USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Війна за правопис: Мін’юст подав апеляцію на скасування нової редакції

16 Березня 2021 07:40
У п'ятницю, 12 березня, Міністерство юстиції звернулося до Шостого апеляційного адміністративного суду із апеляцією на визнання Окружним адміністративним судом міста Києва протиправною постанову Кабінету міністрів, якою у 2019 році ухвалили нову редакцію українського правопису.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць, передає Громадське.

Вона заявила, що уряд має повноваження здійснювати державну політику у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх галузях, тому вважає рішення ОАСК незаконним. Також вона наголосила, що уряд має право спрямовувати та координувати роботу міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у сфері мови.

«Тож при ухваленні постанови щодо правопису Кабмін мав повноваження щодо схвалення його нової редакції», — резюмувала Коломієць.

Окрім того, за її словами, позивачі у цій справі не навели жодних доказів того, що цією постановою уряду були порушені їхні власні права, свободи та інтереси.

Як ми повідомляли, 28 січня Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів, якою у 2019 році ухвалили нову редакцію українського правопису. Його подала херсонська школярка через можливі складнощі зі ЗНО.

За словами адвоката жінки Дмитра Ільченка, позов направили «для захисту української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів». Адвокат заявив, що підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис. Мовляв, це не є його компетенцією.

Зі слів адвоката, рішення суду може стати підставою для суспільної дискусії щодо того, якою є нормативна українська мова і як саме говорять українці. Він додає, що рішення набуде чинності після його апеляційного перегляду.

Нагадаємо, новий український правопис було затверджено Українською національною комісією з питань правопису у жовтні 2018 року. Тоді ж його схвалили спільним рішенням президія Національної академії наук та колегія Міністерства освіти і науки. Кабінет міністрів схвалив правопис 22 травня 2019 року постановою № 437.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 16 Березня 2021 09:31
Мене дуже цікавить слово "проєкт" у новому правописі.
Анонім Показати IP 16 Березня 2021 09:36
нащо взагалі це чіпати.? роблять проблеми учням і вчителям а собі бабки косять
Проєктиня Показати IP 16 Березня 2021 09:55
Взяти за зразок орфографічний словник української мови з 80-х років і зобов'язати всі телерадіокомпанії чітко орієнтуватись. По темниках вони ж уміють працювати! А за порушення - штраф.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus