USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Люди перестануть платити за комуналку»: луцькі депутати – проти підвищення тарифів. Звернення до Києва

6 Серпня 2021 10:56
Депутати Луцької міської ради скерують звернення центральній владі з вимогою не допустити підвищення цін на електроенергію та газ.

Про це йшлося 6 серпня під час позачергового засідання 16-ї сесії Луцької міської ради.

На розгляд було винесено проєкт рішення Про звернення депутатів Луцької міської територіальної громади до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради про недопущення підвищення цін на енергоносії, що веде до катастрофічного погіршення рівня життя громадян України.

Як звернув увагу Луцький міський голова Ігор Поліщук, нещодавно НКРЕКП прийняв рішення про допуск підвищення на 60% вартості електроенергії.

«Недавно було засідання Ради національної безпеки та оборони, за підсумками якого було оголошено, що підвищення вартості електроенергії для побутових споживачів не буде або воно буде незначним. Але це неправда. Вартість електроенергії є складовою ціноутворення будь-якого тарифу, починаючи від випікання хліба, виготовлення паливно-мастильних матеріалів, перевезення електротранспортом, завершуючи комунальними послугами - постачання води та тепла. Тому теза про те, що для населення вартість електроенергії не зросте, не відповідає дійсності. Сьогодні зростання вартості електроенергії від двох до чотирьох гривень на кіловат однозначно призведе до зростання цін на всі товари, роботи та послуги. Зростання вартості електроенергії негативно вплине і на витрати з бюджету громади», – наголосив міський голова.

Він акцентував, що замість того, аби виділяти гроші на ремонти, Луцька міська рада буде виділяти кошти на оплату енергоносіїв для комунальних установ.

Мер підкреслив, що сьогодні бюджети громад і бізнес добивають, зокрема, і цінами на газ.

«У нас наближається 30-та річниця незалежності, і хочу сказати, що дуже неприємні подарунки нам готує влада – це підвищення цін на газ і електроенергію», – сказав Ігор Поліщук.

Як нагадав, у травні було рішення про припинення дії Положення про ПСО. У зв’язку з цим відбувалися наради, зокрема в Офісі президента, за участю всіх міських голів країни та представників центральної влади.

«Після цієї наради до мене зателефонував високопосадовець із Офісу президента і повідомив, що ми домовилися, що газ буде по 7400 без передоплати. Чекайте договори від «Нафтогазу» і запускайте гарячу воду. Це було в п’ятницю ввечері. Пройшли понеділок, вівторок, середа, четвер, а договорів немає, – розказав Ігор Поліщук. – Один із членів правління «Нафтогазу», резидент іншої країни, сказав: мені байдуже на ваші наради в президента, буде так, як я сказав. Судячи з того, що потім з’явилося в договорах, так і сталося… Чому люди, не українці, вирішують, як жити нам, українцям? Сьогодні ми маємо сказати своє категоричне «ні» підвищенню тарифів».

Враховуючи вартість комунальних послуг, як наголосив мер, люди просто перестануть платити за послуги й опалювальний сезон восени буде зірваний.

Депутат Тарас Шкітер зауважив, що обранці громади готові навіть відстоювати свою позицію безпосередньо в Києві.

Депутати Микола Федік і Алла Доманська звернули увагу, що міськрада має шукати додаткові варіанти, як наповнювати бюджет, у випадку, якщо тарифи все одно зростуть.

Вікторія Майборода додала, що одержувачів субсидій у 2021 році в неопалювальний сезон було понад 19 тисяч домогосподарств, а торік таких нараховувалося понад 8 тисяч гривень.

«Тобто збільшилася кількість людей, які неспроможні оплачувати комунальні послуги. Окрім того, уряд на опалювальний період готує зменшення соціальної норми на 50% для нарахування субсидій», – сказала вона.

Обранець громади Євгеній Ткачук відзначив, що в населення вже не вистачає коштів на ліки та продукти.

Читати ще: Наглядова рада «Нафтогазу» затвердила 130 мільйонів премії правлінню «авансом»

Як наголосив у заключному слові міський голова, сьогодні, напередодні річниці незалежності, потрібно поборотися за незалежність від іноземних наглядачів на державних підприємствах, які отримують по 500 тисяч гривень на місяць.

Подаємо текст звернення без змін.

Обставини, в яких сьогодні опинилися підприємства сфери теплопостачання, зокрема після припинення з 20.05.2021 дії Положення про ПСО, необхідність виконання домовленостей, передбачених Меморандумом від 9 лютого 2021 року між Кабінетом Міністрів України, НКРЕКП, ПАК «Нафтогаз України» і Асоціацією міст України та наявна значна заборгованість населення за спожиті комунальні послуги в подальшому неминуче призведуть до збільшення збитків підприємств теплоенергетики, зокрема ДКП «Луцьктепло», та неспроможності оплати за спожитий природний газ в умовах дії ринку природного газу, матимуть наслідком погіршення якості комунальних послуг аж до припинення їх надання та масових невдоволень громадян України.

ДКП «Луцьктепло» отримало від ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» примірний Договір постачання природного газу для виробництва теплової енергії, без прив’язки до категорії споживачів, умови якого повністю суперечать ринковим та відповідному дорученню Президента.

Примірний Договір на постачання природного газу, наданий ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» (надалі – Договір), укладений з ДКП «Луцьктепло» на період з червня 2021 року по травень 2024 року не передбачає розмежування обсягів газу на виробництво теплової енергії та окремих цін на природний газ для виробництва теплової енергії за категоріями споживачів, що не узгоджується із порядком формування тарифів на послуги з постачання теплової енергії в частині забезпечення економічно обґрунтованого розподілу витрат.

Так, згідно Договору «Фіксований обсяг» («Обсяг І» – для населення) природного газу розраховується як середньоарифметичне значення обсягу фактичного використання природного газу за останні три роки для надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню, при цьому у Договорі не зазначено, що цей обсяг по фіксованій ціні використовується лише для населення. Останні три роки вирізнялися незвично високими температурами в опалювальний період. У разі зниження середніх температур у плановому періоді підприємства теплокомуненерго для забезпечення встановленого температурного режиму в опалюваних приміщеннях вимушене докуповувати природний газ для потреб населення за ціною значно вищою.

Враховуючи, що договір не передбачає різних цін на природний газ для виробництва теплової енергії різним категоріям споживачів, не визначено яким чином, будучи природним монополістом, підприємство теплокомуненерго має проводити тарифну політику з тим, щоб не допустити зловживання своїм монопольним становищем.

Крім того, укладеним Договором передбачена ціна газу для «Обсяг 1» на виробництво теплової енергії на рівні 7583,89 грн за 1000 м3 (з ПДВ і транспортуванням), а не 7400 грн, як передбачено дорученням Президента, а також ціна природного газу «Обсягу 2» (для бюджету та інших споживачів) для виробництва теплової енергії на рівні 15 079,9 грн/м3 (з ПДВ і транспортуванням).

Враховуючи, що Договір не враховує розбивку споживачів теплової енергії за категоріямитаз перших своїх пунктів свідомо передбачає 15% дефіцит газу для населення за пільговою ціною. Реальна середньозважена ціна газу за Договором складатиме близько 10 000 грн за 1000 м3 (у разі застосування як середньозваженої ціни), що приведе до значного зростання вартості паливно-енергетичних ресурсів у порівнянні з врахованою у тарифі на 25-30%, а ріст тарифів на теплову енергію становитиме від 20 до 40% в залежності від структури споживачів за категоріями.

Окрім цього, Договором передбачена передоплата вартості спожитого газу і відповідно штрафні санкції за порушення термінів її проведення, а також безакцептне списання банком коштів із рахунків підприємств у разі виникнення заборгованості за спожитий природний газ, для цього ДКП «Луцьктепло» повинно укласти відповідний договір з банком. Перераховані договірні вимоги ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» є лише частиною від тих, які прописані у Договорі на постачання природного газу, і які не менше перелічених впливають на стабільну роботу ДКП «Луцьктепло» із забезпечення споживачів тепловою енергією.

Вважаємо, що такі вимоги є дискримінаційними, протиправними, антиринковими і направленими на дестабілізацію роботи теплопостачальних підприємств, та які знову призведуть до виникнення значних сум штрафних санкцій, джерела покриття яких немає, або припинення надання послуг через припинення постачання природного газу. Підприємство знову вимушено почне працювати на оплату штрафних санкцій, замість оплати поточного споживання природного газу, і все це коштом споживачів теплової енергії.

Таким чином, вважаємо, що надісланий Договір постачання природного газу ТОВ «Нафтогаз Трейдінг» є таким що не відповідає державній політиці у сфері теплопостачання, яка базується, зокрема на взаємній відповідальності суб’єктів відносин у сфері теплопостачання за якісне постачання теплової енергії та своєчасну її оплату, забезпечення захисту прав та інтересів споживачів та таким, що не корелюється з вимогами доручення Президента України. Тому ТОВ «Нафтогаз Трейдінг» необхідно привести умови Примірного договору у повну відповідність до умов доручення Президента України та врахувати усі пропозиції та зауваження, надані спільно Асоціацією «Укртеплокомуненерго» та Асоціацією міст України.

В Україні 17 років існував енергоринок, де електроенергія різної вартості: дешева атомна, гідро, дорога теплова, були з’єднані в один пул, і для населення відпускалася за середньою ціною. На сьогодні атомну електроенергію та природний газ власного видобутку викупляють посередницькі структури, а населенню пропонують сплачувати за природний газ та електроенергію за так званими «ринковими» цінами на імпортований газ та електроенергію дорогої генерації.

На превеликий жаль, ми є свідками маніпулювання балансом у масштабах країни. Міненерго затверджує енергетичний баланс на початку року, який практично ніхто не виконує, і досить часто блоки ТЕЦ (ТЕС), і більше того, блоки атомних станцій зупиняються та виводяться в «аварійні ремонти», коли в країні в наявності дефіцит електроенергії і необхідна підтримка енергосистеми.

І це все відбувається під час пікового споживання, коли країна стикається з недостатньою кількістю вугілля та закриває кордони із сусідніми країнами, чим ще додатково посилює дефіцит електроенергії, від чого ціни суттєво зростають, а споживачі-виробники яскраво відчувають, що таке «ринкова ціна».

Зростання цін на електричну енергію на ринку призводить до зростання витрат суб’єктів господарювання (виробників товарів і послуг) та призводить до подорожчання товарів та послуг для кінцевого споживача, зокрема населення. У структурі собівартості та послуг питома вага електроенергії становить від 3-5% до 10-15%, як для прикладу у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.

Центральна владажодним чином не докладає зусиль для забезпечення населення адекватним рівнем цін на природний газ та електричну енергію, зокрема для послуг з теплопостачання, гарячого водопостачання.

Уряд фактично в черговий раз намагається залізти в кишені звичайних громадян, які уже за рівнем доходів позбавлені можливості вчасно і в повному обсязі сплачувати за комунальні послуги. Витрати на комунальні послуги для більшості громадян України займають перше місце за витратами, особливо в опалювальний період.

Ми, депутати Луцької міської ради, представляючи мешканців нашої територіальної громади, висловлюємо рішучий протест проти такої тарифної війни проти власного народу та вимагаємо:

- забезпечення підприємств сфери теплопостачання паливно-енергетичними ресурсами за адекватними стабільними цінами та відповідними тарифами на комунальні послуги;

- внесення змін у Закон України «Про теплопостачання», в частині заборони відключення об’єктів теплокомуненерго від енергопостачання в опалювальному періоді;

- прийняття змін до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року №869, щодо вирішення питання врахування у тарифах на постачання теплової енергії вартості газу для різних категорій споживачів, яка утворилась при підписанні запропонованого ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» Договору;

- здійснення Міністерством юстиції посиленого контролю, за дотриманням державними виконавцями вимог Закону України «Про виконавче провадження», при примусовому виконанні рішень про стягнення боргу на користь теплопостачальних організацій. Зокрема, щодо строків та повноти вжитих заходів примусового виконання спрямованих на повне фактичне виконання виконавчих документів. З метою здійснення, вказаного контролю, пропонуємо створити робочі групи з координації, моніторингу та контролю за станом виконання рішень про стягнення боргу на користь теплопостачальних організацій;

- негайне розроблення Методики визначення різниці в тарифах, що утворилась після 01.01.2016 року та врахування у державному бюджеті коштів на погашення такої різниці в тарифах та забезпечення її фінансування;

- реструктуризація заборгованості підприємств теплокомуненерго за спожитий природний газ в період з 2016 року по 01 травня 2021 року, шляхом розстрочення її на 5 – 7 років, компенсація різниці в тарифах, списання штрафних санкцій відповідно до прийнятого Закону України від 14.07.2021 «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (законопроєкт реєстраційний № 508-д);

- встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для побутових споживачів в залежності від об’єму споживання, а саме для побутових споживачів, що споживають електричну енергію в обсягах до 100 кВт·год на місяць, а також для окремих пільгових категорій громадян (багатодітних, прийомних сімей та будинків сімейного типу);

- внесення змін до законодавчо-правових актів в частині обмеження розміру штрафних санкцій до 0,01% (аналогічно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги»), які застосовуються постачальниками енергоносіїв до надавачів комунальних послуг. (Оскільки, підприємства теплокомуненерго не мають законодавчих важелів стягувати зі своїх споживачів штрафні санкції у розмірах, що співвідносяться зі штрафними санкціями постачальників енергоносіїв (природний газ, електрична енергія, тощо), що застосовуються до підприємств теплової енергетики. Зазначені обставини призводять до надмірних грошових втрат підприємства, які в умовах чинного законодавства не компенсуються нарахуваннями пені на споживачів послуг. Також наразі діє Постанова Кабінету Міністрів України №530-IX від 17.03.2020 року, якою заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги);

- вивести підприємства теплокомуненерго в окрему категорію споживачів газу, враховуючи специфіку їх роботи, та забезпечити їм постачання природного газу, для виробництва теплової енергії населенню, власного видобутку за ціною собівартості видобутку плюс, визначений Кабінетом Міністрів України, відсоток прибутку, але не вище 4000 грн за 1000 м3 без ПДВ. Це дозволить значно знизити вартість теплової енергії і забезпечити з боку теплокомуненерго максимальну оплату спожитого природного газу.

Разом з багатотисячною громадою усвідомлюємо, що лише чітка та термінова реалізація зазначених заходів дозволить проводити державну політику з питань тарифоутворення в інтересах народу України та сприятиме підвищенню якості життя людей.

Нагадаємо, на попередній сесії міськради кошти з перевиконання бюджету, а це вісім мільйонів гривень, спрямували на оплату енергоносіїв, а не на ремонтні роботи.

Як ми раніше писали, в Україні зміняться тарифи на електроенергію. У владних кабінетах пояснюють – тариф у 1,68 гривні за кіловат-годину для населення не є економічно обґрунтованим.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
123 Показати IP 6 Серпня 2021 11:05
в багатьох людей в м.Луцьку, мінімальні заробітні плати. Як платити за опалення такі суми,звичайно не витягнуть-тому платити не будуть. я теж буду у списку
73% Показати IP 6 Серпня 2021 11:12
Гиги, а ми й не платили, у нас субсидія. За нас платите ви-лохи.
Анонім до 73% Показати IP 6 Серпня 2021 12:22
Почніть, нарешті, писати нормальні аргументовані коментарі. Бо все одноманітне і зводиться тільки до перестановки слів у реченні.
73% до Анонім Показати IP 6 Серпня 2021 13:28
А нам більш нічого не тра. Субсидію дають, на півасік хватає, серіальчіки дивимось. Красота.
Хфірташі Показати IP 6 Серпня 2021 11:13
Перестануть платити отключім газ,заберьом квартиру за боргі.
додік до Хфірташі Показати IP 6 Серпня 2021 12:00
за\буться
ботоксШМЯК Показати IP 6 Серпня 2021 11:13
Да буть того не може, ви що?! У нас кінець епохи бідності і корупціїї, і ще там чогось. А іще дешевий борщавий набір, ска... Так що не брешіть!
Анонім Показати IP 6 Серпня 2021 11:14
Малі тарифи, малі, давайте ще збільшуйте на 73%.
лучанка Показати IP 6 Серпня 2021 11:47
Крім звернень про підвищення тарифів, хай ще розберуться з Волиньгазом. Це тут, на місці. А то Волиньгаз показників не приймає ,нахабно брешуть і відписуються, ставлять свої показники(як правило, мізерну кількість кубів), а нараховують вдвічі більші суми за газ, ніж ви реально використали. Що за оборудки? Списують на якусь неіснуючу інвентаризацію, а показники не приймають-навіть фото лічильника з показами і то не беруть до уваги. А міська влада з депутатами знає і нічого не робить. Шевеліться, панове!
Анонім Показати IP 6 Серпня 2021 12:09
Ще є віра в доброго царя.
Анонім Показати IP 6 Серпня 2021 12:19
Це все, звичайно, добре. І для відписки виборцям теж підійде. Але не здається вам депутатам, що такі питання треба вирішувати в Києві. Є ж якась асоціація мерів міст чи щось подібне. Разом збиратися і іхати на зустріч у Кабмін. А ще у нас є депутати ВРУ, в т.ч. ціла фракція «За майбутнє». Хай ініціюють, виносять, пропонують. Щось роблять нарешті. Хоча здається мені нічого з того не вийде. Бо у нас Конституція існує тільки на папері та у вигляді вихідного дня.
лучани Показати IP 6 Серпня 2021 12:38
дармоїди привикли жити нахаляву.....забирати квартири потрфбно,тоді появится фінансова дисципліна.
Василь Показати IP 6 Серпня 2021 13:32
Ні Німеччина,ні Франція не будуть зважати сильно на проблеми України.І якщо дурні українці підписали відмову від ядерної зброї,підписали Мінськи угоди і погодились з формулою Штаймаєра-то хто нам винуватий!!!!Вартість газу в Європі найвища за останні роки-отже в Україні вона ніяк не буде по 7.40!!!В любому випадку треба зменшувати споживання газу-приводити будинки до норм. тех. стану.Про що говорилося постійно на протязі 5 років.Не можна розбалансовані будинки обліплювати пінопластом чи мінватою за кошти бюджету з переводом на приватні структури.Фактично,утеплення не окупається ніколи,а от балансування окупається за пів.сезону.Залежні АІТП-це руйнація теплових мереж.Безпорадність міськради приведе до досить важких наслідків
Анонім до Василь Показати IP 6 Серпня 2021 14:25
Бо у нас ніхто ні за що не несе відповідальності. Поговорили, покричати, засудили і все закінчилось пшиком. А далі забули і все знову по спіралі. Видимість роботи краще самої роботи.
Василь Показати IP 6 Серпня 2021 16:11
Якщо підписана умова вартості газу,як у Європі-то як вона може бути по 7,40??Щось не так з головами в кабміні.Але якщо ніхто не виходить на протест ,на демонстрації-то все в порядку,можна ще піднімати всі тарифи для збагачення олігархату.Немає протидії-платіть і мовчіть.
Правда Показати IP 7 Серпня 2021 08:17
Так вони і зараз випалюють газ,гріючи цю "золоту"воду,яку мільонами кубометрів зливають в каналізацію субсидіянти і безобліковці,бо в них якісь примарні "норми",а хто оплатить цей "бенкет".Отож бо і економія....
море Показати IP 7 Серпня 2021 09:02
все підвищують, окрім зарплат.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus