USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Кінець «народної республіки» в Сіетлі. Як розігнали першу столицю «чорного майдану»

2 Липня 2020 16:53
Демонстрантів BLM (Black Lives Matter), які вигнали поліцейських і зі зброєю захопили шість кварталів найбільшого міста штату Вашингтон, днями жорстко розігнали правоохоронці.

Страна зібрала подробиці розгону протестувальників і зачистки території, яка була столицею «чорного майдану» в Америці.

Кінець автономної зони Сіетла

У середу, 1 липня, за указом мера міста Дженні Дуркало почався розгін протестувальників «Автономної зони Капітолійського пагорба» (скорочено CHOP-зона від англ. Capitol Hill Occupation Protest).

Як повідомляє АВС News, поліцейському спецназу довелося зачистити територію через тривалі проблеми насильства і громадської безпеки, у тому числі і чотирьох розстрілів, два з яких стали фатальними.

Сотні правоохоронців з кийками і зброєю прогнали «ополчення» в ході недовгою баталії. При цьому 32 активіста були затримані. Їм пред’явлені звинувачення в незаконних зборах, збройних нападах і незаконному володінні зброєю, а також перешкоджанні роботі поліції.

В YouTube є відео, як поліцейські почали жорстку зачистку Сіетла від «ополченців»: близько 5 ранку за місцевим часом людям оголосили, що у них є 8 хвилин, щоб покинути будівлю.
Як пише видання Star Tribune, поліцейські в шоломах, з гвинтівками і кийками оточили квартал і приступили до цілеспрямованої ліквідації наметів протестувальників. Велосипеди правоохоронці використовували в якості захисного щита.
Зачистивши зону від людей, бронетехніка знесла наметовий табір і барикади, а майно жителів т.зв. «Вільного Сіетла» повантажили в сміттєвози і вивезли. При цьому частина учасників протесту, які влаштували сидячий протест на проїжджій частині, вивели в наручниках.

Зараз периметр обгороджений жовтою стрічкою, встановлено чергування поліцейських.
Відомо, що поліцейські повернули під свій контроль будівлю Східного ділянки, однак поки що не в’їжджали туди. Вони проводять огляд автомобілів, які з’являються в зоні колишньої «республіки», у багатьох авто не видно номерних знаків, а всередині знаходяться озброєні люди в бронежилетах.
Начальник поліції Сієтлу Кармен Бест в інтерв’ю заявила, що завжди підтримувала мирні демонстрації, але не цього разу, коли на вулицях CHOP останні кілька тижнів запанували беззаконня і жорстокість. «В остаточному підсумку це просто неприйнятно», – пояснила вона журналістам різку зміну вектора.
Реакція Трампа на «звільнення Сіетла»

Нагадаємо, позиція президента США Дональда Трампа спочатку була жорсткою. Він виступав за розгін демонстрантів, а людей, які захопили район Сіетл, називав «радикальними лівими демонстрантами», «внутрішніми терористами» і «анархістами». Тоді як мер міста Дженні Дуркало і шеф поліції Кармен Бест спочатку виступали на підтримку протестувальників, які, на їхню думку, мали право висловлювати таким чином свободу слова (Перша поправка Конституції США). Дуркало навіть радила Трампу «повертатися в бункер».

Так чи інакше, небажання влади міста покінчити з «Народною Республікою» Трамп називав слабкістю. А після зачистки ніяк не прокоментував подію. Позицію Білого дому озвучила прессекретар президента США.

«Ми раді повідомити, що закон і порядок перемогли і Сіетл був звільнений від анархістів ...» Автономна зона Капітолійського пагорба «стала проваленим експериментом демократів і радикальних лівих, який тривав чотири тижні», – заявила Кейлі Макінані.

Що означає кінець столиці «чорного майдану»

Ситуація з «автономною зоною» показала, що при бажанні американська поліція легко ліквідує будь-які осередки опору владі – питання тільки в політичній волі. Якої не було протягом місяця. А потім вона різко з’явилася.

Це означає, що потурання захоплення центру Сіетла, та й інших радикальних проявів BLM – було швидше за все цілеспрямованою політикою місцевої влади. А не ознакою їх безпорадності.

Рух Black Lives Matter, які б ідеї не лежали в його основі, об’єктивно опустило рейтинг Дональда Трампа і мобілізувало проти нього багатьох американців. Що підтверджується і соцопитуваннями, на яких конкурент президента Джо Байден вирвався вперед (утім, йому також допомогли коронавірус і спровокована ним криза).

Однак той же ефект наздогнав і влади міст, які підігравали «чорному майдану» в розрізі на ріст антитрамповських настроїв. Месцеві жителі не можуть не розуміти, що за розгардіяж на вулицях міст несуть відповідальність у першу чергу мери, які визначають керівництво поліції.

І як тільки почали ставити питання мерам-демократам про те, коли закінчиться безпрецедент, стартували зачистки акцій BLM.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дивись, Зелупський Показати IP 2 Липня 2020 18:35
Чи втечеш на історичну родіну?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus