USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Естонія зажадала від Росії віддати частину двох областей

2 Січня 2020 14:31
Спікер парламенту Естонії Генн Піллуаас заявив: Росія незаконно захопила частину їхньої території Ленінградської та Псковської областей і має їх повернути. Мовляв, досі діє Тартуський мирний договір (укладений у 1920 році), згідно з яким територія Естонії включає і частину двох наразі російських областей.

Про те, які вимоги висувають естонці росіянам і що з цього може вийти – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Естонці наполягають на своєму, але претензії пред’являють в м’якій формі

Політики Естонії вже не вперше говорять про те, що Росії варто було б повернути частину їх території. За Тартуському договором їх територія повинна бути поповнена «засміченими» ділянками (мова йде про частину Ленінградської і Псковської областях). Однак, в 1994-му Росія в односторонньому порядку договір скасувала і остаточно заявила про те, що Естонія не отримає територію.

«Після Тартуського миру Росія визнала Естонію, війна за незалежність закінчилася і була встановлена естонсько-російський кордон. Після відновлення незалежності все держави визнали нас правонаступником Естонської Республіки в усіх її проявах, включаючи державний кордон. Тартуський мирний договір вступив в силу і все ще знаходиться в реєстрі діючих міжнародних договорів ООН », – заявив Хенн Пиллуаас в своєму офіційному зверненні перед Новим роком. Текст опублікували на офіційному сайті парламенту.

«Ми вже неодноразово зазначали, що ця тема закрита раз і назавжди, обговорювати її не мають наміру. Тартуський договір належить історії», – заявила на своєму брифінгу в кінці листопада 2019 го речник МЗС РФ Марія Захарова.

В Естонії ж кажуть, якщо не визнавати договір, значить, Росія не визнає і незалежність Естонії. «Невизнання Тартуського мирного договору, по суті, означає невизнання Естонської Республіки. Це свідоцтво про народження нашої країни і одна з найважливіших основ нашої державності», – заявив Хенн Піллуаас.

Згідно Тартуському мирним договором, до Естонії в 1920 році відійшла частина Кінгіссепского і Сланцевского районів Ленінградської області, а також Печорський край.

Чи є шанси повернути територію: думка історика

Зараз повернути землі практично неможливо, впевнений доктор історичних наук, російський опозиціонер Андрій Зубов. «Цей договір дійсно був підписаний з незаконним, тоді ніким не визнаним комуністичним режимом в Москві. Але після цього, в 1975 році, був підписав Гельсінський договір про непорушність кордонів у Європі», – пояснив він в коментарі OBOZREVATEL.

За його словами, висновок Тартуського мирного договору в 1920 році було вимушеним заходом з боку Естонії. «Тому що Естонія потребувала визнання. Таким чином вона отримала землі Санкт-Петербурзької і Псковської губерній, які в той час були зайняті естонськими військами».

«Але це все вже в минулому, і нинішні кордони непорушними», – підкреслив Зубов. «До речі кажучи, це головний аргумент і на користь того, що Крим і Донбас повинні, безумовно, належатиме Україні – бо кордону в Європі непорушні і ніхто їх не переглядає», – сказав історик.

Експерт з міжнародних питань Юрій Кравченко упевнений: переглянути кордони вже неможливо. Інакше під сумніви можна поставити і ряд інших угод. «Я не вірю в успішність подібних заяв, адже це призведе до перегляду великої кількості інших міжнародних договорів», – зазначив Кравченко.

До слова, як показала практика, сама Росія дуже легко порушує чинні кордони інших держав і охоче захоплює чужу територію. І незважаючи на те, що зараз повернути частину областей з РФ в Естонію практично неможливо, як складеться ситуацію в майбутньому, можна тільки гадати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
історія Показати IP 2 Січня 2020 17:04
А Кемску волость? Йа-йа-йа! Кемска волость!!!! Далі самі знаєте, що казав відомий персонаж....
Понеслась Показати IP 2 Січня 2020 19:20
Є нагода заявити Україні права на Кубань, а там і Японія підтягнеться, і 50 республік Сибіру проголосять автономію, і від імперії залишиться лише масквабад.
Я Показати IP 7 Січня 2020 10:20
Япония навряд ли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus