, він ніколи не ухвалював рішень, не отримавши згоди прем’єра
Ірина до дідо Показати IP 24 Травня 2022 22:47
Це змінює суть? То Пєця не злодій?
Уася Показати IP 24 Травня 2022 22:57
Пєцю - на палю!!!
Лучанка Показати IP 24 Травня 2022 23:10
Одним миром мазані

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus