USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Ти ідеальний наглядач. Тобі у концтабір», – посол РФ в Україні Медведчуку. Запис розмови

17 Травня 2021 22:42
Журналісти Bihus.Info проаналізували телефонні розмови народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука за чотири роки: він регулярно спілкувався з п’ятим президентом Петром Порошенком і говорив, що є переговірником «на прохання» російського президента і свого кума Володимира Путіна.

Розслідування опубліковано на YouTube-каналі Bihus.Info, передає НВ.

За словами Дениса Бігуса, журналісти отримали доступ до десятків годин розмов Медведчука, але це, ймовірно, не всі записи. Бігус зауважив, що СБУ чула ці розмови ще в 2014 році, але про підозру політику повідомили лише в 2021-му.

Як з’ясували розслідувачі, вже у червні 2014 року Віктор Медведчук регулярно відвідував Адміністрацію президента і спілкувався з бойовиками. При цьому переговірником він став не після рішення Києва, а після візиту в Сочі до Володимира Путіна.

Як під час однієї з розмов сказав Медведчуку тодішній посол Росії в Україні Михайло Зурабов:«Ти ідеальний наглядач. Тобі у концтабір». І, як видно, він не помилився.

Читати ще: Що загрожує Медведчуку за державну зраду і якою може бути відповідь Путіна

Отож, як з'ясували журналісти, Медведчук мав абсолютний доступ до тодішнього президента Петра Порошенка – вони постійно контактували і, за словами самого Медведчука, спілкувалися і ввечері, і вночі, і на вихідних. Влітку і восени 2014 року Медведчук увійшов в коло постійного спілкування Порошенка.

Під час розмови Медведчука з одним з ватажків «ЛНР» Олексієм Карякіним 24 червня 2014 року бойовик зажадав повернути колону бронетехніки на Донбасі до місця дислокації, інакше її буде знищено. Незабаром політик повідомив йому, що Порошенко перетелефонував і «сказав, що дав команду повернути колону на Ізварине».
При цьому, зазначають журналісти, у Медведчука не було прямого зв’язку з Путіним – він проводив переговори через таких людей, як його помічник або заступник прем’єра. Про зустріч з главою Кремля його кум домовлявся тижнями через протокольну службу.

«Як би так донести, щоб донесли керівнику... Я там готовий підскочити», – казав він заступнику голови адміністрації Путіна Антону Вайно 25 жовтня 2014-го.

«Попроси керівника, хочу побачитись хвилин на 10... Там є питання, потрібно проконсультуватись», – просив Медведчук у розмові з главою протоколу Путіна Володимиром Островенком 8 квітня 2016-го.

За даними журналістів, тези, які Медведчук озвучив у розмові зі своїм помічником по Донецьку і Луганську Дмитром Дорошенком в червні 2014 року, за тиждень з’явились у мирному плані Порошенка. При цьому народна депутатка від «Євросолідарності» Ірина Геращенко, яка на той час була уповноваженою з врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, заявляла, що жодних переговорів з «Л/ДНР» немає.

«Я все це роблю на прохання Путіна і на прохання Порошенка. Але до Порошенка і до цих офіційних дій (після слів про те, що українські війська відкрили вогонь по позиціях бойовиків) я жодного відношення не маю», – заявив політик у розмові з одним з ватажків «ЛНР» Олексієм Карякіним.
В іншому записі Медведчук казав, що діє в інтересах так званого глави Криму Сергія Аксьонова.

Журналісти також опублікували фрагмент переговорів Медведчука з одним з ватажків «ДНР» Олександром Бородаєм 14 липня 2014 року – після того, як бойовики збили два українські літаки і атакували винищувач. У цій розмові «переговірник» просив допомогти своєму «доброму знайомому і другу» Рінату Ахметову, чий будинок тоді атакувала група з 50 осіб. Його співрозмовник відповів, що «туди вже виїхала група розібратися».

Читати також: Медведчук та Козак у дні захоплення Криму отримали під контроль нафтовий бізнес у Росії, – «Схеми»

За даними розслідувачів, законопроєкти політсили Медведчука теж писали в Москві. Так, в листопаді 2014 року політик обговорював з тодішнім радником Путіна Владиславом Сурковим створення вільної економічної зони на Донбасі і відповідний законопроєкт. За місяць Порошенко заявив, що Україна готова до створення ВЕЗ, але законопроєкт тоді залишився в Раді без руху.

Підозра Віктору Медведчуку

11 травня СБУ провела обшуки в двох будинках Віктора Медведчука в Києві і в його кабінеті в офісі ОПЗЖ. Пізніше генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що підписала підозру Медведчуку і його однопартійцю Тарасу Козаку – їм інкримінують державну зраду і замах на розкрадання національних ресурсів на окупованій території Криму (ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

У пресслужбі СБУ заявили, що ні Медведчука, ні Козака не було за місцем проживання, тому повідомлення про підозру направили за їхнім останнім відомим місцем проживання і до Верховної Ради. За словами голови СБУ Івана Баканова, Тарас Козак зараз, ймовірно, в Росії і не збирається повертатись до України.

Медведчук пізніше заявив, що під час обшуків перебував з дружиною не в Києві. Політик вважає підозру і обшуки «політичними репресіями».

13 травня Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня включно. Сторона обвинувачення просила відправити політика під варту з альтернативою застави в розмірі 300 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Філіппінка Показати IP 18 Травня 2021 06:47
З наших прислуга теж непогана.
Я Показати IP 18 Травня 2021 08:36
З всієї України-неньки зробили концтабір горе-політики за 30 років .
? до Я Показати IP 18 Травня 2021 14:12
Зробили ? Так ви ж самі 30 років їх у владу вибираєте... Он останній вибір, так взагалі повна ....
Активіст Показати IP 18 Травня 2021 09:13
"Медведчук мав абсолютний доступ до тодішнього президента Петра Порошенка – вони постійно контактували і, за словами самого Медведчука, спілкувалися і ввечері, і вночі, і на вихідних. Влітку і восени 2014 року Медведчук увійшов в коло постійного спілкування Порошенка". Такими темпами дорозслідуються, що Медведчук Майдан організував, щоб Пороха поставити до влади.
ДА до Активіст Показати IP 18 Травня 2021 13:01
Порошенко маштабна фігура. От і скрізь мерещиться
Иван Показати IP 18 Травня 2021 14:01
ну вот..........послушали-почитали очередные сплетни...............живём дальше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus