USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На фасаді колишньої чеської школи в Луцьку встановили пам’ятну дошку. Фото

2 Березня 2019 16:23
На фасаді будівлі, де до 1939 року діяла чеська школа в Луцьку, встановили пам’ятну дошку.

Урочисте відкриття меморіальної дошки на пам'ять про існування чеського навчального закладу в теперішньому приміщенні Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося 2 березня.

«Ми відкриваємо меморіальну дошку на будові, яку залишили нам наші предки, у будівлі, де ми знову знайшли свої рідні стіни для того, щоб чехи Волині могли збиратися, пригадувати свою історію, вчити мову, ростити молоде покоління, вивчати пісні, – із такими словами до всіх присутніх звернулася голова Волинського обласного товариства чехів «Матіце Волинська» Євгенія Краль. – Завдяки нашим предкам, які збудували цю прекрасну школу, сьогодні ми маємо місце, де збирається наше товариство. Завдяки праці наших предків нас зараз гріють ці стіни, і нам дуже приємно тут бути».
Члени товариства пригадали, що заснували свою організацію в Луцьку в 1991 році, передусім для того, аби зберегти давні традиції та мову. Тому на початках основна діяльність спільнот полягала в співанні чеських народних пісень і читанні віршів чеських поетів.
Своєю чергою, відкриття дошки в пам'ять про існування в Луцьку чеської школи приурочене до 100-річчя здобуття незалежності Чеською Республікою.

На захід із нагоди відкриття меморіальної дошки на фасаді будівлі, де до 1939 року діяла чеська школа, завітали Генеральний консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Павел Пешек і консул Ігор Шедо.

«Для мене це велика честь – бути сьогодні тут присутнім і брати участь в урочистому відкритті меморіальної дошки, встановленої на пам'ять про створення та діяльність у Луцьку чеської школи», – наголосив Павел Пешек.
Генеральний консул пригадав теж історію існування в Луцьку чеської школи: «В середині ХІХ століття тут, у тодішній Волинській губернії, сформувалися сприятливі умови для купівлі землі. Тоді кілька десятків тисяч чехів приєдналися до колонізації Волинської губернії. Також тут, у Луцьку, проживали понад 100 чеських сімей, які нараховували 347 членів. У селах, на околицях Луцька, була сильно представлена чеська меншина. Вже у 1929 році в Луцьку була заснована чеська школа, спочатку її відвідувала порівняно невелика кількість дітей, але потім, у 1925 році, школа переїхала в новозведену будівлю, яку вже відвідували понад 150 дітей, розділених на сім класів. Окрім того, тут було створено школу-інтернат для дітей із віддалених населених пунктів. У Луцьку школа діяла до 1939 року».
Павел Пешек також запевнив, що Генеральне консульства Чеської Республіки у Львові завжди підтримуватиме всі проекти та ініціативи волинських чехів.

«Відкриття меморіальної дошки в пам'ять колишньої чеської школи я відкрито вважаю гідним нагадуванням існування чеського елементу тут, на Волині», – сказав Генеральний консул.
Натомість секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт звернув увагу на те, що Луцьк – багатокультурне місто з величезною історією, де свого часу проживали представники багатьох народів.
«Це унікальна подія, завдяки якій ми зберігаємо пам'ять про чеську школу, яка була осередком чеської культури в Луцьку. Зараз уже товариство слугує маленьким зв’язком для волинських чехів із великою історичною Батьківщиною. Дійсно, історія розвивається по-різному. Люди шукають кращого життя. Так, свого часу чехи приїхали на нашу землю і поділилися з нами своїми досягненнями, культурою, традиціями. Це все взаємозбагачувало нас. Луцьк – місто мультикультурне. У нас проживали і проживають представники різних націй», – зазначив Григорій Пустовіт.
Опісля відкриття меморіальної дошки в приміщенні Волинського обласного товариства чехів «Матіце Волинська» пройшла презентація книги про волинських чехів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus