USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Кожному вчителю – ноутбук. Як на Волині поділять 34 млн

7 Травня 2021 15:46
На Волині збирають інформацію зі шкіл про те, скільки персональних комп’ютерів є у вчителів і скільки треба закупити за кошти державної субвенції.

Про це стало відомо під час засідання бюджетної комісії облради.

Нагадаємо, Кабмін розподілив між регіонами мільярд гривень на закупівлю ноутбуків вчителям для проведення дистанційного навчання та засоби захисту, необхідні для проведення основної та додаткової сесій ЗНО. Загальна сума субвенції, яка має надійти на Волинь, – майже 34,7 млн грн.

З них на придбання ноутбуків для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їхніх філій для організації дистанційного навчання, інших форм здобуття загальної середньої освіти з використанням технологій дистанційного навчання Волині запланували надати субвенцію в розмірі 34,104 мільйона гривень. 694 тисячі гривень передбачено на придбання засобів захисту для організації протиепідемічних заходів під час проведення основної та додаткової сесій зовнішнього незалежного оцінювання в 2021 році.

Як повідомила начальниця обласного управління освіти Людмила Плахотна, 694 тисячі гривень на протиепідемічні заходи необхідно освоювати оперативно. Адже перші тести ЗНО випускники складатимуть 21 травня. Вона зазначила, на щастя, управління може не проводити тендери, а прямі закупівлі. Тож уже заключені договори з постачальниками, чекають лише рішення бюжетної комісії про спрямування субвенції розпоряднику коштів – управлінню освіти.

А ось освоєння іншої частини субвенції (34 мільйонів на ноутбуки) відбуватиметься довше. Зі слів Людмили Плахотної, зараз управління формує перелік шкіл, куди потрібно придбати ноутбуки.

«Це буде не скоро, бо там має бути співфінансування. Треба зібрати всю інформацію: скільки треба персональних комп’ютерів, на які школи. Бо купуються ноутбуки вчителям конкретних предметів і якщо у школі немає для цього вчителя ноутбуку. Ми сьогодні аналізуємо, скільки є персональних комп’ютерів у кожній школі (спочатку це опорні заклади, вони в пріоритеті) і скільки з них використовуються у освітньому процесі. Тож ми маємо додати ту кількість, якої не вистачає на кожного вчителя за виключенням початкових класів, бо їм купуються ноутбуки через програму Нової української школи», - зазначила вона.

Керівниця управління освіти додала: згідно з постановою Уряду, ця закупівля має бути централізованою. І в цьому є складність, бо треба не тільки зібрати й узагальнити інформацію з усіх шкіл, а й дочекатися співфінансування з місцевих бюджетів. Для сільських і селищних громад обсяг співфінансування – 10%, а для міських громад з населенням понад 40 тисяч осіб і обласного бюджету – 30%. Людмила Плахотна зауважує, що управління з радістю погодилося б передати державні кошти до органів місцевого самоврядування, аби вони самі купували ноутбуки для педагогів, про це навіть просили Міністерство, однак порядком використання субвенції визначено, що закуповувати має структурний підрозділ ОДА.

Точних сум, скільки мають передбачити обласна та місцеві ради в своїх бюджетах для співфінансування поки що немає, адже невідома точна кількість персональних комп’ютерів, які треба закупити.

Щодо закладів, які перебувають в обласній комунальній власності, то, пояснила Людмила Плахотна, здебільшого ноутбуки купуватимуть для ліцеїв та спеціалізованих закладів. Для шкіл-інтернатів така потреба менша, оскільки в інтернатах немає дистанційного навчання.

Своєю чергою голова бюджетної комісії Орест Маховський попросив надати облраді попередній проєкт розподілу цього обладнання між громадами, щоб депутати облради і органів місцевого самоврядування могли вчасно внести зміни до бюджетів і передбачити необхідні кошти. Загалом на Волині сподіваються максимально закупити ноутбуки для шкіл до початку нового навчального року.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
911 Показати IP 7 Травня 2021 17:27
Може,кожному учневі по ноутбуку? Слабо? Ще б ті вчителі знання такі давали,як з ними панькаються,і доплати,і приплати
103 Показати IP 7 Травня 2021 18:01
Не плутай саму ґонорову країну з РФ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus