USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Експедиція в Чорнобильську зону: зафіксували рекордну кількість червонокнижних орланів

18 Березня 2019 20:20
Рябчика, зграю самиць тетерука та рекордну кількість орланів-білохвостів – 37 особин за два дні зафіксували бердвотчери (орнітологи-любителі) у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику під час експедиції з дослідження птахів. Також вони спостерігали за лебедями-кликунами, канюками, різними видами дятлів, снігурами, синичками та багатьма іншими пернатими.

Бердвотчери, по-іншому – орнітологи-любителі. Є таке в сучасному світі популярне захоплення – спостерігати за дикими птахами. Займаючись цим науковим спортом, любителі пернатих стають активними помічниками вчених-орнітологів, адже бердвотчери визначають види птахів, реєструють їх кількість, записують особливості їхньої поведінки. А ще – залюбки діляться здобутою інформацією, повідомляють у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Чудові знімки – результат спостережень та фотофіксації птахів групою українських бердвотчерів, які 6-7 березня відвідали чимало цікавих куточків Чорнобильського заповідника.

Дослідники Дмитро Комаровський, Олег Сніцар та Олексій Золотов особливо прагнули зустріти на території зони відчуження характерного лісового птаха з родини Фазанових – орябка (рябчика) та рідкісну найменшу сову України – сичика-горобця. Орябок їм трапився, але сфотографувати його не встигли. А от сичик так і не з’явився, хоча його кілька годин приманювали, відтворюючи його голос. Чомусь жодного разу орнітологи-любителі не перетнулись і з тетеруками-самцями. Зате вдалося зняти на дереві гурт самиць. Також зафіксували рекордна кількість орланів-білохвостів – 37! Спостерігали дослідники й за лебедями-кликунами, канюками, різними видами дятлів, снігурами, синичками та багатьма іншими пернатими.
Звичайно, експедиції в Чорнобильський заповідник рідко минають без зустрічі з іншими тваринами. І ось тобі – лосі й сарна. А от коні Пржевальського цього разу на очі не потрапили… Зрештою, головне для бердвотчерів – птахи.

Нагадаємо, різноманіття тваринного світу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника неодноразово фіксували на фото науковці.

У лютому фахівці заповідника оприлюднили результати аналізу м’яса мертвого кабана на території заповідника: рівень ізотопів у тканині тварини є характерним для низькоактивних радіоактивних відходів. Створений у 2017 році заповідник займає приблизно дві третини території зони відчуження і фактично є резерватом, де оселяються усі знакові для європейської фауни дикі тварини. Цьогоріч під час зимового обліку птахів у зоні відчуження науковці зафіксували стабільність популяцій червонокнижних птахів, наприклад, орлана-білохвоста. Також на заповідних теренах вже понад два десятиліття живуть завезені на Полісся з заповідника «Асканія-Нова» коні Пржевальського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 19 Березня 2019 08:09
Неразумное выживание человека приводит к уничтожению лесных массивов и гибели животных. Для природы условие выжить другое - пусть человек скроется с глаз долой)) Кто победит...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus