USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Ми повинні зробити податковий рай на території України». Ігор Палиця про порятунок економіки в умовах кризи

17 Квітня 2020 12:13
Депутат Верховної Ради від Луцька, член групи «За майбутнє», засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця вважає, що нині представникам різних політичних сил у парламенті як ніколи треба об’єднуватися й працювати над низкою нових законів, аби допомогти українській економіці максимально безболісно вийти з кризи. Насамперед, наголошує політик, слід вдосконалити податкове законодавство.

Про це він заявив 16 квітня під час прямого ефіру ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1».

«Напевно, Кабінет Міністрів і прем’єр-міністр мають якісь думки, як виходити з кризи. Та ми вже місяць чекаємо програми дій уряду. Вона навіть була якийсь час у пресі. Але більше схожа на десять квітневих тез Леніна, а не на програму дій уряду», – іронізує нардеп.
«Все, що сьогодні уряд спромігся зробити: в Україні електроенергія найдорожча в Європі – у чотири, у п’ять разів. Це говорить про те, що наші промислові підприємства не будуть конкурентоспроможними, тобто вони не зможуть зберегти навіть існуючі робочі місця. Сьогодні в Україні найвищі ставки за кредитами на пострадянському просторі. Я не кажу вже про Європу. Це говорить про те, що вони не зможуть кредитувати бізнес, який міг би створити робочі місця. І не зможуть допомогти бізнесу, який міг би втримати робочі місця», – зазначив парламентар.

Читати ще: Ігор Палиця: «Я дуже сподівався на цей уряд. Але їм пороблено»

«У нас катастрофічно падають платежі за комунальні послуги. Це говорить про те, що підприємства критичної інфраструктури не мають грошей розрахуватися за воду, електроенергію. Я вже не кажу за зарплати. Через непрофесійні дії уряду виникає тотальна заборгованість, яка приведе до катастрофи. Наш уряд не знає взагалі, що робити. І буде катастрофа. Тому що люди, які мають роботу, втратять її. Наші заробітчани, напевно, не дуже скоро повернуться назад, тому що кордони закриті. І вони не зможуть тут знайти себе, тому що банки не кредитують на створення нових робочих місць», – висловився Ігор Палиця.

«І коли вже прем’єр сказав, що люди можуть не платити за комуналку, то ви, будь ласка, дайте прямі субвенції міським і обласним бюджетам, щоб вони могли компенсувати ці витрати. Дайте безкоштовні кредити на підприємства критичної інфраструктури. А нічого цього не робиться. У нас на сьогодні цілком відсутня не тільки стратегія, а й сам уряд», – додав депутат.

Саме тому нині вкрай важливо, щоби парламент взяв на себе відповідальність за вихід з економічної кризи й взявся насамперед за податкову реформу.

«Ми відповідаємо перед людьми, які нам довірили їх представляти. Я майже кожен тиждень по два, по три дні на Волині. Я бачу, що робиться. Люди дуже розчаровані. Не дай Боже, нам не показати їм, що ми можемо їх захистити. Вони тоді вийдуть і самі будуть себе захищати. І буде біда», – наголосив нардеп.

«Ми повинні зробити податковий рай на території України, податкові канікули на новостворені робочі місця. Маємо ухвалити закон про амністію капіталів для всіх, але для заробітчан у першу чергу. Щоб вони могли офіційно покласти ці гроші і вкласти їх в економіку. Слід ухвалити закон про виведення капіталу, взявши за зразок позитивний досвід Естонії, Грузії, – зазначив політик. – Якщо ми не зробимо за місяць-два карантину повний податковий рай для відновлення економіки і для того, щоб світові гроші пішли сюди, ми втратимо всі шанси бути конкурентоспроможними».

Проте є одна проблема, додав Ігор Палиця. «У нас є монофракція, яка не дасть нічого проголосувати, поки не буде команди з Офісу Президента. Поки Офісу Президента не буде команди від послів країн великої сімки», – резюмував нардеп.

На думку Ігоря Палиці, нині не варто перейматися зростанням курсу долара, адже для цього немає передумов. Більше того, треба здійснювати емісію грошей та розбудовувати інфраструктуру.

А ось за ймовірний дефолт, каже політик, переживають ті, хто минулі п’ять років грабував Україну.

«Вони тримають десятки мільярдів доларів як бенефіціари цінних паперів, які випущені Мінфіном або Нацбанком України у валюті. І якщо ми почнемо розвиватися не так, як нам каже МВФ або зовнішні позичальники, то, можливо, вартість цих цінних паперів впаде. І вони втратять свої гроші, які вкрали в України. От і вся боязнь», – підсумував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus