USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Князівському бенкеті в Луцьку коронували Вітовта

25 Серпня 2019 22:32
Помазання миром і єлеєм, вручення королівського скіпетра, винесення королівської мантії та перстня, одягнення корони, озвучення королівської присяги та посідання на троні – саме так, відповідно до коронаційного списка, у Луцьку проходила церемонія коронації князя Вітовта та його дружини Юліани.

Фестиваль середньовічного духу «Князівський бенкет» тривав у Луцьку 25 серпня. Захід приурочений до відзначення 590-річчя з’їзду європейських монархів у нашому місті.

Цьогоріч фестиваль відбувався вже вчетверте. Із нагоди річниці від часу з’їзду в Луцьку королів, монархів, князів, імператорів та представників держав із усієї Європи, котрі прибули на Волинь 1429 року, цей «Князівський бенкет» організували масштабно. Так, святкове дійство тривало відразу в трьох локаціях: на Театральному майдані, на Замковій площі та в замку Любарта.

Розпочався фестиваль із центральної площі міста – саме тут публіка зустрічала князя Вітовта та його дружину Юліану. Опісля всі присутні в супроводі лицарів, артистів та кінного театру вирушили до Замкової площі.

На сцені посеред площі й відбулося головне театралізоване дійство – Вітовт разом із дружиною прийняли хліб як символ початку бенкету й розпорядилися розділити його між усією громадою. Далі правителі приймали численні закордонні делегації, зокрема представників Папи, тевтонського ордену, литовських князів тощо.
Привітати Вітовта прибув і представник сучасного магістрату міста Луцька – перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

«Цей фестиваль уже вчетверте відбувається в нашому місті і став солідною візитівкою Луцька. Багато осіб із інших міст та країн приїжджають, аби на власні очі побачити це дійство. А дійство розпочалося в далекому 1429 році. Це був знаковий рік для нашого міста, оскільки сюди з’їхалися всі європейські монархи. Тут відбувся бенкет, після якого наше місто було внесено на всі карти тогочасного світу. І ми, справді, тоді були основою тодішнього Європейського Союзу», – зазначив Григорій Недопад.
Він подякував управлінню туризму та промоції міста за організацію свята на такому високому рівні, а також усім причетним.

Луцька міська рада теж підготувала для всіх присутніх святковий медівник, який розділили між усіма гістьми «Князівського бенкету».
Опісля увазі всіх, хто зібрався на Замковій площі, представили відтворення ймовірної коронації Вітовта та Юліани, котра мала відбутися свого часу у Вільно.

Спершу майбутніх короля та королеву помазали миром і єлеєм, згодом Вітовту подали королівський скіпетр та королівську мантію, яка є частиною урочистого облачення монарха, далі князь одягнув перстень, котрий символізує владу короля. І тільки після цього Вітовту та Юліані одягнули корони й вони посіли місця на тронах.

Після гучних привітань від публіки була відправлена меса на честь нових монархів і внесли знамена.

«Клянуся захищати християн і їх прибічників і боротися з єретиками», – пообіцяв Вітовт після коронації.
«Сьогодні ми спробували відтворити деякі елементи церемоніалу за коронаційним списком, який зберігся ще з тих часів. Історичне дійство на сцені творили гурти «Вервечка», «Аколада» та театр «Гармидер», – пояснив, своєю чергою, ведучий, актор «Гармидера» Дмитро Безвербний.

Далі святкування продовжилося музичними виступами, середньовічними танцями, лицарськими поєдинками, конкурсами, майстер-класами та театралізованими шоу.

Також протягом фестивалю діяли виставки луцьких майстрів.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus