USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Із хрестом і дзвонами: як сільську хату на Волині перетворили на московську церкву

14 Квітня 2024 20:55
У селі Мишів, що на Володимирщині, прихильники УПЦ МП взялися будувати храм. Частина громади перейшла до ПЦУ, інша – молиться у звичайній хаті в центрі села.

Частина місцевої громади перейшла до ПЦУ ще чотири роки тому. Поки оформили документи і буквально вибороли право служити в сільському храмі, минув рік. А от інші, ті, хто лишився в лавах УПЦ МП, почали проводити богослужіння у звичайній хаті. Священник переходити в ПЦУ відмовився, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Своє рішення залишитися в УПЦ МП духівник мотивував так, згадує мешканець села Мишів Володимир Матвіюк: «То наша українська церква, що ви від нас хочете? Отака відповідь вже чотири роки. Такою вона є і до сьогодні».

Чотири роки тому люди в селі під час голосування за українську церкву розділилися.

«Хто за українську церкву – наліво, хто за московську – направо. І ми назбирали понад 200 підписів», – говорить Володимир Матвіюк.

Храм громаді ПЦУ, хоч як не опиралися в УПЦ МП, віддали. Хоч частину того, що жертвували церкві, парафіяни УПЦ МП позабирали.

«Виносити з церкви те, що пожертвували, – то гріх. Такого не допускається. Ну але вони так прагнули хоч щось взяти собі… Предметів із 15, може, дали їм. Воно не було нам настільки вартісне. Ми знали, що все придбаємо», – зазначає Володимир Матвіюк.

Із того часу ті мишівці, які лишилися вірянами УПЦ МП, позносили церковні речі в одну хату і почали ходити туди як до церкви. З часом поставили на хаті хрест, на подвір'ї – дзвони, а навколо будинку залили фундамент як під храм. Те все мишівці, які ходять у церкву ПЦУ, сприймали спокійно, аж поки не почалася повномасштабна війна.

«Вони у 2021-му кругом тої хатки возвели фундамент, цоколь залили. Ну і молилися собі. Ніхто їх не зачіпав, і вони – нікого. Тут почалася війна. І на третьому році війни вони задумали будувати церкву. Хотіли – ми не дали», – наголошує Володимир Матвіюк.

«Не дали» – це про те, як люди не пустили трактор, який одного дня під’їхав до хати-церкви, поруч якої були будівельні матеріали. Селяни кажуть: вони – проти того, що прихильники УПЦ МП, які підпорядковуються Росії, намагаються множити свої храми.

«То неможливо. Таке в голову не вкладається. Сьогодні люди гинуть, понад 30 хлопців із села воюють, троє загинули і московську церкву будувати? Мій зять теж на війні. Він каже: то я тут воюю, а ви там маєте москалів пригрівати?» – звертає увагу Володимир Матвіюк.

Читати ще: У волинському селі московський священник вдарив в обличчя нового настоятеля церкви

«Навіщо друга церква? Щоб вносити розлад у селі? – додає мешканка села Мишів Валентина. – Хай сьогодні та копійка йшла би на солдата. Хай зброю йому дали би, хай вони там усім його забезпечили би».

«Українська церква має бути українська. Це моя особиста позиція. Я – за все українське. Якщо українська церква, то українська – без МП», – наголошує староста села Мишів Надія Стежко.

Коли знімальна група під’їхала до хати-церкви, прихильники УПЦ МП їй не зраділи. За їхніми словами, будують звичайну хату – з хрестом.

«Зараз маємо право. Слухайте: як прапор вчепили на церкву, то ми до нього нічого не маємо. Вчепили, як хочуть. Я хочу хрест поставити. Заборонено в нас хрест на Україні?» – говорить прихильник УПЦ МП.

«Тут не церква поки що», – додає прихильниця УПЦ МП.

Поки що? Тобто будувати церкву таки планують? Відверто про це говорити, однак, не хочуть. Священник УПЦ МП, із яким намагалися сконтактувати журналісти, не відповів на дзвінки.

У селі кажуть, що зараз будівництво призупинили.

«Уже як запахло смаленим, то тоді він, той священник, московський піп, каже: я вже будую хату. По суті в нього є документи на житловий будинок, але той житловий будинок, цоколь зроблено в формі хреста, тобто це заготовка під церкву», – акцентує Володимир Матвіюк.
Читати ще: Просять гроші в людей: біля Луцька будують московську церкву

Староста села Надія Стежко підтвердила, що церкву власник земельної ділянки права будувати не має: «Будівництва як такого немає і не буде… Священник московської церкви казав, що поки що будуватися не буде. В нього документи є як на приватну територію. Це житловий будинок згідно з документами. Там будівельний паспорт на житловий будинок. Жодних документів на будівництво культової споруди в нього немає».

Віряни ПЦУ в селі на чолі з настоятелем Миколаївської церкви, яка, до речі, є пам'яткою архітектури, подали заяву до сільради, щоб прибрати московську церкву. Однак хочуть зробити це за законом.

«Було написано звернення від нашої громади до голови ОТГ. Ми завезли звернення, зареєстрували його. Якщо це не припиниться, то скажу так: наростає великий гнів людський. Чим воно завершиться? Не знаю. Я прошу людей, щоб вони не чинили будь-яких насильницьких дій відносно тих людей, які там починають щось робити. Щоб люди ще більше не пересварилися або й не побилися в селі», – коментує священник ПЦУ Василь Мавдрик.

Питання має розглянути комісія Іваничівської сільради, до якої входить Мишів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
лейба бронштейн Показати IP 14 Квітня 2024 21:02
точно як після 1917... Опам'ятайтеся і почитайте хто це робив
Олександр Показати IP 14 Квітня 2024 21:08
Ну це капець. Люди, схаменіться. Чого ви до них чіпляєтеся? Вони вам жити не дають? Забрали храм, забрали все - моліться собі. Ви до корупціонерів до...ться нарешті, а не до віруючих. Придумали за ту росію, потрібна вона їм, як і вам.
Дурню до Олександр Показати IP 14 Квітня 2024 21:48
Дійсно, вони нас зараз вбивають, грабують, знущаються, а ви до їх чіпляєтесь. Та відстаньте від них. Дай людям руській мір сповідувати спокійно.
Кремезний Дядько до Дурню Показати IP 14 Квітня 2024 22:41
хто тебе вбиває, грабує, знущається? поїхали в село покажеш пальцем
Олександр до Дурню Показати IP 15 Квітня 2024 23:53
Хто вбиває? Ці віруючі? Що вони сповідують? Вони вірять у Бога, як вміють і як вважають за правильне.
Всім до Олександр Показати IP 15 Квітня 2024 08:45
УПЦ має стосунок до гундяєвської секти, а не до віри!
Голова Показати IP 14 Квітня 2024 21:15
Народ читайте закони або хоча б Конституцію України. Причому тут ОТГ і голова? Аби потім ходити і казатищо голова нічого не робить
123 Показати IP 14 Квітня 2024 21:54
то їхнє конституційне право. Також і Загальна Декларація прав людини ООН- гарантує людині право вільно обирати собі релігію.
Анонім до 123 Показати IP 15 Квітня 2024 08:31
Релігію, а не російські спецслужби
Макс Показати IP 14 Квітня 2024 22:24
Скажені люди. Більше нічого не скажеш. Хто як хоче - нехай молиться. Немає на вас доброго адвоката, щоб засандалив по судах по саме *не хочу*, то схаменулися б трохи. А люди, які в УПЦ ходять, на фронті не воюють? А ті, хто ходить в УПЦ не мають на фронті своїх дітей, батьків? Дали сільським бидлюкам волю, то вони на голову лізуть, вирішують, що дозволити, що заборонити.
Голова Показати IP 15 Квітня 2024 07:35
Колишній президент мав (а може і зараз той заводик його) бізнес в росії, теперишній також заробив не мало капусти в росії реалізуючи свої телевізійні проекти. Депутати від опзж які відкрито працюють на росію і далі грабують країну, а їх лідер взвгалі кум путіна. Гнів не наростає? Люди не з того начинаєте.
Женя Показати IP 15 Квітня 2024 07:55
Російський газ іде через Україну. Це нікого не хвилює.
Олексій Показати IP 15 Квітня 2024 09:05
ВН пишуть "Коли знімальна група під’їхала до хати-церкви, прихильники УПЦ МП їй не зраділи". А чому мали б радіти, що їдуть про них всіляку брєдятіну городити. Вже більше 10 років укроЗМІ поносять УПЦ. Це політичний курс країни. Вже тошнить від вас. Придумайте щось нове.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus