USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На бурштинові родовища Волині повертають спецпризначенців

10 Березня 2017 11:52

У північні райони Рівненської, Волинської та Житомирської областей повертають спецпризначенців.

Там знову на повну силу запрацював спеціальний оперативний штаб. Його завдання - боротися із незаконним видобутком бурштин, повідомляє ВВС Україна.

Нагадаємо, нацгвардія та бійці інших підрозділів дислокувалися у тих місцях минулого року. Це вилилося у чимало, арештів, сутичок та конфліктів зі старателями.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН КОПАЮТЬ ПІД НОСОМ НАЦГВАРДІЇ І «СВІТЯЗЯ»

Як виглядає робота так званих приданих сил на Поліссі - у фотогалереї ВВС Україна.

Ями після роботи мотопомп на кварталі №9 поблизу урочища Гальбин. Минулого року в цей час тут працювали кілька тисяч старателів:

Бурштин

Селище Клесів на Рівненщині патрулюють одразу три поліцейських автомобілі.

Бурштин

Урочище Хрести. Поліцейські зустрічають одного селянина, який сачком шукає бурштин в перемоях поблизу залізничних колій. Просять піти.

Бурштин

Зазвичай ями залишають організовані групи старателів, які працюють з допомогою спеціальної техніки. Місцеві селяни, як ця жінка, намагаються зібрати у калюжах те, що після них лишається - камені невеликого розміру.

Бурштин

Побачивши поліцейських, вона одразу їде додому на велосипеді.

Бурштин

Цього року в оперштабі працюватимете стільки ж поліцейських, як і в 2016-му - кілька сотень. Точної кількості керівництво не називає. "Місячні" пейзажі - типові для місць, де вони працюють.

Бурштин

Звичайні селяни переважно "працюють" за допомогою сачків та власних рук. Прибуток від такого способу невеликий, але й ризики менші.

Бурштин

А групи старателів мають різну техніку - насоси, помпи, авто, трактори... Минулого року у них навіть вилучили броньовик. Інколи до групи може входити кілька сотень людей. Траплялися випадки, що вони блокували правоохоронців.

Бурштин

Бурштин на Поліссі видобувають принаймні із 1990-их років. Відтоді українська влада так і не спромоглася упорядкувати цей промисел та створити умови для легального видобутку каміння.Бурштин

Ситуація значно ускладнилася кілька років тому, коли ціна на бурштин почала зростати, і нелегальний промисел став масовим. Чи не найбільше бурштин зацікавив бізнесменів із Китаю. У найкращі часи досить великий камінь можна було продати за кілька тисяч, а то й десятків тисяч доларів. Це дало старт справжній лихоманці на Поліссі.

Бурштин

Окрім усього іншого, стихійний видобуток шкодить довкіллю та інфраструктурі - вимиті водою ями ніхто не закопує, а інколи старателі підкопують навіть залізничні колії. Через морози взимку на родовищах ніхто не працював, однак весна знову повертає сюди шукачів наживи.

Бурштин

ЧИТАТИ ЩЕ: ОБЕРТИ БУРШТИНОВОЇ МАФІЇ ДОРІВНЮЮТЬ ПОТРЕБАМ ВІЙСЬКОВОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

Як повідомлялося, на Волині, варіантом вирішення бурштинових проблем стало створення комунального підприємства «Волиньприродресурс», що працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів, і, зокрема, контролюватиме видобуток інвесторами.  Голова Волинської облради Ігор Палиця наголошував, що з тих коштів, які будуть заходити на комунальне підприємство, 25% має йти на користь села, 25% в районний бюджет і 50% - в обласний. Таким чином виграють місцеві громади, що не до  вподоби деяким київським чиновникам. Зауважимо, пропрезидентські сили за посередництвом голови Волинської ОДА Володимира Гунчика саботують роботу «Волиньприродресурсу».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus