USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Медперсонал не відчує жодних змін: заклади первинки в Луцьку об’єднають

28 Квітня 2021 12:29
Луцькі центри первинної медичної допомоги в рамках реформування закладів охорони здоров’я об’єднають у єдину потужну структуру.

Депутати міськради 28 квітня під час сесії розглянули питання Про реорганізацію комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади (центрів первинної медичної допомоги).

Як доповів керівник управління охорони здоров’я Володимир Лотвін, міські центри первинної медичної допомоги в рамках реформування закладів охорони здоров’я увійдуть до складу майбутнього Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади.

Нагадаємо, у Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади заплановано перейменувати Луцьку міську клінічну лікарню.

Передбачено реорганізацію чотирьох центрів первинної медичної допомоги: Луцький центр первинної медичної допомоги, Луцький центр первинної медичної допомоги №1, Луцький центр первинної медичної допомоги №2 та Луцький центр первинної медичної допомоги №3.

Реорганізувати заклади заплановано з 2 серпня 2021 року. Для цього будуть утворені спеціальні комісії з реорганізації. До того часу медичне об’єднання має заключити договір із Національною службою охорони здоров’я. Керівники центрів первинної медичної допомоги зобов’язані будуть попередити працівників про зміну істотних умов праці або скорочення.

Володимир Лотвін наголосив, що створення єдиного медичного об’єднання гарантує утворення комфортного простору для дорослого пацієнта, де він безперешкодно слідуватиме від сімейного лікаря до вузьких спеціалістів чи на профільне лікування.

Мер Ігор Поліщук зауважив, що об’єднання медичних закладів не тільки створить комфортні умови для пацієнтів, а й дозволить суттєво економити кошти, які можна буде спрямувати на зарплати медичному персоналу чи придбання нового обладнання, необхідних ліків.

«У штатних розписах окремих закладів є заступник з інформаційної роботи. Навіщо медичним установам заступник з інформаційної роботи? Це ж не сайт. Чи не краще ці кошти додати медсестрам, лікарям, придбати ліки, обладнання. Потрібно раціоналізувати роботу закладів, підвищити їхню конкурентоздатність, адже йде боротьба за пацієнта», – сказав він.

Ігор Поліщук акцентував, що не планується скорочення жодного закладу. Та додав, що всі ризики щодо створення єдиного медичного об’єднання він готовий взяти під особисту відповідальність.

Депутатка Вікторія Майборода зазначила, що створення єдиного медичного простору, в центрі якого стоятиме пацієнт, дозволить налагодити взаємодію на всіх рівнях, а також дозволить раціонально використовувати вже наявне обладнання.

Окрім того, це рішення спростить надання невідкладної допомоги особам без постійного місця проживання.

Водночас уніфікується заробітна плата лікарів, яка буде залежати, зокрема, від кількості укладених декларацій.

Депутатка Оксана Лєщинська відзначила: «Коли ми почали працювати за новими вимогами, то зрозуміли, що на первинці пацієнта не можуть напряму скеровувати до того чи того спеціаліста. В результаті, аби потрапити до профільного спеціаліста, пацієнт витрачає тижні або постфактум потрапляє на лікування в клінічну лікарню. Об’єднання дасть можливість зробити уніфікований маршрут пацієнта, він зможе пройти всі обстеження, зокрема комп’ютерні, за кошти Національної служби охорони здоров’я. Проєкт несе багато позитиву».

Додала: ризики, звісно, є, як і при реорганізації будь-яким компаній.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк звернула увагу на те, що передусім потрібно думати про галузь медицини в цілому та про кожного мешканця громади, зокрема, з малозабезпечених категорій.

«Медичний персонал не повинен відчути ніяких змін, і ми намагатимемося робити все для того, аби наше медичне об’єднання було одним з найпотужніших», – сказала Ірина Чебелюк.

Депутати підтримали проєкт рішення.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus