USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Міжнародне бієнале «Море акварелі-2018»: враження волинської художниці Олени Журавель

30 Листопада 2018 22:25
260 майстрів вишуканої акварелі з 41 міста України, мистці з 8 країн світу представили свої роботи на ІІ Всеукраїнській та міжнародній виставці «Море акварелі».

Представницьке бієнале 2018 року в Одесі приурочене до 160-річчя повернення Тараса Шевченка із заслання.

Всесвітньовідомий український поет-мислитель створив також геніальні зразки у техніці акварелі, заклавши основи академічного акварельного живопису в національному мистецтві.
Урочисте відкриття експозиції відбулося 20 листопада в Одеському музеї західного та східного мистецтва і проходила під егідою Національної академії мистецтв України, Національної спілки художників України та її Одеської організації, а також департаменту культури та туризму міської ради Одеси.
Одеський музей західного та східного мистецтв
Організатори бієнале «Море акварелі-2018»

До участі в престижному форумі долучилися майстри акварельного живопису з Волині: знаний художник, член Волинської організації НСХУ Валентин Кирилков і відома луцька акварелістка Олена Журавель. Їхні твори пройшли прискіпливий відбір поважного журі, ввійшли до каталогу бієнале і зайняли свої заслужені місця в

експозиційному ряду серед робіт кращих художників України, а також колег з Китаю, Італії, Латвії, Туреччини, США та інших країн. Волинські мистці також взяли участь в церемонії відкриття виставки «Море акварелі-2018», мали можливість поспілкуватися з організаторами, кураторами, учасниками події й численними шанувальниками акварельного живопису.
Олена Журавель біля своєї роботи

Про враження від роботи форуму, свою участь в ньому, а також секрети вишуканої техніки акварелі розповіла луцька мисткиня Олена Журавель.

Вітаю з участю в такій важливій мистецькій події! Тішать успіхи волинян, які зуміли привернути увагу шанованого журі серед багатьох представлених на бієнале робіт.

Дякую. Я повернулася до Луцька, вражена до глибини душі теплом одеситів, щирим прийомом і високим рівнем проведення бієнале. Дуже порадувала величезна цікавість шанувальників, а також значна увага одеських ЗМІ до виставки. Під час відкриття просто яблуку ніде було впасти! Одеське визнання для аквареліста особливо важливе. Адже Одеса – не тільки морське місто, а й «акварельна столиця», і в цьому різновиді мистецтва має пальму першості в Україні.

Як ти долучилася до участі в бієнале? Хто здійснював відбір творів?

Робота форуму розпочалася задовго до виставки, відбір робіт стартував ще напередодні 2018 року. Кількість учасників значно зросла у порівнянні з попереднім бієнале 2016 року, і, як розповіли нам на презентації організатори, вони відбирали одну з 4 представлених акварелей. Це роботи художників з усієї України, з-за кордону. Були учасники з Китаю – батьківщини акварелі. Конкуренція була серйозна!

Кураторство здійснювали авторитетні українські фахівці: заслужений діяч мистецтв України, директор Дирекції виставок НСХУ Ігор Волощук, народний художник України, голова Одеської організації НСХУ Анатолій Горбенко, заслужений діяч мистецтв України Микола Кищук, заслужені художники України Анатолій і Галина Кравченки. Вони тепло привітали всіх гостей бієнале, створили прекрасну атмосферу взаєморозуміння у спілкуванні художників, організаторів, глядачів.

Я почувалася дуже комфортно у цьому культурно-мистецькому середовищі – тут панувала повага, увага до кожного.

Кожен учасник одержав сертифікат і каталог «Море акварелі-2018» – солідне видання із зазначенням всіх дотичних до проведення бієнале організаторів, фахівців, акварелістів. Я дуже задоволена участю в цій масштабній мистецькій події!
Під час відкриття виставки
З Анатолієм Кравченком

Чим запам’яталася така багата експозиція «Моря акварелі»?

Загальне враження усіх нас дуже влучно висловила Галина Отчич, голова українського відділення Міжнародної акварельної асоціації, яка була в захваті від того, наскільки роботи українців різноманітні й цікаві. Багато експресії, емоцій, ніжності, мужності! Я теж відмічала про себе оригінальні кольорові рішення, експерименти у техніці, стилістичні знахідки, новизну тем. Для мене як художника тут було просто «море» вражень, інформації, спілкування!
Виступає Галина Отчич
Яку роботу обрала ти для самопрезентації на цій важливій мистецькій події? Цікава також історія її написання.

Робота називається «І знову все змиває дощ!». Це пейзаж, створений за враженнями пленеру в Рахові у Закарпатті влітку минулого року. Одного дня групою художників ми приготувалася до роботи на пленері, а наша кураторка Емма Левадська без годинника, лише за положенням хмар, сонця відносно гір визначила, що незабаром почнеться дощ.. Ми швидко змінили наше розташування і писали картини у світлих проміжках між дощем. Це був теплий, приємний літній дощ. Свою акварель я написала вже вдома. У її прочитанні зрозуміла і природна, і життєва символіка оновлення, очищення водою. Ця картина експонувалася також на Всеукраїнській виставці до Дня Незалежності в Києві в 2017 році.
Яка особливість акварельної техніки, що робить її такою привабливою для самовираження різних мистців?

Це техніка надзвичайно ніжна, вишукана, прозора, легка і… примхлива. Але у майстерного аквареліста її непередбачуваність стає інструментом відтворення краси цього світу. Тому художник має багато працювати з натурою, спостерігати за кольорами, світлотінями у природі. Не можна тут писати за фото чи завантаженими з інтернету зразками… Аквареліст повинен напрацювати техніку, «розмалюватися», так би мовити. Тоді він вчиться «стримувати воду» – тобто,

спрямовувати її у певному напрямку на змоченому аркуші паперу. Є техніки сухої та мокрої акварелі: в обох випадках папір попередньо обробляється водою, легко наноситься фарба, і автор контролює їхній подальший рух, формує образ, завершує роботу, кожного разу унікальну, бо вона може бути написана лише за один раз. Акварель неможливо підтерти чи замалювати.

Як ти сама «розмальовувалася» в акварельній техніці?

Пригадую, як ще в першому класі художньої школи якось вчителька дала завдання малювати без використання чорної фарби. І кожен тоді задумався: як намалювати, приміром, стовбур дерева, асфальт, землю? Які кольори змішати?

Почала працювати думка, фантазія, уява. Згодом на мене великий вплив справили роботи французьких імпресіоністів – багатство їхньої палітри, вміння створювати «повітряність» у творах. Потрібно багато працювати, щоб відчути цю техніку, відчути колір. Важливі також і матеріали, з якими працюєш: це відповідної цупкості папір, якісна фарба на 24 відтінки. Я надаю перевагу певним матеріалам, підбираю їх для своєї авторської палітри. І постійно працюю, пишу…

Цей рік був для художниці Олени Журавель багатим на цікаві мандрівки, яскраві зустрічі, важливі події: весняний пленер в Карпатах, літня Міжнародна виставка «Акварельний альбом» в Києві, осінній одеський форум акварелістів. На її робочому столі – скетч-буки із замальовками міських пейзажів, унікальних архітектурних куточків Золотої Праги, які вона робила під час літнього відпочинку. Отож, задумів і планів у неї багато! І багато творчої праці попереду…
Творче резюме мисткині: Українська художниця, дизайнерка Олена Журавель народилася в Луцьку. В 1993 році закінчила відділ художнього оформлення Художнього коледжу декоративно-прикладного мистецтва імені Ерделі (м. Ужгород). Викладачі з фаху: І.І. Дідик, В.І. Роман, В.П. Петрецький. В 2015 році закінчила відділ графічного дизайну Закарпатської академії мистецтв. Викладачі: І.І. Небесник, О.І. Долгош-Сопко, Л.А. Корж-Радько, В.І. Когутич. Учасниця більш як 15 регіональних, всеукраїнських і міжнародних подій, серед яких: Міжнародна виставка акварелі в Берліні (Німеччина,1992), Міжнародна виставка живопису в Любліні (Польща, 2003), Всеукраїнський конкурс «Срібний мольберт» в Ужгороді (2015), Міжнародний пленер живопису в Рахові (2017), Всеукраїнська художня виставка до Дня Незалежності в Києві (2017), Міжнародна виставка «Акварельний альбом» в Києві (2018). Постійна учасниця салонів в Галереї мистецтв ВО НСХУ (м. Луцьк), авторка персонального проекту «Простір Карпат» (2016). Художниця працює в царинах живопису, графіки, дизайну. Віртуозно поєднує техніку акварелі з графікою, володіє тонким відчуттям кольору.

Фото роботи, події – з особистого архіву Олени Журавель, з фейсбук-сторінки Галини Отчич

З художницею розмовляла Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
шанувальниця Показати IP 30 Листопада 2018 22:56
Твори, Оленочко! Твої картини зачіпають душу і будять емоції! Вони неповторні, прекрасні!
Сергій Показати IP 30 Листопада 2018 23:07
Молодець
Отчич Галина Показати IP 4 Грудня 2018 18:33
Моя дорога!!!!! Успіхів та подальшої співпраці!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus