USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Короткий «Шлях» за кордон. Як працює схема виїзду чоловіків в інші країни під виглядом волонтерів та водіїв

14 Липня 2022 19:18
В Україні набирає обертів схема виїзду за кордон чоловіків під виглядом волонтерів чи водіїв через систему «Шлях».

Цією системою опікується «Укртрансбезпека», до неї вносять дані благодійних організацій та компаній-перевізників, які, своєю чергою, можуть подавати власні списки «виїзних» волонтерів та водіїв.

За ними відбуваються звіряння на кордоні, і тих, хто потрапив до списку, безперешкодно випускають, пише Політика країни.

Але, як свідчить практика, до «Шляху» потрапляють не лише реальні волонтери та далекобійники.

У соцмережах повно реклами про «легальний виїзд через систему «Шлях», де за $1-2 тисячі пропонують оформитися всім охочим. Більше того, через конкуренцію на цьому ринку цінники навіть почали опускатися.

Наприклад, в одному з телеграм-каналів анонсують «акцію»: вартість оформлення виїзду знизилася з $2 тисяч до $1,7 тисячі.

Через «Шлях» активно їдуть за кордон не лише пересічні українці.

Наприклад, за даними журналіста Михайла Ткача, саме за цією схемою став «виїзним» колишній перший заступник секретаря РНБО, соратник та бізнес-партнер експрезидента Порошенка Олег Гладковський.

«Понеділок. 11.07. Варшава. Готель Radisson. Четвертий виїзд Гладковського (Свинарчука) з країни. Вперше Гладковський виїхав 31 березня на два тижні і повернувся в Україну 13 квітня. Вдруге він залишив країну 21 квітня і знову повернувся за два тижні 4 травня. Втретє Гладковський перебував за кордоном 19 днів, перейшовши кордон 2 червня і повернувшись 21 червня. Востаннє він виїхав з країни 9 липня. Виїжджає як волонтер через систему «Шлях», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці Михайло Ткач.

«Шлях» – це один із каналів, який зараз справді широко використовують для виїзду чоловіків призовного віку за кордон під виглядом волонтерів», – каже голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

При цьому реальні волонтери аж ніяк не завжди можуть оформити такий дозвіл.

«Ми спробували зареєструвати свій благодійний фонд у системі «Шлях», щоб самим доставляти гуманітарні вантажі. Але нам було відмовлено без пояснення причин», – розповів керівник адвокатського об'єднання «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

Спрощений «Шлях»

У системі «Шлях» спочатку реєстрували компанії, які мають ліцензії на перевезення. До неї перевізники вносили дані на своїх водіїв.

З початком війни ця система набула другого дихання. Кілька місяців тому було запущено новий цифровий інструмент – сервіс «Ліцензування».

Як зазначили в Кабміні, він максимально спростив процедуру подання документів та управління ліцензійними справами.

Наприкінці червня в уряді підбили перші підсумки тримісячної роботи нового сервісу: кількість опрацьованих заявок збільшилася всемеро, терміни розгляду заяв скоротилися з 1-3 місяців до 1-5 днів, кількість позитивних рішень зросла до 75%. Згідно з інструкцією з подання заявок, ліцензію можна отримати на міжнародні перевезення пасажирів та вантажів. Строки її дії – період воєнного стану плюс 90 днів після його скасування.

Все можна зробити в електронному режимі – за допомогою КЕП керівника підприємства потрібно авторизуватися, подати документи на отримання або розширення ліцензії (дані про підприємство, автопарк тощо). Можуть реєструватися і юридичні особи, і ФОПи. Далі вашій заявці надають номер і можна онлайн стежити за її просуванням. Але можуть відмовити, після чого три місяці не можна подавати нові заявки.

Втім, як випливає зі звіту Кабміну, 75% відповідей – позитивні.

«Через «Шлях» зараз реєструються і перевізники, і благодійні фонди. У систему вносять дані водіїв та волонтерів, які потім можуть вільно виїжджати за кордон на строк до 30 днів. Щоправда, нам чомусь не вдалося зареєструвати свій благодійний фонд – надійшла відмова без пояснення причин», – розповів Ростислав Кравець.

Співвласник мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, компанія якого активно імпортує в Україну нафтопродукти та також зареєстрована в системі «Шлях», каже, що процес виїзду/в’їзду жорстко контролюють.

«Зокрема водієві потрібно виїхати на фурі, а якщо хтось із водіїв не повернеться – компанії можна попрощатися з ліцензією», – зазначає Леушкін.

Втім, схоже, такі суворі правила – не для всіх.

Армія псевдоволонтерів та далекобійників і знижки на виїзд

За словами Забловського, «Шлях» останнім часом став одним із каналів для виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

Його слова підтверджує аналітик компанії «Євро Патруль» (дослідження транспортних ринків) В’ячеслав Коновалов.

«За гроші оформляють як волонтерів експедиторів чи водіїв. І люди спокійно виїжджають», – каже він.

«Справді, зловживання є. При цьому я не знайшов статистики, скільки ліцензій забрали у компаній, «водії» та «волонтери» яких поїхали за кордон з кінцями. Якщо ж говорити про короткострокові поїздки, то тут взагалі без проблем – можна кататися скільки завгодно», – додав Кравець.

Зазначимо, що схема з виїздом за кордон під виглядом далекобійників не нова. Вона почала працювати ще на хвилі пандемії, коли пересічні українці не могли на загальних підставах проїхати до ЄС. Але тоді люди відкривали собі за гроші категорію водія на вантажні авто і домовлялися з реальними далекобійниками, щоб ті взяли їх «другим водієм». Разова поїздка коштувала €200-300.

Тепер схему поставили на потік – можна подати заявку на «статус» волонтера або водія-далекобійника, не виходячи з дому. Реклами про «легальний виїзд чоловіків за кордон» повно у соцмережах.

Наприклад, на анонімних телеграм-каналах пропонують виїзд за схемою «міжнародний волонтер».

«Кожен чоловік може виїхати як волонтер. Після «білого квитка» це найпопулярніша послуга у нас. Ви виїжджаєте з благою метою, при цьому всі добрі справи за вас зроблять люди з фонду, з якими ми співпрацюємо, а ви далі їдете у своїх справах», – йдеться у повідомленні одного з телеграм-каналів.

При цьому вказано, що «броня» діятиме рік, тобто не потрібно буде повертатися в Україну через кожен місяць. Також «клієнтам» пропонують супровід на кордоні «дівчат-волонтерок», які «допоможуть».

Ці ж телеграм-канали пропонують і «білі квитки», тобто визнання людини непридатною до військової служби. Але виїхати через «Шлях» дешевше. Послуга коштуватиме до $2 тисяч, тоді як «білий квиток» потягне на 2,5-3 тисячі і більше.

У телеграм-каналах дають наступний розклад дат виїзду за «волонтерськими документами»: на 16 липня залишилося одне місце за маршрутом Одеса-Хмельницький-Тернопіль-Львів-Будапешт. На 17 липня – два місця через Львів-Люблін-Варшаву.

Зазначимо, що подібних пропозицій зараз – хмара.

Причому до «вивезення чоловіків» підключилися і ті, хто реально може «домовитися», і відверті шахраї, які заробляють на передоплаті (вона становить 30-50% від вартості всього пакета).

Тому цінник на «статус» волонтера чи далекобійника просів. Якщо раніше він стартував із $2 тисяч, то зараз – від тисячі.

Утім є й випадки, коли виїзд за схемою «Шлях» забороняли.

Приміром, у червні Львівський загін прикордонної служби затримав на пункті пропуску «Шегині» керівника одного із благодійних фондів, який за 20 тисяч гривень допомагав із виїздом чоловікам призовного віку.

«Відомості незаконно вносили до електронної системи «Шлях», і люди ставали водіями з перевезення гуманітарних вантажів. Затриманому загрожує до 9 років позбавлення волі», – заявили тоді у Державній прикордонній службі.

Всього з початку війни, за даними «Укртрансбезпеки», до «Шляху» було подано близько 1200 заявок, які вважали шахрайськими. Наприклад, був випадок, коли заявки від 76 власників ліцензій подавали з однієї IP-адреси, хоча за документами всі компанії перебували у різних регіонах України. З чого контролери дійшли висновку, що мало місце або передання електронного ключа третім особам, або його крадіжка, або відверте шахрайство. Усі дані передали до кіберполіції.

«Насправді реєстрацію в «Шляху» зараз спрощено до мінімуму. Чи не кожен ФОП може отримати ліцензію, а заберуть цю за неповернення «водіїв», то на наступну через іншого ФОПа можна податися. Щодня через кордон йде потік вантажівок, оперативно перевірити, хто там водії та волонтери, банально не встигають. Деякі благодійні фонди мають «дах» на кордоні, який ще більше все спрощує», – розповіло джерело, близьке до волонтерського руху.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Zеленський Vолодимир Показати IP 15 Липня 2022 06:30
І добре, що працює. Хоч хтось може виїхати заробити і прогодувати сім'ї. А не сидіти як у в'язниці
Джек Показати IP 15 Липня 2022 20:30
Дозвіл на виїзд дає не якийсь дядько і не якась організація,а ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ по системі ШЛЯХ.
Олександр Показати IP 16 Липня 2022 08:54
Не хочеться навіть читату цю диз інформацію а служби де які контролюють щоб не вкрали те , що самі волонтери купляють .
Роман Показати IP 16 Липня 2022 09:27
Таке відчуття що статтю писали з рекламних сайтів шахраїв які ніби то можуть організувати виїзд. :) Або якась заказуха з метою дискредитації. Усі волонтери які їдуть по шляху, завжди везуть чи гуманітарку чи замовлення для бійців. На що у них є лист від відповідної частини чи підрозділу. І має декларувати те що везе на відповідну ГО. А якщо не дай Боже, хтось не повернеться. Це кримінал. На це йдуть люди, які більше ніколи не повернуться в Україну.
Я до Роман Показати IP 8 Серпня 2022 17:09
З чого Ви взяли,що це кримінал? Якими законами,статтями це підтверджується? Про це просто всі говорять....
Олександр до Роман Показати IP 27 Жовтня 2022 14:55
Так цікаво, на які норми Ви посилаєтесь кажучи, що це крімінал? Всю відповідальність за водіїв несе благодійна організація. Водію загрожує максимум штраф.
Аня Показати IP 16 Липня 2022 10:12
Ніякого криміналу немає. Захотів, повернувся по бажанню. З якого дива ти маєш всіх слухати. Так тисячі їдуть.
Аня Показати IP 16 Липня 2022 10:13
І половина волонтерів шаройоби, швидко приписались, аби їх не загребли.
Джек до Аня Показати IP 16 Липня 2022 11:44
Волонтерство не звільняє від повісток чи служби
Дід Показати IP 17 Липня 2022 14:21
Не знаю як там із виїздом,але зондер-команди ходять по селах і містах і вручають всім повістки!І все це обставляється ніби формують базу обліку.А ви бля де були із 14 року,що ще немаєте бази обліку?Вмі хто хворий мають групи,от і робіть запити у мсеки пенсійний фонд і будете мати інформацію про цю чи іншу особу!
Дмитро Показати IP 2 Листопада 2022 23:28
@wyezd1 никннейм в телеграмме - ето мошенники. Они меня кинули на бабки.
Саша Показати IP 20 Грудня 2022 07:06
Які варіанти виїзду

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus