USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

МВС хоче витратити 17 мільярдів на будівництво «інтелектуального» кордону

19 Листопада 2021 13:43
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів, яким має бути державний кордон України.

Як передає УНІАН, під час Години запитань до уряду в парламенті глава МВС зазначив, що майбутній український інтелектуальний кордон повинен виконувати кілька функцій.

Зі слів Монастирського, першою функцією є захист від диверсійних і розвідувальних груп з території держави-агресора. Друга функція – захист української економіки від контрабанди, а третя – захист від потоків нелегальних мігрантів.

Він підкреслив, що ще однією функцією є захист від проникнення на територію України лідерів і членів міжнародних організованих злочинних угруповань.

Читати ще: Мігрантська криза: для охорони кордону України з Білоруссю залучили безпілотники та авіацію

Міністр вважає, що найбільш раціональним рішенням є будівництво вздовж усього кордону суцільного паркану, сітки та колючого дроту зі стовідсотковим покриттям кордону інтелектуальними системами цілодобового відеоспостереження та сигналізації.

З його слів, ця система зможе виявляти об’єкти, що наближаються до кордону на відстані від 5 до 15 км. Також зазначив, що на кордоні з РФ і Білоруссю доцільно будувати протитранспортний рів для ускладнення прориву механізованих підрозділів ворожої армії.

Водночас Монастирський просить депутатів закласти в бюджет наступного року 17 млрд грн на облаштування кордону з Росією і Білоруссю.

На його думку, вздовж кордону з РФ і Білоруссю на відкритій місцевості є доцільним будівництво протитранспортного рову шириною 4 метри і глибиною 2 метри для ускладнення прориву механізованих підрозділів ворожої армії.

Також повідомив, що протяжність кордону з РФ становить 1505 км, з них 409 – по окупованій території, і з Республікою Білорусь – 1084 км. І для цих 2,5 тис. км необхідно 17 млрд грн. Міністр підкреслив, що ці дві ділянки кордону необхідно зробити протягом наступного року і закликав народних депутатів передбачити ці кошти в бюджеті.

Проект «Стіна»

Нагадаємо, у 2014 році Арсеній Яценюк представив на засіданні Кабміну проект «Стіна» – оборонний прикордонний мур уздовж суходільного кордону України і Російської Федерації.

Читати ще: Хабарі, приписки і кеш: як проект «Стіна» потонув у криміналі

У 2015 році голова ДПСУ Віктор Назаренко повідомив, що протягом 2014-2016 років на проект облаштування держкордону «Стіна» планують витратити 8,362 млрд грн. Вартість облаштування 1 кілометра державного кордону в рамках цього проекту в середньому становить 3,7 млн грн.

На будівництво в 2019-2020 роках було передбачено виділення 1,664 млрд грн, однак розмір фактичних витрат склав 800 млн грн.

У червні 2020 року Держприкордонслужба запропонувала виділити додаткові 4,5 млрд грн на будівництво проекту та продовжити терміни його виконання до 2025 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
старий Показати IP 19 Листопада 2021 14:10
Вже таке було за часів срср, тепер знову хочуть всіх посадити у велеку тюрму.
пиняботокс до старий Показати IP 19 Листопада 2021 14:31
Від оскаженілого мордора однозначно потрібно відгородитись колючим дротом, під напругою 220В.
Мда Показати IP 19 Листопада 2021 16:30
А що стіна Яценюка вже впала, терміново потрібна нова? В лікарнях люди помирають від нестачі кисню, комунальні приміщення не опалюються, грошей нема і кредитів не дають, що робити??? Вкрасти ще 17 лярдів.
Адвокат Показати IP 19 Листопада 2021 17:29
Пропоную анонсувати нове "Велике Будівництво " типу Великої Китайської Стіни імені Президента....
Олесь Показати IP 19 Листопада 2021 20:38
А тим часом по периметру нацгвардія ставить соснові стовпці і натягуеться колючий дріт і вже перші мілярди почали радувати когось там десь високо в столиці . Помалу натягнутий буде не тільки дріт а і кожен українець .
тетя Соня до Олесь Показати IP 20 Листопада 2021 11:22
А шо ві так кіпішуєтє? гдє ві відєді шоби у єврєя заканчівалісь дєньгі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus